Рамадан Аталай към „Продължаваме промяната“: Обърнахте го всичко на джебчийство (ВИДЕО)

0

От ДПС поискаха парламентът да разгледа предложените от тях промени в Закона за енергетиката, но искането им беше отхвърлено. По този повод Рамадан Аталай се обърна към управляващото мнозинство с думите: 

„Не мога да разбера какво повече трябва да ви предлагаме. Срам ме е, че ви предлагаме да ви подпомогнем, да разберете, че не се краде така. Обърнахте всичко на джебчийство“, коментира Аталай.

Той призова: „Дайте да приемем този законопроект, да дадем възможност на г-н Асен Василев законно да изхарчи около 3 млрд. на всяко тримесечие – сега са незаконни“. По думите му, сега управляващите взимат от парите на магистрала „Хемус“ и не се знае за какво ги харчат.

Аталай поиска парламентът да разгледа измененията с аргумента, че инфлацията е близо 20 процента, а печалбата на държавните предприятия в енергетиката е над 528 процента на АЕЦ „Козлодуй“ и над 720 процента на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ). Той посочи, че парите, събрани за първото тримесечие от надпредвидените печалби на държавните предприятия, са над 1 млрд. лева. По думите му, от производство на зелена енергия от 100 мегавата предприятията получават допълнително над 300 млн. за първото тримесечие. 

Със законопроекта се предлага създаване на механизъм, чрез който да се увеличат приходите във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и да се продължат програмите за подпомагане на бизнеса и нуждаещите се групи. Предлага се определени производители да заплащат допълнителна вноска, само от приходите, реализирани на електроенергийната борса за периода април 2022 г.- декември 2022 г., като вноска по този механизъм няма да дължат производителите, използващи биомаса, въглища и/или природен газ като първично гориво, тъй като те не са реализирали свръхпечалба, поради високата себестойност на произвежданата електроенергия, посочват вносителите от ДПС.

След като предложението за включване на промените в Закона за енергетиката беше отхвърлено и при прегласуването, поискано от Рамадан Аталай,  председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ поиска от дневния ред да отпадат и промените в Закона за енергията от възобновяеми източници, които, по думите му, са лобистки. Лобистките закони получават бърза писта в нарушение на правилника, коментира той. Предложението на Карадайъ за отпадане на точката обаче не срещна подкрепа в пленарната зала, пише БТА.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече