“Аз ще ви оправя!“: Кирил Петков плаши ДПС с американците

0

“Аз ще ви оправя. Джеймс О’Брайън е името на човека, до три седмици очаквайте новини. Това ми каза Кирил Петков след блиц контрола на 13 май”, обяви на брифинг в НС зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов. Той демонстрира как Петков с пръст го привикал да се доближи до “кошарата” в пленарната зала, където стоят министрите. “Застанах на около метър и половина -два, запазвайки дистанция, а той ми отправи заплахите”, разказа Атанасов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че Кирил Петков е използвал името на висш служител на Държавния департамент на САЩ за сплашване на политическите опоненти.

Карадайъ каза, че миналата седмица е изпратил писмо до Джеймс О’Брайън, ръководител на службата за координация на санкции към държавния департамент на САЩ (виж вдясно), за да го информира как се използва неговото име от българския премиер “да заплашва политически опоненти”.

След това Карадайъ припомни разправията на блиц контрола.

“Когато министър-председателят Кирил Петков пред медиите обяви някои неистини, свързани с ДПС относно Южен поток, Турски поток, Балкански поток (кой както иска, така да го нарича, официалните наименования са Южен и Турски поток), ние поставихме въпроси към него на последния блиц парламентарен контрол. Той не отговори на тях. Не можа да отговори на какво основание прави внушения, които не почиват на никакви факти.

Тогава казахме от трибуната на НС, че ще внесем предложение за създаване на временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства по твърденията на министър-председателя”, допълни Карадайъ. Той обясни, че нервите на Петков не издържали и той привикал Станислав Атанасов.

От ДПС обявиха, че вече са внесли проект за създаване на временната комисия за Турски поток.

“За пореден път заявявам, че ДПС ще реагира на всяка лъжа на кръга “Капитал” на олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев и неговите проксита, включително и на последните внушения, които прочетохме тези дни от анализатори от този кръг”, категоричен бе Карадайъ. Той припомни, че служебният министър на транспорта Георги Тодоров много точно и категорично е отговорил на въпросите и посъветва анализаторите да се придържат към фактите, а не да правят внушения и да разпространяват неистини.

Кой е Джеймс О‘Браян

На 9 май на фейсбук страницата на Министерски съвет се появи следното съобщение: В Държавния департамент на САЩ премиерът Кирил Петков се срещна с координатора по политиката на санкциите Джеймс О‘Браян.

Джеймс О’Брайън е американски адвокат и дипломат, който e ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън от април 2022 г. Преди това е бил специален пратеник по въпросите на заложниците от 28 август 2015 г. до 20 януари 2017 г.

Службата за координация на санкциите е подразделение в рамките на Държавния департамент на Съединените щати, и e натоварена със задачата да координира политиките за санкции между правителствените служби и международните съюзници. Тя е създадена със Закона за консолидираните бюджетни кредити за 2021 г. Офисът преди това е съществувал от 2013 до 2017 г., след което е премахнат от тогавашния държавен секретар Рекс Тилърсън. Ръководителят на Службата за координация на санкциите е с ранг посланик.

О’Брайън влиза в Държавния департамент на Съединените щати през 1989 г. като адвокат и дипломатически съветник. В рамките на кариерата си О`Брайън служи като специален президентски пратеник за Балканите, заместник-директор на Службата за политическо планиране на Държавния департамент и като старши съветник на посланика в ООН и държавния секретар Мадлин Олбрайт. О’Брайън също участва в изграждането на Дейтънското мирно споразумение, което слага през 1995 г. край на войната между Босна, Хърватия и Сърбия.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в писмо до шефа на Службата за координация на санкциите:

Дискредитират се усилията на администрацията на САЩ

“Искаме да ви информираме, че посочените по-долу действия на българския министър-председател Кирил Петков, не само не допринасят за издигане на авторитета на САЩ в българското общество, а напротив, дискредитират и подкопават както усилията на американската администрация в региона, така и лично вашите, като ръководител на Службата за координация на санкциите към Държавния департамент.” Това се посочва в писмото на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ до Джеймс О’Брайън.

Карадайъ съобщава на висшия служител на Държавния департамент, че политическа партия “Движение за права и свободи” е трета политическа сила в България, член на Либералния интернационал и Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и има представителство в Народното събрание на Република България и в Европейския парламент.

“След посещението на министър-председателя на България Кирил Петков в САЩ, по време на парламентарния контрол в българското Народно събрание на 13.05.2022 г., г-н Петков отправи неформални реплики към заместник-председателя на ДПС Станислав Анастасов, съдържащи заплахи за саморазправа с партията. В тези реплики Кирил Петков намеси и вашето име, в качеството Ви на ръководител на Службата за координация на санкциите към Държавния департамент”, е посочено още в писмото.

Председателят на ДПС е категоричен, че “цялостното внушение на г-н Петков беше, че в резултат от срещата му с вас, ДПС трябва да се чувства застрашена (от санкции или по някакъв друг начин) като партия”.

“Молим да имате предвид, че поведението на българския министър-председател не кореспондира с нормалното поведение на управляващите към една опозиционна партия, каквато в момента е ДПС”, съобщава Карадайъ. Той определя като абсолютно недопустими репликите на премиера Кирил Петков, които според него “представляват злоупотреба с доверието на САЩ спрямо България”.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече