Москва не иска мир, а военно решение

0

Москва не иска мир, а военно решение. А нейните цели не се ограничават само до Източна или Южна Украйна, пише в коментара си за ФАЦ Райнхард Везер.

Обстрелът на Киев с ракети, докато в украинската столица бе генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, представлява едно недвусмислено послание на Русия към останалата част от света. И разкрива отношението на Москва към преговорите, медиаторите и посещенията на високопоставени политици в Украйна. Москва не иска мир, а военно решение.

И целите на Кремъл не са ограничени до южните или източните части на Украйна. Путин играе ва банк: според него Украйна трябва да спре да съществува като независима държава, а националната ѝ идентичност и културата ѝ да бъдат изтрити. Руските пропагандисти открито обявяват това с все по-зловещ тон. Затова и в конфликта между Украйна и Русия не може да се стигне до онези компромиси, приемливи и за двете страни, за които все още мечтаят видни поддръжници на мира в Германия.

Трябват оръжия

Единственото, което може да спре руската агресия, са оръжията. Тъй като Западът по основателни причини не иска да се намесва директно в сраженията, той трябва да ги достави на Киев в мащаба, от който се нуждаят украинските въоръжени сили. И това трябва да се случи навреме, за да могат те да спрат руските сили, преди същите да овладеят още територии в Източна и Южна Украйна.

В момента изглежда, че на източния фронт няма големи размествания, но това не значи, че сраженията не са ожесточени. Агресорите не постигат напредък с голямата офанзива, която обявиха в Донбас. Но ако Западът не помогне на украинците, те в крайна сметка ще претърпят поражение заради численото превъзходство на Русия.

Битка за демократична Европа

И това ще има ефект върху цяла Европа. Защото украинците не защитават само себе си, те защитават демократична Европа. И са жертва на факта, че Западът, и особено Германия, години наред не приемаше достатъчно насериозно агресивната политика на режима в Кремъл.

Райнхард Везер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“/Frankfurter Allgemeine Zeitung/www.faz.net

Източник: Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече