Къде и защо се покри Рашков след показния арест на Борисов, Горанов и Арнаудова?

0

Мнозина се питаха къде се покри иначе много словоохотливият вътрешен министър Бойко Рашков. Същият беше потънал сякаш вдън земя след шумния и грандиозен провал, свързан с ареста на бившия премиер и лидер на опозицията Бойко Борисов. Припомняме, че скандалният казус стигна до европейските депутати и институциите в Брюксел, а българският съд обяви ареста за незаконен.

Само че МВР шефът не е доволен. И след дълго мълчание, за което причината за съжаление не е разкаяние, смирение и настъпил срам, вчера той нападна фронтално съда, който е преценил, че действията на Рашковите шпицкоманди противоречат на правото и закона.

Пред микрофона на удобна медия, част от мрежата на олигарх със запорирано от КПКОНПИ имущество, Рашков избълва змии и гущери по адрес на „Темида“ – съдиите не разбирали от право, не били чели материалите по делото, били неграмотни, малоумни и прости. Тоест никой в третата власт не е юрист, няма понятие и не разбира. Вече и съдът му е виновен на Бойко Рашков, не само прокуратурата. Той е единственият в държавата, който трябва да командва парада, да издава присъди, да вкарва в затвора – когото намери за добре и както намери за добре.

За какво са ни закони, Конституция и правова държава. Нали си имаме Рашков и неговия шеф – нарушителят на Основния закон премиер-министър Кирил Петков. Двамата колят и бесят. Същинско Гестапо и НКВД взети заедно. Вишински, Химлер и Дзержински сигурно се въртят някъде в отвъдното от яд, че не са живи, за да работят при нашия МВР шеф. Гаранция ще си паснат от раз.

Атаките на Бойко Рашков срещу независимите съд и прокуратура са колкото смешни, толкова и доста опасни. Да – иронията и шегите, предизвикващи всяко публично изявление на проваления министър са неминуеми. Но всъщност нещата съвсем не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед. Защото става дума за човек, притежаващ огромна репресивна власт, който видимо не иска да спазва разделението на властите, неистово желае да се намесва в работата на независимата съдебна система, иска лично да командва българския съд и българската прокуратура. А това е безумно, абсурдно и застрашаващо устоите на държавността. Как си представяте полицай №1 в Лондон или в Берлин да диктува решенията на съдии и обвинителните актове на прокурори? Абсурд, нали? Същият абсурд е премиер да обяснява, че ще назначава приближени нему държавни обвинители.

Добре е, че западните ни партньори вече питат и все повече ще питат за беззаконията на властовия режим у нас. Вероятно не е далеч времето, когато България ще бъде обект на финансови санкции или спиране на еврофондове заради вакханалията на самозабравилата се управляваща каста на родна територия. Въпросът е кога обществото ще каже – стига!

Така както го каза Лозан Панов преди близо седем години. Но къде е той сега? Къде са неговите приятели от Съюза на съдиите в България? Къде е съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова, Мирослава Тодорова? Къде са правозащитниците Кашъмов, Екимджиев, Лулчева и прочие? Защо не защитават работата на българските съдии, а и на магистратите изобщо от скандалните публични атаки на Бойко Рашков? Не удря ли Рашков магистратската независимост? Нали сме чували хиляди пъти клетви в нейна защита от горепосочените? Ще има ли доклади, становища, декларации, извънредни точки във ВСС, внесени от Дишева и Керелска? Няма да има. За „правозащитниците“ във властта да не говорим – Христо Иванов, Антоанета Цонева, Надежда Йорданова и дума няма да обелят, нищо, че години наред се клеха в съдийската независимост.

Няма ли да има протест на „Правосъдие за всеки“ пред МВР? Страх ли ги е от гнева на всесилния Рашков – вживял се в ролята на велик инквизитор и палач от Средновековието. Защо се крият борците за съдебна реформа, за чиста и свята съдебна система? Много просто – защото са фалшиви. Но не е далеч денят, когато обществото истински ще каже стига. И на Рашков, и на Рашковщината, и на цялата загубила приличие, мяра и свян управляваща клика, скрила се зад металните решетки на Народното събрание.  

Източник: Tribune.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече