Ходорковски и Гари Каспаров – също в руския списък на чуждестранни агенти

0

Руското министерство на правосъдието включи бившия световен шампион по шах Гари Каспаров и бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, и двамата изявени критици на управлението на Путин, в списъка с лицата, действащи като чуждестранни агенти, пише „Сега“.

Според руското министерство Ходорковски е получавал финансиране от Украйна. За Каспаров също се посочва, че е получавал средства от Украйна, но за него се допълва, че е получавал и от американската Фондация за човешки права (Human Rights Foundation)

Каспаров все още не е коментирал решението на руските власти, а Ходорковски написа лаконично в Туитър: „Получен е „паспортът на добрия руснак“. Руските власти са преброили около 450 „чуждестранни агенти“ в страната.

Законодателството за „чуждестранните агенти“ се появява в Русия през 2012 г. Оттогава насам около 450 организации и физически лица са добавени към официално публикуваните списъци. Регистърът на физическите лица „чуждестранни агенти“ беше създаден в началото на април и стана четвъртият подобен списък наред със списъците на НПО „чуждестранни агенти“, медиите „чуждестранни агенти“ и нерегистрираните организации „чуждестранни агенти“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече