До къде стигнахме?! Премиерът призова да дадем по 1 заплата за оръжие за Украйна

0

Министър-председателят на България Кирил Петков призова гражданите към събиране на средства, с които Украйна да си закупи боеприпаси. Той стори това в обръщение в профила си във „Фейсбук“.

Тепърва ще стане ясно дали това е пореден екстравагантен PR трик на премиера или пък ловък ход, за да заобиколи отказа на коалиционния партньор БСП да се присъедини към решението за оказване на военна помощ за Украйна.

„Изпращането на военна помощ за Украйна изисква политическо, но и обществено единство. В публичното пространство има много крайни мнения по тази тема. Мисля, че е време да обърнем тази обществена енергия в реални действия!“, написа Петков в началото.

След това той посочи като пример редица европейски държави, които са пратили вече военна помощ за Украйна, без това да доведе до обявяване на война от страна на Русия – Германия, Франция, Италия, Полша, Нидерландия, Австрия, Гърция, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Румъния, Норвегия, Хърватия, Чехия, Ирландия, Литва, Люксембург, Естония, Словения, Словакия, Кипър и Латвия.

И веднага Петков предложи своето решение и дори вметна, че лично той вече е дарил една своя заплата: „Докато достигнем този политически консенсус, като граждани на България, които вярват, че никой в Европа няма право да нападне съседите си и да избива мирното население, можем свободно да изберем да помогнем финансово на Украйна за закупуване на боеприпаси. Затова откривам публична кампания за набиране на финансов ресурс, който да бъде предоставен на украинското правителство. Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е Фейсбук постовете да се превърнат в средства за Украйна.“

Заедно с това премиерът обяви и дарителска сметка, като обяви в заключение: „Държавата сме всички ние и всеки трябва да се чувства, че може да бъде част от решението“. Петков не уточни чия е самата сметка каква е, но всъщност проверка на „Сега“ показа, че става въпрос за банковата сметка на Министерството на отбраната на Украйна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече