Икономисти предупреждават: Влизането в еврозоната сега ще създаде повече проблеми, отколкото ползи

0

“Аз съм “за” еврото, когато сме готови. Сега считам, че не сме готови и по-скоро влизането ни в еврозоната ще създаде повече проблеми, отколкото ползи”. Това каза в студиото на “Събуди се” по Нова телевизия икономистът Георги Кадиев.

По думите му няма как България да бъде готова до 2024 г. заради високата инфлация.

“Инфлацията трябва да е ниска по една формула – не повече от 1,5% от средното на трите най-ниски. В Германия са 7,6%, ние вече сме 14,4%”, поясни Кадиев.

Друг фактор, който според икономистът ще изиграе още по-голяма роля при влизането ни в еврозоната са доходите.

“Ние сме на много ниско ниво от средните евродоходи. Унгария заяви, че докато не стигне 100% от средните европейски доходи няма да влезе в евросъюза. Те са на 76% в момента. Тяхната цел е да стигнат 100% 2030 година. За да стигнат тази цел, те трябва да правят по 3% ръст всяка година до 2030г.”, обясни Кадиев.

В момента България е на 51%.

“Ако си поставим цел да растем с 3% всяка година, ще влезем в еврозоната около 2035г., но ние нямаме такава цел в момента”, каза икономистът.

Според проф.Гарабед Минасян трябва да се вземе под внимание и БВП.

“БВП за тази година у нас е под 30%. За сравнение, 1 година преди включването си в еврозоната страни като Словакия, Естония, Латвия и Литва са имали над 40% БВП на човек от населението. А Словения и Кипър пък са имали над 80%”, поясни проф. Минасян.

По думите на Георги Кадиев важна стъпка преди окончателното ни присъединяване в еврозоната е изготвянето на анализ, който да покаже как еврото би се отразило на гражданите.

“През 2017 г. Министерство на финансите направи един анализ заедно с Централната банка, но го скри, защото изводите не бяха много полезни”, заяви Кадиев. “Сега трябва да се направят два отделни анализа на МФ и на БНБ, за да си поеме всяка институция отговорността за това, което казва”, добави още той и заключи: “Приемането на еврото сега означава повече инфлация”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече