Енергетици от затворената ТЕЦ „Марица 3“ излизат на протест: „Киро, „вържи“ Сандов!“

0

Стотици работници от затворената ТЕЦ „Марица 3“ се готвят да излязат на протестно шествие. Недоволните ще се съберат в понеделник в 16,30 пред централата и оттам ще тръгнат към Околовръстния път към Стара Загора, който планират да затворят. Събитието ще се проведе под мотото „Не убивайте българската енергетика!“.“В защита на енергийната независимост на България по време на икономическа криза ние казваме стоп на зелената мафия и опитите да отнемат хляба ни.“ коментираха работници.

Протестиращите ще настояват държавата да отмени наложената административна мярка, заради която вече две седмици ТЕЦ „Марица 3“ не работи. Въпреки че всички препоръки от институциите към централата са изпълнени, все още дружеството е затворено.

„Ние няма да позволим да бъдем използвани за популистки цели, да ни размотават от институция на институция. Искаме да запазим енергийното сърце на България и страната ни да може да оцелее енергийно. Нека българите да не плащат непосилни цени за тока, който някои от управляващите явно целят да купуваме отвън“, заявиха притеснени енергетици.

Работниците отказват да са жертва на политически борби и на прекалените клякания пред Брюксел. „От началото на годината сме в непрекъснат режим на проверки и спиране и пускане на централата. Имаше редица обещания, но не се изпълняват“ казват служителите на дружеството. Протестиращите от енергийното предприятие са силно притеснени от неяснотата, хората живеят в страх и несигурност.

„Киро, „вържи“ Сандов!“, „Сандов, как се живее без ток?“, „Днес зелен режим, утре режим на тока“ са само част от гневните коментари на засегнатите работници. Всички те искат решение днес, защото им е писнало от подигравки. Нямаме търпението да слушаме повече лъжи. Ако трябва, ще стигнем до по-тежки форми на протест – да защитим нашите работни места, да защитим бъдещето на нашите семейства и деца . „Единни, ще покажем на управляващите, че имаме свободата да отстояваме правото си на труд и българската независимост.“ споделиха още служители на ТЕЦ „Марица 3“.

От дружеството коментираха, че тези, които така бързо затвориха поредната работеща централа, нямат изготвен и ясен план какво ще се случи с хората от региона, с техните семейства и с какво ще заменят тока, който се произвежда от ТЕЦ „Марица 3“. „Вносните суровини ни правят подчинени на цените на международните пазари. Местните източници трябва да бъдат запазени при тази тежка енергийна криза с доставките“ заявиха от предприятието. „Не може да ни хвърлят в бездната, без да знаем дали отдолу има спасителна мрежа“ допълват.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече