Инфлацията и „Промяната“ – две несъвместими реалности

0

Годишната инфлация в България удари 14.4%, което е рекорд след периодите на хиперинфлация. За сравнение инфлацията в еврозоната за същия период се очаква да е наполовина или 7,5%. Годишната инфлация от 14.4% в България е спрямо месец април 2021 г. или последния пълен месец от управлението на правителството на ПП ГЕРБ.

За сравнение за четирите години от управлението на ГЕРБ инфлацията е 9.8%, а само за 1 година „промяна“ инфлацията достига до 14.4% или с 47% повече. Годишният ръст на цените на храните е 20.7%, което дава тежко отражение върху ниско доходните групи. Освен това в момента в България ситуацията е изключително тежка и по отношение на цените на производител на вътрешния пазар.

Последните данни на НСИ сочат, че инфлацията на цени на производител на вътрешния пазар в България е 45.2% за изтеклата една година. В същото време цените на производител на международния пазар, по данни на НСИ са нараснали наполовина или с едва 22.7%. Това показва, че българското правителство не е предприело навременни и адекватни мерки.

Данните сочат, че независимо от предприетите мерки цените на производство на вътрешния пазар скачат два пъти повече от тези на международния пазар. По-детайлният анализ на цените на производител на вътрешния пазар сочат, че за четиригодишното управление на ГЕРБ производствените цени са нараснали с едва 15.1%, а в периода след месец май 2021 г. до март 2022 г. ръстът е 40,2%.

Това показва, че инфлацията при цени на производител на вътрешния пазар само за 11 месеца е 2.7 пъти по висока от натрупаната инфлация за предходните 4 години и обяснява трудностите на работодателските организации, които на 18 май ще изразят недоволството си. Подобна е и ситуацията с потребителска инфлация. За четири години от управлението на ГЕРБ инфлацията е 9.8%. За периода на „промяната“ от месец май 2021 до месец март 2022 г., натрупаната потребителска инфлация е по-голяма и е съответно 11.6%.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече