Ракети „За разстреляната Пражка пролет 1968!“ воюват в Украйна

0

Преди време Словакия подари всичките си изтребители от времето на соца на станалата жертва на руска агресия Украйна. Във фейсбук се появи снимка на един от доставените самолети МиГ-29 с ракета Р-27 с надпис на нея на чешки език: „За разстреляната Пражка пролет 1968!“.

През август 1968 г. СССР и повечето страни от Варшавския договор, включително и България, окупираха Чехословакия, където комунистическата власт се опитваше с демократични реформи да създаде „социализъм с човешко лице“. Цялото правителство и висшето ръководство на управляващата партия бяха отвлечени в Москва и принудени да се откажат от намеренията си. След това всички дейци на Пражката пролет бяха свалени от постовете си. Руснаците изтеглиха войските си едва след разпадането на Съветския съюз.

Ракетата, върху която е надписът е от клас „въздух-въздух“. Приета е на въоръжение в бившия СССР и страните от Варшавския договор през 1987 г. малко преди разпадането на соцлагера. Обхватът й на поразяване е 20-25 км. Различните й модификации имат топлинни и пасивни радарни датчици за насочване към целта.

Източник: „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече