Честваме 24 май – празник знанието и вдъхновението и повод за национална гордост

0

Днес е 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Традиционно тържества ще има в цялата страна.

През 855 г. Кирил и Методий създават глаголицата в манастира Полихрон в областта Витиния в Мала Азия и там превеждат свещени книги. След това те се заемат да популяризират християнството сред славяноезичните народи. Братята са въздигнати като равноапостоли и велики християнски учители още с идването през 886 г. на учениците им – Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, които продължили делото им. Те получават топъл прием в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е създадена в Преславската книжовна школа. Като неин създател се сочи Климент Охридски, а името й е дадено в чест на Константин-Кирил Философ.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г. по инициатива на Найден Геров. За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г. 

В столицата шествието започва от площад „Независимост“ в 10.30 часа и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. започва официалната част на събитието. Тогава София ще отбележи тържествено 130 години от написването на химна на Деня на българската просвета и култура – „Върви, народе възродени“, написан през 1892 г. от Стоян Михайловски. Очаква се химнът да прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от ученици от софийски училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Организаторите призовават всички присъстващи да се включат в изпълнението му.

На 24 май с безплатен вход ще работят Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ, Регионален исторически музей – София и филиалите му, както и Парк-музей „Врана“ и Зоологическата градина.

От 18.30 ч. в Националния исторически музей държавният глава Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий.

„Няма нищо по-силно от знанието и нищо по-вдъхновяващо от творческия дух. Знаете го най-добре Вие – учителите и университетските преподаватели, посветили живота си на образованието и възпитанието на децата ни. През изминалите две години на тежки изпитания Вие доказахте своята отдаденост към мисията на съвременни просветители, за което Ви дължим дълбок поклон“, каза просветният министър акад. Николай Денков в приветствието си за 24 май.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече