Различен прочит: Депутатите си играят с огъня – Парламентът ще наруши Конституцията заради Украйна

0

„Напускаме управлението, ако в решението на парламента за изпращане на помощ за Украйна има думата „оръжие“ или „боеприпаси“, е категоричното мнение на лидера на БСП Корнелия Нинова. В момента на „Позитано“ 20 върви разширено заседание на ИБ на БСП, на коалиционните й партньори и парламентарната група.


Социалистите са на мнение, че утрешното извънредно заседание на Народното заседание е безпредметно, тъй като изпращането на каквато и да е помощ е в провомощията на Министерския съвет. Депутати припомниха, че по Конституция правомощията им във военната област се изчерпват с гласуване за изпращане на въоръжени сили. И обясниха, че според закона за отбраната под въоръжени сили се разбира и военната техника и оборудване. Затова в пленарна зала се очаква да бъдат поискани обяснения от вносителите на кой закон се позовават в предложенията си.

„Народното събрание ще наруши Конституцията, ако гласува изпращане на военно-техническа помощ за Украйна“, предупредиха юристи, пише „Труд“. В основния закон на държавата е записано, че НС разрешава изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и пребиваването на чужди войски на територията на страната или преминаването им през нея (чл.84 ал.11). За оръжие, бойна техника и други видове въоръжение отговорност носи Министерски съвет (МС).

КОАЛИЦИЯТА – ХЕМ ВЪЛКЪТ СИТ, ХЕМ АГНЕТО ЦЯЛО

Темата за военно-техническа помощ за Украйна внесе смут в коалицията – БСП заплаши, че ще я напусне, ако се вземе решение за пращане на оръжие и боеприпаси. ДБ обявиха ще ще направят същото, ако не бъде взето такова решение.
За тази вечер е насрочен съвет на коалицията, на който ще се търси консенсус по темата за помощта. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви вчера, че позицията им остава непроменена. БСП би приела формулировката „изпращане на военно-техническа помощ“, която да включва ремонт на техника, но ако в решението има спомената думата „оръжие“ или „боеприпаси“, Нинова ще свика тутакси Националния съвет на партия и левицата ще напусне управлението, заявиха за Епицентър. бг от „Позитано“ 20.

ТРИ ВАРИАНТА НА РЕШЕНИЕ

В деловодството на парламента са внесени три варианта за решения.
“Продължаваме промяната” предлагат да се даде мандат на МС за оказване на “Хуманитарна, финансова и техническа помощ на Украйна”. Но от ПП ще променят в зала формулировката. „Ние от “Продължаваме промяната” ще гласуваме за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Това е тежко политическо решение, което се налага да вземем. Тава коментира пред журналисти в местността “Оборище” председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Сред парламентаристите обаче няма яснота какво съдържа дефиницията „военно-техническа помощ“.

„Военно-техническа“ или „военна и техническа помощ“ – на пръв поглед разлика няма.

Първата формулировка е заложена в проекторешение, предложено на 1 април от „Демократична България“ (ДБ) – един от четиримата партньори в управляващата коалиция.
Втората също е в проекторешение, внесено от опозиционната ГЕРБ на 30 март. Те настояват “правителството да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения”.

КИРИЛ ПЕТКОВ – ДА ОБНОВИМ ВОЕННАТА ТЕХНИКА И ДА Я ВЪРНЕМ ОБРАТНО В УКРАЙНА

Вчера премиерът Кирил Петков изясни пред БТВ съдържателно що е то „военно-техническа помощ“, която „Продължаваме промяната“ ще подкрепи на 4 май – ремонт на руска военна техника, която е на въоръжение в украинската армия. Премиерът спомена и заводите, които могат да се заемат с тази дейност, за която още не е ясно про боно ли ще е или срещу заплащане – ТЕРЕМ и „Авионамс“. Той подчерта, че именно ремонти, а не оръжие поискал от него президентът на Украйна Володимир Зеленски при посещението на българска делегация в Киев.
„Кое е по-ценно – няколко снаряда или да обновите една военна техника и да я изпратите обратно“, риторично запита Кирил Петков. Броени дни преди визитата в Киев в България беше министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който сондираше за възможността България да изпрати именно оръжие. След като не получи категоричен отговор от властите, Кулеба си тръгна разочарован, по думите на председателя на Асоциацията на българите в Украйна и член на делегацията Антон Киссе.

НИНОВА – НАПУСКАМЕ УПРАВЛЕНИЕТО, АКО В РЕШЕНИЕТО ИМА ДУМАТА „ОРЪЖИЕ“

“Не е ясно нито какво ще даваме, нито откъде ще се вземат парите за тази помощ. Просто ще разпишем един празен чек на МС. Не се правят така нещата”, заявиха пред “Труд” народни представители. Според тях никъде няма дефиниция за военно-техническа помощ. При такава формулировка предоставянето на ремонт на военна техника е в правомощията на военния министър, което означава, че Нинова ще бъде освободена от всякакви отговорности, подчертаха пред Епицентър.бг експерти. Министърът на икономиката се беше зарекла, че с нейн подпис и един куршум няма да отиде в Украйна, и че ако МС вземе такова решение, тя няма да го подпише и БСП ще напусне правителството.

Изглежда, че компромисът с ремонта на военна техника ще спаси мира и стабилността на коалицията след ултиматума, даден от лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова. „Реши ли правителството да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна – да, БСП ще напусне коалицията“, потвърди и вчера тя.

ГЕРБ – КАМЪК В КОЛЕЛАТА НА УПРАВЛЯВАЩАТА КАРУЦА

Но ГЕРБ може и да не се съгласят с такава формулировка. Преди време, аргументирайки предложението на парламентарната група, Даниел Митов посочи в пленарна зала, че България може да изпрати доста въоръжения. Той ги изброи – преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси, от които „българската армия има в излишък и няма да се отрази на боеспособността ѝ“. Освен това има излишни танкове, бронирани машини,

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова заяви пред Нова тв, че в пленарна зала ще се види как ГЕРБ ще гласува по предложението за военна помощ за Украйна, подчертавайки, че като партия с ясна евроатлантическа ориентация нямат колебания по казуса. Депутатите на Бойко Борисов може и да не подкрепят „военно-техническата помощ“, да настояват за „военна и техническа“ и в типично опозиционен стил да обвинят правителството в малодушие и зависимост.

ВОЕННО-ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ ОЗНАЧАВА И ЖИВА СИЛА. ЗНАЯТ ЛИ ТОВА ДЕПУТАТИТЕ?

„Вносителите от ПП се позовават на текст от конституцията (чл.86, ал.1), че Народното събрание приема решения.
В чл.105 на Конституцията се казва, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната, в съответствие с Конституцията и законите, а не с решенията на НС. Защото решенията нямат нормативен характер. Военно-техническа помощ означава всичко – и военна, и техническа помощ, и жива сила. Играят си с огъня“, казва проф. Пламен Киров пред „Труд“.

„МС осигурява обществения ред и националната сигурност. И осъществява общо ръководство на държавната администрация и въоръжените сили. Той ръководи изпълнението на държавния бюджет, но както е гласуван от парламента. Той не може да промени държавния бюджет. МС не може да каже дайте 3 млрд. лв. за военна помощ за Украйна, подчертава конституционалистът.

Той пояснява и каква е процедурата: МС организира и стопанисването на държавното имущество, което означава и военната техника на нашите въоръжени сили. И ако те кажат – от поделението Х вземете танкове и ги изпратете, МС правят акт на разпореждане. Военното имущество е държавно имущество, защото само държавата притежава въоръжени сили. МС като иска, нека да поеме тази отговорност. И като нямат имунитет прокуратурата може да ги попита какво правят – защо нецелево изразходват държавен бюджет.
Второ, разпореждат се с военно имущество, което уврежда отбранителната способност на Р България – Глава първа на НК. Но това ще го направят, ако МС гласува“.

Проф. Киров казва още: Депутатите по чл.69 не носят отговорност за гласуванията си. Като приемат решение, то става задължително. В случая парламентарните групи, които ще подкрепят такова решение, действат като организирана престъпна група – разрешават нецелево да се разходват пари от бюджета и компрометират сигурността“.

Засега не е сигурно, че всичките 134 депутати на управляващата коалиция ще гласуват единно на 4 май. Без социалистите мнозинството спада на 108. От „Има такъв народ“ (ИТН) наскоро настояха за тайно гласуване по въпроса за военната помощ. Това подсказва, че някои от тях може и да не подкрепят „военно-техническата помощ“ – въпреки призива на лидера си Слави Трифонов. Така гарантираната подкрепа за военно-техническата помощ за Украйна от управляващото мнозинство варира на около стотина гласа.

Опозиционната „Възраждане“ без съмнение е противник и ще използва парламентарната трибуна за яростна антивоенна агитация.

ДПС – СПАСЯВА ДАВАНЕТО НА МАНДАТ ЗА „ВОЕННО-ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ“


Но как ще постъпи ДПС, което последователно е изразявало своята евроатлантическа позиция и така са е създали добър външнополитически имидж?

„Партньорите ни питат защо в управлението на България има партия, която не ни води по евроатлантическия път и защитава определено прокремълски позиции“, заяви наскоро евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк. Нищо чудно със своите 34 народни представители ДПС да спаси даването на мандат за „военно-техническа помощ“. В началото на 2019 година именно ДПС помогна с гласове, за да даде парламентът мандат на правителството да преговаря със САЩ за новите изтребители F-16V Block 70.

Автор: Екип „Епицентър“

Източник: „Епицентър.бг“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече