Говорят анализаторите: Започна тотален разпад на държавата

0

България е пред катастрофа, а 2022-а година ще се окаже годината на национална трагедия. Това заявиха пред “Труд” анализатори и социолози, потърсени за коментар по последните проучвания на “Маркет линкс” и “Тренд”. Данните на двете агенции показват категорично сриване на доверието към правителството и към “Продължаваме промяната”.

Само за няколко месеца от януари до края на април кабинетът “Петков” губи подкрепа от 36 до 15 процента. “Личният рейтинг на премиера върви надолу, както и на партията, както и на правителството. При президента отчитаме 5 до 7% по-нисък рейтинг – той вече е под 50% одобрение”, коментира пред “Труд” Добромир Живков от “Маркет линкс”.

“Има пореден спад на доверието към правителството – през април то е било 27%, а сега е 22%. Този спад на първо място се дължи в най-голяма степен на проблема на проблемите – високите цени. Той ерозира подкрепата към този кабинет непрекъснато”, заяви пред “Труд” и Димитър Ганев от “Тренд”.

Международни експерти коментираха пред “Труд”, че националният въпрос, който трябва да бъде преглътнат от българите, за да се стигне до демонтиране на правителството, касае вдигането на ветото към РС Македония за започване на преговори за членство за ЕС. Дипломати с многогодишен опит бяха категорични, че именно вътрешният кръг на “Продължаваме промяната”, както и Кирил Петков са поели ангажимент пред Брюксел и Вашингтон това да се случи: “Това е горещият картоф, който всички партии в парламента предпочитат да бъде при някой друг, в случая лицата без политическо бъдеще от “Промяната”. Точно след катастрофалните данни от проучването на “Маркет линкс” за историческия спад на доверие на българите към кабинета, от Брюксел дойде новината, че върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел е оказал натиск върху София в понеделник (16 май) да отмени ветото си върху Северна Македония за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Борел е цитиран от електронното издание Euraktiv, че “липсата на решение играе в полза на Русия”. “Тази ситуация вреди не само на тях, но и на нас. Това струва твърде много на нас и на региона по отношение на доверието и политическата перспектива. Тази ситуация е подарък за Русия”, коментира Борел след обяд с министри от Западните Балкани в края на срещата на външните министри на ЕС, която беше фокусирана най-вече върху шестия пакет от санкции срещу Русия.

Инфлацията и покачването на цените на стоките, както и общата несигурност, провокирана от ситуацията в Украйна, силно влошават оценката на гражданите за цялостната ситуация, сочи анализът към проучването и на “Маркет линкс”. Казва се, че оценката за посоката на развитие на страната достига до исторически ниски нива. Според данните на проучването 71% от анкетираните определят финансовото си състояние като променящо се в негативна посока. Подобен висок процент е непознат през последните 10 години, в които имаше плавно и почти постоянно нарастване на покупателната способност. Емоциите, с които се свързва политическата ситуация, се изместват от позитивния спектър в посока на тревога, разочарование, гняв, заплаха и страх, пише още в анализа на “Маркет линкс”.

Базисните социално-психологически показатели за настроенията на гражданите сочат увеличаване на тревожността и страха от загуба на работа и загуба и понижаване на покупателната способност. На този фон се наблюдава продължаващ спад на доверието в основополагащите институции и политическата класа, като цяло, което от години е хроничен проблем за българската демокрация.

При електоралния въпрос виждаме няколко тенденции – спад на електоралната подкрепа към “Продължаваме промяната” – дължи се на проблема с високите цени и на слабите управленски резултати. Появата на нов политически субект – “Български възход”, взема част от тяхната подкрепа.

Рекордна инфлация за периода след финансовата криза през 2008 г.

Храните поскъпнаха с над 21% за година

Бензинът и дизелът са с 45% нагоре

Стефан Кючуков

Повишението на цените на храните е рекордно за последните близо 14 години.

Храните са поскъпнали с над 21% за година. А официалната годишна инфлация към края на април е 14,4%, обявиха от НСИ. Това е нов рекорд за последните близо 14 години. За последно инфлацията беше по-висока през 2008 г., когато световната финансова криза достигна България.

Поскъпването само през април е с 2,5%, което е рекордно покачване на цените в рамките на месец за последните близо 15 години. Вече два поредни месеца има сериозно покачване на цените, след като инфлацията за март беше 2,2%.

Високата инфлация реално топи спестяванията на хората и фирмите в банките. Заради нулевите и дори отрицателни лихви по средствата в банките в рамките на година хората реално са изгубили по 144 лв. на всеки 1000 лв. по сметките си. Ако човек има в банка 5000 лв., реално е изгубил една минимална заплата заради покачването на цените. Това е една от причините за ръста на сделките с имоти. С инвестиране на спестените пари в къщи и апартаменти хората се опитват да предпазят средствата си от инфлацията.

Основната причина за високата инфлация е поскъпването на тока и горивата и закъснението на правителството при определяне и отпускане на компенсации за бизнеса. В резултат започна лавинообразно покачване на цените от фирми дори в сфери, където не използват горива, а потреблението на ток е минимално.

От основните храни най-голямо е покачването на цените на маслото и олиото – с 43,6% за година. Зеленчуците са поскъпнали с 32,4%, а плодовете с 11,9%. Повишението на цената на хляба и зърнените храни е с 23,8%, а на млякото, млечните продукти и яйцата – с 21,2%. От нехранителните стоки най-голямо е поскъпването на газа – със 138%, и на бензина и дизела – с близо 45%.

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Липсва легитимност на решенията на коалицията

Мерките срещу инфлацията, обявени от правителството вчера и макар и закъснели, са първа и положителна крачка. Очаква се средносрочната програма на правителството, за да се знае какво се случва и след юни месец. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция на тема “Загубеното доверие в политическите партии в Европа”, организирана от Института за социална интеграция. “Това е първа и положителна стъпка, но се чака цялата програма на правителството, защото има очаквания от бизнеса. Също е набор от мерки, които се надявам, че ще дадат добри резултати. Липсва обаче легитимност на решенията, тъй като един лидер реагира (Слави Трифонов заяви, че от ПП много често правят каквото си искат, б. р.), което означава, че решенията се вземат от един, а не от всички, Коалиционният съвет трябва да каже тежката си дума”, отбеляза Илияна Йотова.

Рамадан Аталай, депутат от ДПС: Вот на недоверие ще ги консолидира

Вотът на недоверие е инструмент, който искащите да го използват, предварително трябва да знаят какво могат да очакват. Като поискаш вот на недоверие, управляващите се консолидират, колкото и противоречия да имат помежду си. И нищо не може да се направи. Сега спорят помежду си, търсят си сметка един на друг, а като им поискаш вот на недоверие ще се сплотят.

Коалицията обаче няма как да бъде спасена, защото нямат коалиционна култура, нямат диалог помежду си. Те не знаят как и по какъв начин да седнат и да могат да обсъдят всички проблеми, които би трябва да се решават в страната.

Македония не може да е горещ картоф, тъй като ако вкарат в парламента решение за отпадане на ветото, то няма как да мине, след като не са изпълнени условията.

За катастрофа още не може да се говори, но държавата е оставена на самотек. Правят се неща, които са от личен интерес.

Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”: Коалицията се разпада от собствената си тежест

Катастрофата на българската държавност се генерира вече 32 години, защото след 1989 г. България стана американска колония. Целенасочено и методично беше провеждана политика за унищожаване на българската държавност, така и на българската народност. Към настоящия момент, българската народност изгуби една трета от своя състав. Всеки трети българин или емигрира, или губи живота си докато българската държавност загуби четири от петте елемента на своята независимост. Загубили сме отбранителен суверенитет, икономически суверенитет, политически суверенитет, хранителен суверенитет и остава последният – финансовият или фискален суверенитет. В момента имаме само финансов суверенитет, защото имаме своя, собствена валута, но това правителство иска да ликвидира и нея, вкарвайки ни в еврозоната. Към настоящият момент българската държавност е фалирала, тази държава, която познаваме под името българска, вече не се ползва с подкрепата на българските граждани. България има нужда от преосноваване и “Възраждане” ще работи в тази посока. Чисто аритметично, това правителство не може да бъде свалено с вот на недоверие в парламента, защото бройките гласове на опозицията не достигат. Но и никога до сега правителство не е било сваляно с вот на недоверие в парламента, освен един, единствен път – правителството на Филип Димитров и то с вот на доверие, поискан от него.

Към настоящият момент правителството ще падне заради противоречията в самата сглобена изкуствено, при това доста нескопосано от американците, коалиция. Тя се разпада под собствената си тежест и вътрешни противоречия.

Ако правителството се разпадне, то ще се разпадне точно заради темата РС Македония. От ПП са обещали да бъде вдигнато ветото, това се вижда от всички, докато поне на думи две от партиите от останалите три партии в коалицията са на обратно мнение. Предстои да видим.

Виктор Папазов, финансист пред “Труд”: Не се интересуват кой ще плаща след тях

Колкото повече кредити взимате, за да раздавате пари, толкова по-надълбоко потъвате. Но това правителство има други цели и българската кауза и интереси не са сред тях.

Те са поставени там, за да изпълнят няколко задачи, които аз бих ги нарекъл антибългарски.

И въобще не ги интересува кой ще плаща след тях сметката. Те имат за цел да вкарат Македония в Европейския съюз, въпреки всички български възражения. Имат за цел да ни набутат в концлагера на еврото и други подобни задачи.

Те са чуждо еничарско правителство.

С увеличението на пенсиите се опитват да останат на власт докато си изпълнят задачите, поставени от техните ментори. Тези ментори се намират във Вашингтон и Брюксел.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд”: Ще си платим за авантюрата „Продължаваме промяната“

Няма обективни причини ГЕРБ да иска предсрочни избори. За тях е от ключово значение да преодолеят изолацията. Още не е назрял момента ПП да се обърнат към тях като към спасителен пояс, но и това ще стане.

ДПС винаги имат по-голям интерес да бъдат търсени като партньор, отколкото да има предсрочни избори, на които те регистрират все едни и същи резултати. Те изчакват най-благоприятната възможност, в която да могат да пласират своето политическо влияние. За Костадин Костадинов и “Възраждане” няма по-добра възможност всеки ден от парламентарната трибуна да обяснява как ПП са подлоги на американците. Не вярвам да си наруши това положение, за да ходи на предсрочни избори. Ако правителството падне, то няма да бъде заради цените и инфлацията, а заради нещо символно – в случая ако Петков вдигне ветото за РС Македония.

Човек си плаща за грешките. Ние като общество ще платим финансовата цена за авантюрата “Продължаваме промяната” и “страхотните” харвардски бизнесмени.

Източник: ТРУД““

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече