Гледна точка: Путин ще свали гарда – въпросът е по какъв сценарий (ВИДЕО)

0

Руският президент Владимир Путин ще свали гарда. Въпросът е по какъв сценарий. Това прогнозира в Студио Actualno журналистът от Радио България на БНР Иво Иванов, член на Българското геополитическо дружество. Възможно е да се върне статуквото отпреди 2014 г. и Крим да остане анексиран.

Речта на Владимир Путин в Деня на победата беше изненада дотолкова, доколкото някой е очаквал той да обяви пълна мобилизация, но не го направи.

Изненада беше и липсата на въздушен парад. Един от най-любопитните коментари беше, че на една от предишните кръгли годишнини Русия похарчи 250 милиона долара, за да разпръсне облаците над Москва, за да има въздушен парад. А сега изведнъж времето се оказа лошо в 40 града на руската федерация, в които е било предвидено да има някакви въздушни акции. Това е любопитно.

Но ако говорим в същия дух, има една много важна статистика, която западните анализатори правят, че от загиналите над 120 руски пилоти в Украйна, повечето от тях са с много високи чинове. Което показва, че или няма достатъчно обучени или желаещи да се бият, но дори и този факт – изваждането от строя на 12 пилоти поставя под въпрос бъдещите въздушни акции над Украйна. Защото дори да се мобилизират още хора, на един летец му трябва много време, за да се обучи и да добие добра кондиция, за да влезе в бой. Самият факт, че Путин вече вкарва стратегическа авиация в тактически боеве говори, че нещата не стоят добре.

За мен изненадващо в речта на Путин беше, че си остана на тази твърда позиция да говори неща на които и самият той не вярва. Аз съм абсолютно убеден, че той не вярва на собствените си думи и пропаганда, че са направили изпреварваща атака на Украйна защото тя щяла да ги нападне.

Но има един нов нюанс в руската пропаганда, който и анализаторите коментират и той се долови в думите на Путин. Вече се говори, че не воюваме срещу Украйна и за денацификацията само на Украйна. А се воюва срещу целия Запад и НАТО. Част от коментарите на това хиперболизиране на врага, то не е хиперболизиране, защото Путин успешно обедини Запада срещу себе си, ако преди имаше различни тенденции и посоки, сега всички са единни, че подкрепят Украйна, е някаква подготовка, че Путин ще свали гарда, или поне обкръжението му. Въпросът е по какъв сценарий.

Експертите например са впечатлени от това, че периодично, на много кратки срокове се сменят командващите в Украйна. Ако преди три седмици, когато се готвеше голямата офанзива в Донбас, в Донецк и Луганск, Герасимов беше назначен за началник щаб на армията, той, ако се вярва на публикациите, за малко е отървал кожата, за малко е щял да бъде един от 12-те загинали в Украйна генерали досега. Той сега е свален, вече не командва силите в Украйна. Преди него беше друг, командвал не повече от две седмици.

Тази смяна на военните говори, че Путин има проблеми с генералите.Те отказват да изпълняват това, което той иска от тях. А той иска настъпление. Неговата идея, а той слезе вече до програма минимум, е да консервира конфликта по някакъв начин. Преди говорихме колко ще издържи Украйна, а сега – как кога ще бъде прословутата атака на украинците.

Още – във видеоматериала.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече