Петков качва делегацията на влак към Киев, Русия удари 5 гари по маршрута

0

Делегацията, която премиерът Кирил Петков ще води в украинската столица Киев ще замине утре. Официални подробности за точния маршрут на придвижване не бяха посочени, но все по упорито се говори, че те ще стигнат с влак до Киев.

По първоначална информация делегацията ще пътува до Полша със самолет, след което с нощни маршрути, най-вероятно с влак, ще стигнат до Киев. Трасето вече беше използвано от редица световни лидери, които посетиха украинската столица и се срещнаха с президента Зеленски, но през последните дни по трасето бяха нанесени удари от руски ракети, което сериозно поставя въпроса за сигурността на трасето.

Само преди два дни при руски обстрел бяха ударени пет гари.

Властите в област Виница казаха, че има загинали и ранени. Губернаторът на Лвов публикува в Telegram, че няма жертви от ударите в района на Лвов, но има разрушения.

Няколко участъка от жп мрежата бяха с прекъснато електроподаване и така 11-часовото пътуване от Полша до Киев се удължава до 16 часа заради големите закъснения и включването на дизелови локомотиви. 

За какво се използва този маршрут?

Железопътните линии в тази част на страната са важни за бежанците, които се  насочват на запад.

Но в същото време се използват и за транспортиране на въоръжения, които са необходими на изток. Именно това ги прави цел на руските военни и не особено безопасни, което се доказва в последните няколко дни.

Кои политици минаха преди обстрела по трасето?

ЖП маршрута за последно беше използван от представителите на САЩ, които отидоха да се срещнат с президента Зеленски  – държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин. Делегацията дори пусна снимки в социалните мрежи от влака.

По-рано така пътува председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която при визитата си връчи въпросника за присъединяване в ЕС на държавния глава.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също направи неочаквано посещение в украинската столица и пътува с влак от Полша към Киев.

В средата на март правителствените ръководители на Чехия, Полша и Словения пътуваха до Киев по железопътното трасе.

Българската делегация ще мине първа след ударите?

Реално българската делегация ще бъде първата, която ще посети Киев след обстрела на гарите в неделя, ако все пак екипът на Петков и съветниците му не решат да сменят начина на превоз или маршрута на пътуване.

Има ли алтернатива на пътуването с влак до Киев?

На този етап няма голям избор на метод на придвижване към Украйна. Не могат да се използват самолети, а експертите по сигурността не препоръчват автоконвой, тъй като е много лесна мишена за ракетен обстрел.  

Дали, кога и как ще тръгне българската делегация не е ясно. Освен това, все още не са ясни и имената на представителите на политическите партии, които ще заминат. Очаква се по-късно днес след коалиционен съвет да бъде обявен списъкът със заминаващите, както и дали е постигното единодушие сред управляващите по темата за военната помощ за Украйна.

Източник: Tribune.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече