Радев, водачът на съпротивата и „изненаданите демократи“

0

До съвсем скоро всички – и президентът, и правителството, и пригласящите им медии бяха от едната страна на барикадата. Днес „Промяната“ вече оплюват Радев, удобно пропускайки, че са омазани в същите лайна. Нима ПП и гласоподавателите им не осъзнават, че станаха възможни, единствено благодарение на бившия настоящ президент?

Пръв, крак повлече вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който отправи остри критики относно позицията на Радев, че изпращане на бойна техника в Украйна ще намеси България в конфликта: „Позицията, която господин Радев изрази, че, давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна. Защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи, заяви Василев на пресконференция на „Продължаваме промяната“ в БТА, на която участва и премиерът Кирил Петков, който бе доста по-обран към президента, но също заяви, че в пленарната зала ПП ще гласуват за предоставяне на военно-техническа помощ на Киев.

Повечето медии и журналисти примряха от удоволствие, засипвайки Василев със суперлативи – лидер, достойна позиция, рискува коалицията, но прояви национално достойнство, както и позицията на ПП като цяло – „третото българско освобождение от руска зависимост“, алтернативите на правителството не са просто лоши, а позорни и т. н., и т. н. Фейсбук общественици подеха всенародната радост, пишейки затрогващи статуси за опълчването на Василев срещу Радев.

Самият Василев потвърди, че отношенията между президентството и правителството са на най-ниската точка, на които някога са били. Това той заяви в „Карай направо“ по NOVA във връзка с обтегнатите отношения между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

„Не е прекратена комуникацията между нас и президента, но това, което се прави като изявления от негова страна, не помага. Не е нормално да кажем, че българският интерес е функция на нечии чужд интерес“, допълни Василев.

Министърът на транспорта също не закъсня да скочи на президента. Радев бил шарлатанин, защото вдигнал юмрук на чужд протест, написа Събев в социалните мрежи – любимото място на всички от ПП.

И всичко, което беше казано и изписано „за“ Василев и ПП, и „срещу“ Радев, нямаше да представлява никакъв проблем, ако до съвсем скоро всички – и президентът, и правителството, и пригласящите им медии и придворни журналисти, не бяха от едната страна на барикадата.

Румен Радев беше техният президент, архитектът на коалицията, разумният, претърпяващият положителна метаморфоза. Достатъчно е да си припомним дори само броени анализи и похвални оди („Изборът на Радев създаде по-добро атмосфера за сформиране на правителство“; „Метаморфозите на Радев и трите най-големи изкушения“; „Успехът на демократичната общност“, „Уникален шанс: Хеттрик за Румен Радев“ и още безброй), някои, писани даже от същите автори, които днес много бързо забравиха кого подкрепяха. Нещо, което той всъщност никога не е крил – започвайки от „Крим е руски“, минавайки през „Руснаците и украинците са братя“, та стигайки до „Давайки оръжие на Украйна, продължаваме конфликта и се въвличаме във война“.

Нима ПП и гласоподавателите им не осъзнават, че станаха възможни, единствено благодарение на бившия настоящ президент? Днес вече го оплюват, удобно пропускайки, че са омазани в същите лайна.

Нима ДБ и пригласящите им активно във Фейсбук, всичките уж проевропейски настроени, не бяха тези, които подкрепиха президента и се коалираха с БСП? Разбира се, голямата цел, оправдаваща всичките им действия, беше да изчегъртат ГЕРБ. Та тези същите най-малко имат правото да се тюхкат или скачат срещу Радев, защото той е втори мандат президент основно благодарение на тях, а коалицията се осъществи почти изцяло заради подкрепата му към нея.

Защото именно благодарение на въпросните, Румен Радев дори си въобрази, че едва ли не е богоизбран за ролята на водач на съпротивата (срещу ГЕРБ и Борисов), напълно погазвайки изначалната си функция да е обединител. И именно около вдигнатия юмрук, се концентрираха и ПП, и ДБ, и разните еднодневки, които дори не се промушиха в последното НС.

Нека не забравяме и призивите „Да съборим мафията“ (разбирай ГЕРБ), обединили Радев, Манолова, ДБ, ПП, издирвани олигарси и прочее.

Протестите от 2020 г. бяха добре дошли за Румен Радев, а под свития му юмрук се приютиха дори обявилите се за „градска десница“ ДБ, та се стигна чак дотам, „Зелено движение“, които са част от ДБ, официално да подкрепят Радев на балотажа, излизайки с хвалебствено слово по негов адрес: „България има шанс за положителни промени през следващите години и смятаме, че Радев като президент може да бъде част от решенията. Очакваме от него да бъде глас в подкрепа на нашите приоритети.“

Затова мантрата, която се опитват да ни пробутат в момента всички умни и красиви неолиберални душици, че видите ли, били заблудени от Радев, е не по-малко позорна от позициите на президента. А че за целта са ангажирани плеяда от популярни „капацитети“, които обясняват, че правителството, барабар с тях, просто проявило наивитет, не ги прави по-правдиви. Защото цената на юмрука, солидарно ударен им по време на протестите от Радев, ще трябва да я платят и те.

Автор: Вектория Георгиева

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече