Петков и Василев купуват газ с посредник, близък до Кремъл

0

„Газпром“ спря доставките на руски природен газ за България на 27 април. Като причина беше изтъкнато, че нашата страна не желае да извършва плащания в рубли за „синьото гориво“, както поиска Владимир Путин в началото на април. Тогава той нареди така наречените „неприятелски страни“, след които е България, както и всички страни-членки на ЕС, да плащат в рубли, предаде БГНЕС.

Още същия ден, правителството в лицето на вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов заявиха, че ние разполагаме с алтернативни доставки, като по спасителния план се работи още от февруари. Малко по-късно стана ясно и името на компанията, която ще ни спаси от липсата на газ. Става дума за компанията МЕТ, която ще ни осигури „синьото гориво“ през май. Завъртането на нейното име в публичното пространство повдигна много въпроси.

Енергийните експерти побързаха да припомнят за връзките на МЕТ с руската държава. Според бившия ни посланик в Москва Илиян Василев, тази компания е под силното влияние на Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан, и има за цел да затрудни намирането на истинска алтернатива на спрения руски газ. „Структурата МЕТ, която се намира под влиянието на Путин и Орбан, е заела значителни капацитети на терминала на регазификация на втечнен природен газ в Гърция, на който разчитаме основно. Идеята е да търсим и купуваме газ от друга газпромовска структура, когато самият „Газпром“ ни спре природния газ. И пак руски газ“, коментира енергийният експерт.

Той смята, че ситуацията значително се усложнява и от факта, че директорът на „Булгаргаз“ е кадър на МЕТ. „Самата МЕТ е направена от служители на „Газпром“ /по списък одобрен от Алексей Милър/ с право да търгува и руски газ и финансирана отначало от Газпром, с протекцията на Орбан“, разкрива Василев. Проверка показва, че МЕТ е резервирала капацитетите на терминала в Ревитуса от февруари до края на годината за всеки един месец. БГНЕС опита да се свърже с представител на МЕТ за повече разяснения, но от там заявиха, че не дават информация.

В тази връзка в рядко единодушие енергийни експерти, бизнес и политици повдигат логичните въпроси: защо самата „Булгаргаз“ не е осигурила капацитет; защо не са сключени договори за директен внос на природен газ различен от руския. Естествено, тези въпроси остават отворени. Както остава отворена една друга неотдавнашна енергийна сделка на правителството – с Gemcorp, за която разследване на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ доказа връзки с руския политически и бизнес елит, близък до Путин.

В крайна сметка потърпевшите от цялата тази операция ще бъдат българските граждани и бизнес. Вместо да купуваме директно природен газ без посредници по схемите, одобрени от Европейската комисия, ние ще пълним джобовете на частни интереси. Големите европейски компании вече са приели тази схема, защото тя не е в противоречие с европейските правила и тук „аргументите“ и героичната поза на правителството на Петков изглежда повече от неуместна, защото ни води към бездната на мизерията. Цели сектори на икономиката – химическа, металургична, стъкларска – с десетки хиляди работни места ще бъдат принудени да плащат до 40% по-скъп газ, въпреки уверенията на вицепремиера Василев, че увеличението може да е само 20%. Това поставя под риск тяхното оцеляване в днешната и без това трудна ситуация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече