Различен прочит: Харвардската врътка с газа

0

България изпадна в газов колапс, но не заради Русия, а заради съмнителната политика на правителството на Кирил Петков, което вместо да вземе най-ясното решение за разкриване на две сметки в “Газпромбанк” и плащане на договорените доставки, обрече страната на ценова катастрофа. Това заявиха пред “Труд” енергийни и финансови експерти, в коментари за очертаващата се газова криза и определиха случващото се като “харвардска врътка”.

Новата двойна валутна схема долар/евро-рубли за газ, която Русия постави в отговор на икономическите санкции срещу Москва, бе възприета от други държави-членки на ЕС, но не и от България, на фона на опасно празното газохранилище “Чирен”. Вместо това, финансовият министър Асен Василев нарече Русия “агресор”, каза, че ще ходят с Петков в Брюксел, а за финал, че “ако някой ни обяви война, ние ще имаме ответен отговор”.

Шокът за бизнеса и гражданите ще е чудовищен, цените на всички стоки ще скочат поне с 20-30 процента, предупредиха икономисти. “Ще ползваме газ, който друг е платил, ще бъде по-скъп”, каза пред “Труд” енергийният експерт Таско Ерменков. Доставките на газ извън “Газпром” по реверсивните връзки, които имаме с Румъния и Гърция (виж схемата), ще бъдат на по-високи цени.

На този фон президентът Румен Радев, който реално прокара път на “харвардската двойка” Кирил Петков и Асен Василев в политиката, заяви, че “правителството дължи категоричен отговор на гражданите, които му гласуваха доверие, чии интереси обслужва – техните или нечии други”. “Спира ли се на Австрия и Германия, да речем, те как плащат и как гарантират своята енергийна сигурност? Също така резервиран ли е достатъчно капацитет за доставки от Гърция и от други страни. Защото ако не е резервиран, ние ще видим вече да загряват, както говорих преди време, посредници”, каза Радев.

За опасността цените на газа да станат космически точно заради посредници в доставките, които ще плащат в рубли на “Газпром”, алармираха пред “Труд” и енергийни специалисти. Те припомниха, че премахването на оскъпяването на газа чрез газовите посредници беше направено едва от правителството на Бойко Борисов през 2012 г. 

“Газпром” спря кранчето на страната ни от 27 април заедно с доставките към Полша, но разликата между София и Варшава е, че газовото хранилище на поляците е 4 пъти по-пълно от “Чирен”.

Капацитет към 26 април 

„Чирен“ едва със 17%

При търсене на алтернативни доставки трябва да се търсят и такива, за да може да се нагнетяват допълнителни количества в Чирен, обясни енергийният експерт Еленко Божков. По думите му не трябва да се пипа Чирен, освен за нагнетяване. По данни към 26 април хранилището е пълно на 17%. За сравнение в Полша имат запас от над 75%. Освен това страната има изграден интерконектор, както и терминал за втечнен газ, затова експерти коментираха, че е готова за такава ситуация. На този фон запасите на други страни в ЕС изглежда така. Австрия е с близо 18%, Германия – над 33%, Унгария – близо 20%, Латвия – 35%, Румъния – 20%, Италия – над 34%.

Искат отмяна на текстове от наредба

Вецове пред затваряне в разгара на енергийната криза

ВАС вече се произнесе

На фона на информацията за прекратяване на доставките на газ за България, Асоциация “Хидроенергия” алармира отново за проблемите с подзаконовия административен акт от март 2021 г., с който целият сектор е пред блокиране. “Вече повече от година се опитваме да обърнем внимание на управляващите как една наредба поставя на колене цял един сектор, толкова важен в период на безпрецедентна енергийна криза. Сега всеки киловат час евтина енергия е жизнено важен за страната ни”, посочват от асоциацията.

Със своето решение от 16 март 2022 г. Върховният административен съд поправя абсурдната правна рамка приета през 2021 г. и потвърждава, че издадените разрешителни за водовземане дават всички права на инвеститорите за изграждане на ВЕЦ като не са необходими допълнителни разрешения и други документи. Това решение касае конкретен случай, но показва необходимостта от корекция на регулаторната рамка, заявяват от асоциацията. От браншовото сдружение искат отмяна на текстове от Наредбата за водоползване и за законодателни промени, които да уредят въпроса и без възможност за превратно тълкуване от страна на администрацията. Водноелектрическият сектор е гръбнакът на възобновяемата енергия в страната и има ключова роля в осигуряването на енергийната сигурност, посочват още от браншовата асоциация.

Васил Велев, председател на АИКБ: ЕС не може да се лиши от руския газ

Не чухме логична, обоснована причина за действията на кабинета. От един месец имаше обяснимо искане от “Газпром” за промяна в начина на плащане. Плащането да се извършва във валутата по договора, но в “Газпромбанк”, а не в друга банка, която евентуално е под санкции, и в тази банка се превалутира в рубли на валутния пазар. Няма уловка с курса, какъвто е курсът на борсата – такъв е. Важното е по доларовата сметка да постъпят съгласно договора суми за съответните количества. Но плащането завършва и се брои за извършено след като сумата постъпи от българската сметка на “Булгаргаз” в “Газпромбанк” в рубли по сметка на “Газпром експорт”. Тогава се финализира плащането.

Причината за спирането на газа е, че няма плащане по начина, по който продавачът иска да бъде извършено. И има основание да го иска, тъй като има блокирани 300 млрд. долара на Руската централна банка в банки в така наречените от тях неприятелски страни. Очевидно правителството ще търси някакво общоевропейско решение в рамките на този месец, за който се твърди, че имаме осигурено ритмично подаване на газ. Това, което е ясно и за неспециалистите е, че Европа не може да се лиши от Руския газ. Няма други такива количества в света в момента. А даже и да има, няма как те да стигнат до потребителите, защото няма такава инфраструктура. Ясно е, че целият Европейски съюз не може да се лиши от руския газ без да има срив в икономиката, без да има колапс на индустрията. Отделна страна може и да може, която е в по-малка степен зависима, но не и целият Европейски съюз. България над 90% е зависима от руските доставки, включително и чрез азербайджанските, където “Газпром” имат акции в собствеността.

Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията: Нищо не е направено за гарантиране на доставките

България е на 94% зависима от доставките на природен газ от Русия. През последните два месеца, въпреки многобройните заплахи от страна на Русия за спиране на доставките, не можаха да се извърши минимум действия за гарантиране на сигурността на доставките. За момента няма индикации, че България е договорила нови количества, например на втечнен природен газ, доставян на пристанището Ревитуса в Гърция. Доколкото чувам има някакво резервиране за края на май, което още не е потвърдено, от частен играч на българския пазар, не от “Булгаргаз”. Едновременно с това се оказва, че интерконекторът България – Гърция няма да е готов до средата на годината. По-вероятно е заради процеса на сертифициране на тръбопровода връзката да бъде факт чак от 1 януари 2023 г. А едновременно с това България не е постигнала напредък с договорите в Азербайджан за увеличаване на количествата по съществуващата мрежа, въпреки заявките на правителството, че след смяна на борда на директорите на “Булгаргаз”, това ще бъде много лесно постигнато. Както виждаме, Азербайджан не желае да доставя по-големи количества газ на България.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: „Топлофикация“ и автобусите са подсигурени до май

Нужните количества природен газ за “Топлофикация София” и за автобусите на “Столичен автотранспорт” са гарантирани до края на април и за месец май. Това са уверенията на директорите на “Булгартрансгаз” и “Булгаргаз”, с които разговарях тази сутрин.

Сега, през пролетните и летните месеци, потребяваното количество газ от “Топлофикация София” е почти три пъти по-малко в сравнение с нуждите през отоплителния сезон и това дава голяма степен на сигурност, че необходимите количества ще бъдат осигурени от други доставчици.

Информацията от “Булгаргаз” към момента е, че цената на природния газ, който може да се осигури, ще бъде по-висока.

Илко Стоянов, кмет на Благоевград: Общините и бизнесът нямат полезен ход

Общините и бизнесът нямат полезен ход по проблема със спирането на газа, всичко е в ръцете на държавата. Учебни заведения, детски градини, обществени сгради се отопляват на газ. Над 10 хиляди домакинства в града са изцяло на газ.

Промишлената зона на града е газифицирана и бизнесът зависи от газа. Алтернативата, ако няма газ, е ток, който на каква цена ще бъде и до какво ще доведе високата му цена? Ние, общините, нямаме полезен ход, а сме натоварени с всичко, така стана и с изхранването на бежанците. Ако държавата не ни помогне, нещата отиват на много зле. Трябва да се мисли дългосрочно, а не на парче.

Димитър Бакалов, хлебопроизводител от Благоевград: Цените ще станат неудържими

Цената на газа е най-малкият проблем у нас, цената на хляба зависи основно от цената на брашното и пшеницата, а тя расте на международните борси всеки ден. Ако войната продължи и през есента, то цените ще станат неудържими. Всички стоки ще тръгнат нагоре. Ако държавата не отпусне субсидия за хляба, тогава цената на един хляб може да стане и тройна.

В Пиринско хлебопекарните зависят от тока, нямаме фирми да работят на газ.

Димитър Людиев, собственик на фирма за хлебни изделия, Бургас: 70 на сто от производството ни спира

70 на сто от производството ни спира. Със сигурност ще се намалят доставките. Ние сме на газ и на ток, но на ток са само 30 на сто от печките ни. Но при фирмите, на които печките са само на газ, ще е нужно много време, за да си преподредят нещата. Очакваме проблеми, за съжаление. Решението е да се търсят алтернативи, примерно да има водородни инсталации.

Най-вероятно ще тръгнем в тази посока. Фотоволтаици и ще си произвеждаме водород сами, това е бъдещето. Въпросът е, че за това са нужни големи инвестиции.

Автор: Екип на „Труд“

Източник: „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече