Проф. Стив Ханке: Българите ще загубят много от приемането на еврото

0

Да не бързаме с приемането на еврото, защото страната ни не отговаря на критериите. Освен това става дума за ”политическо решение”, което ще доведе до ”икономически последствия”. Управляващите обаче в момента действат по модела на бившия премиер Бойко Борисов, при който ”всичко е някак тайно и размито”. Интересно ще бъде да се проследи развитието на договорката за втечнен газ със САЩ: България може да се откаже от руския петрол, ”ако иска да плати цената”.

Тези позиции изрази в ефира на bTV проф. Стив Ханке. Той заяви, че липсва публичен дебат по темата, а освен това е нужно да бъде организиран референдум. 

Проф. Ханке, снимка: frognews.bg

„Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Защо обществото би искало да приеме нещо, което и рисковано и ще иска промяна, която ще промени цените? Това е политически въпрос – натрапва се в главите на българите отвън и затова тази година е разработен план за тази промяна. Повечето хора не го искат. Затова процесът се управлява тайно и не ми харесва. Обичам слънцето да огрява нещата, които се случват. Темата е и финансова – ако България влезе в еврозоната, ще има по-висок дълг, повече корупция и инфлация. Ако промяната бъде направена, финансовите последици ще са отрицателни, а не положителни“, посочи още проф. Ханке.


Той заяви, че страната ни не е обвързана с времева рамка за приемането на еврото, защото в договорите не се посочва кога точно трябва да се случи това. 


„Не отговаряте на критериите. Защо бързате? Имате система, която работи перфектно. Защо не обсъждате темата, няма референдум? Цялата идея е лудост. Приемането на еврото “евентуално” ще се осъществи, но в крайна сметка може никога да не се случи. Задължението ви е “евентуално да се присъедините към еврото”. Но не се казва кога. Как биха се развили нещата, ако България беше в еврозоната и тя се разпадне?“, посочи още Ханке. 


“Интересно ще е да се види какво ще стане с природния газ. САЩ обещават много на всички, но големият проблем е, че нямаме достатъчно газ, за да снабдим всички”, обясни Ханке. 


По думите му Камала Харис не управлява частните фирми и може да обещава каквото си иска. България може да се откаже от руския петрол, ако иска да плати цената. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече