Нинова обяви Русия за „приятелска държава“ – политическо самоубийство ли е това?!

0

Русия е приятелска държава. Имахме нужда да продължим разговорите с „Газпром“. Това е позицията не само на голяма част от българския народ, но и на бизнеса. Това заяви лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в предаването „Защо, госпожо министър“ по бТВ.

„По-голямата част от обществото у нас смята Русия за приятелска държава – затова беше и този висок процент да не изпращаме оръжия. Втората част са политическите оценки – там чухме крайни мнения, дори на хора в коалицията. Спрямо България е приятелска държава“, смята Нинова.


На въпрос защо наш приятел спира газа ни, Нинова каза, че не може да коментира сделката с „Газпром“, тъй като това не е в нейния ресор. „Вероятно това е ответен отговор на санкциите, които се налагат срещу Русия. Ето защо подобно замеряне със санкции и контрасанкции трябва да спре. Прекалено много емоции, светът има нужда от разум“, смята Нинова.

На въпрос кой смята, че трябва да спечели войната – Русия или Украйна, лидерът на БСП каза, че войната трябва да спре, тъй като тя е в основата на всички проблеми и, че няма значение кой печели и кой губи.

„Какъв е смисълът да убиеш чужда икономика докато самоубиваш своята? Тази надпревара трябва да спре“, смята Нинова.

„Войната трябва да спре. Който и да спечели, тази агония ще продължи. Не трябва да има война, мирът трябва да бъде постигнат на всяка цена“, подчерта тя.

Петрол и газ, санкции и контрасанкции


„България ще наложи вето на ембаргото на руски петрол“, каза Корнелия Нинова. „Ембаргото би затруднило икономиката, би увеличило безработицата. Решението да се наложи вето е добро за България“, каза тя.

Министърът на икономиката допълни, че страната ни наистина може да преработва чужд нефт, но трябва време докато се пренастрои системата и ще излиза по-скъпо. „Струва ми се, че икономиката и потребителите не могат да поемат по-голям ръст в цените. Всички компенсаторни мерки за изядени от инфлацията“, каза още Нинова.

Тя е категорична, че страната ни трябва да настоява за такова вето.

„Русия ще намери алтернатива за износа на своите суровини. Очевидно се търси изход за алтернативни доставки. Русия ще намери този изход, ние какво ще правим като нямаме алтернатива?“, каза Нинова.

Министърът на икономиката каза още, че вече е предложено замразяване на цената на газа за бизнеса. Идеята е цената да се замрази на нивата от сега, а разликата да се поема от държавата.

Военнотехническа помощ

„Ние оръжие и боеприпаси за Украйна не изнасяме. И за Русия също, от години. България изнася за над 50 до 60 други държави. Когато те го купят, то става тяхна собственост и България няма право да търси отговорност от тези държави какво правят с това оръжие“, каза Корнелия Нинова на въпрос какво се товари на Летище „София“.

„Обвиняват ни в лицемерие, че тайно изнасяме. Това е абсурдно“, каза Нинова. Тя даде на екипа на bTV папка, която съдържа пълен отчет по държави, оръжия, стоки с двойна употреба и боеприпаси – кое къде е изнесено.

На въпрос как би отговорила на критиките на президента Радев, че подхранваме конфликта с износ на оръжия, Нинова коментира, че думите му са манипулация. „Той знае много добре, че тези износи сега са по договори, сключени от неговите служебни кабинети“, каза Нинова.

БСП и Румен Радев

„Аз имам лична отговорност за успеха на Румен Радев още от първия мандат. Никой не го познаваше, срещу мен застана цялата партия и цялата държава. Един месец съм обикаляла по села и паланки с него, той не можеше да говори политически. Всичко това бяха усилия на БСП“, каза Корнелия Нинова в отговор на въпрос дали Румен Радев все още е президент на левицата.

„Изненадват ме някои от реакциите му. Надявам се да остане обективен в оценките си“, каза Нинова.

Тя определи сегашната ситуация като неясна, защото според Нинова „Продължаваме промяната“ са отроче на президента, но екипът Петков – Василев – Янев – Манолова „не си говори и всеки напада всекиго“.

„Народът ни постави в тази конфигурация на правителството. Нашата роля в този кабинет е на здрав разум и да се опитваме да тушираме конфликтите, и да търсим решения“, каза Нинова

Източник: БТВ/ „Епицентър“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече