Въпреки думата на Петков: Лъснаха още връзки на Gemcorp с руски олигарси

0

Фирмата Gemcorp, която е основен участник в странния енергиен меморандум за 1 млрд. лева, има бизнес с компания на руски олигарси за производство на батерии. Gemcorp е инвеститор в OCSiAl – регистрирано в Люксембург дружество, в което „основни акционери са руски банкер, свързан с олигарха Роман Абрамович, и назначен от Путин съветник по предприемачество“, разкрива нова публикация на Бюрото за разследващи репортажи и данни (БРРД).  

 

Меморандумът, подписан с чуждестранните компании Gemcorp и IP3 в края на март, предизвика скандал, след като стана ясно, че българското правителство четрае грандиозни планове с партньори, свързани с подкрепящи режима на Путин милиардери (олигархът Алберт Авдолян се оказа учредител на Gemcorp заедно с българина Атанас Бостанджиев, бивш кадър на руската банка ВТБ). Самият меморандум визира на практика всички сфери на българската енергетика – от природен газ и въглища до ядрени проекти. Появиха се и подозрения, че точно фирмите от меморандума ще участват в грандиозната идея за изграждане на мегапарк от батерии за съхранение на електроенергия. Тайният меморандум с Gemcorp: Модулни реактори в Белене и газ от САЩ„Дават цялата българска енергетика на две офшорки“. Това обяви на специална пресконференция във вторник Бойко Борисов. Оказа се, че ГЕРБ се успели да се доберат до загадъчния меморандум за 1 млрд.СЕГА/Apr 20

„Подозренията, че появата на Gemcorp с инвестиция от 1 милиард долара е свързана с плановете на правителството да строи завод за батерии с европейски пари възникнаха заради обтекаемата формулировка на официалните съобщения . В анекса към меморандума, в точка 7, е записано, че той включва „планиране на проекти за нискокарбонови технологии в подкрепа на изпълнението на Европейската Зелена сделка и българския План за реконструкция и устойчивост“, посочва разследващият журналист Атанас Чобанов.  

От Gemcorp обявиха, че олигархът Авдолян е прекратил участието си, но остана неясно кои точно са акционерите в групата Gemcorp, в която влизат няколко компании с различни бизнеси, вкл. търговия с жито и диаманти. „Няма нищо свързано с батерии” и „няма руснаци“, твърдят от фонда Gemcorp и от българското правителство, но ето новите разкрития на БРРД: 

Gemcorp има бизнес с OCSiAl Group, основана от руски бизнесмени и занимаваща се с нанотехнологии и батерии. Компанията, регистрирана в Люксембург, е основана през 2010 г. под патронажа на Анатолий Чубайс – съветник на президента Владимир Путин. Основното производство се намира в Новосибирск и е свързано с графенова нанотехнология, която се използва в батериите за електромобили.

Първоначалната инвестиция в OCSiAL е 20 млн. долара, но интересът към компанията е голям и тя става първият руски „еднорог“  – стартъп, оценен на над 1 милиард долара. Сред големите инвеститори са руската държавна компания РОСНАНО и близкият до Кремъл милиардер Александр Мамут, собственик на медии, които прокарват пропагандната линия на Москва.

Кой кой е

Според проверка на БРРД в Регистъра на собствениците на фирми в Люксембург към момента OCSiAl S.A. има четирима собственици –  Игор Ким, Юрий Зелвенский, Олег Кирилов и Юрий Коропачинский. 

Игор Ким е казахско-руски инвеститор, смятан за близък до Кремъл. Кариерата му на банкер започва със скандали и обвинения, че е създал финансова пирамида. Основният актив на Ким е руската „Експобанк”, която през април 2014 г. попадна под канадски санкции (впоследствие отменени). Той контролира 18,2% от капитала на OCSiAl. Има руско и кипърско гражданство.

Руското делово издание „Ведомости“” цитира адвоката на Березовский по делото му срещу Роман Абрамович, който твърди, че парите на Абрамович от схема за избягване на данъци са се трупали в латвийската Търговска Банка (ЛБТ), която по времето на тези транфери е собственост на Александр Мамут, а впоследствие става собственост на Игор Ким. 

Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията Ким е собственик и на Expobank CZ –  втората по големина банка в Чехия с руски капитали. Руската инвазия в Украйна обаче принуди руските акционери в Expobank да продадат 100% от дяловете си в банката. Проблеми с властите е имал и латвийският филиал на „Експобанк“, който през 2015 г. е глобен за неспазване на регулациите срещу пране на пари.

Юрий Коропачинский  е бизнесмен, свързан с компании в нефтената промишленост на Русия. През 2002 г. е съветник на губернатора на Красноярск, а от 2005-2006 е член на съвета на директорите на „Уралвнешторгбанк“. През 2008 г. Путин го назначава в Съвета за конкурентоспособност и предприемачество на Русия заедно с шефа на „Газпром“ Алексей Милер и олигарха Олег Дерипаска. Коропачинский, който има и австралийско гражданство, контролира 6,01%. от OCSiAl.

Сред акционерите на OCSiAL има още двама руснаци –  Олег Кирилов и Юрий Зелвенский (държат по 5,03%). Кирилов, който живее в Австралия, е съдружник на Коропачинский и в няколко руски компании. Зелвенский e и израелски гражданин. Има нефтена компания в района на Томск.

Gemcorp Holdings Limited (GHL) е офшорка от остров Джърси. От Gemcorp така и не представиха доказателства за прехвърляне на собствеността и освобождаване от руските капитали, посочва Атанас Чобанов от БРРД.  След тези разкрития, които предизвикаха интензивни медийни и правителствени коментари, премиерът Кирил Петков обяви, че с проверката на Gemcorp ще се занимаe ДАНС, като тя ще обхване последните пет години.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече