Битката „за“ и „против“ корупцията в коалицията продължава

0

След като през изминалата половин година управляващата коалиция не успя да направи нищо по промените за КПКОНПИ, въпреки че това беше основният ѝ ангажимент, в последната седмица партньорите усилено работят по темата. Неразбирателствата между тях обаче има опасност да изкривят до такава степен първоначалния замисъл, че начинанието „битка“ с корупцията на практика да направи битката невъзможна.

Реформата на КПКОПНПИ беше записана като една от „незабавните мерки“, които правителството „Петков“ планираше. Четирите партии се бяха съгласили, че антикорупционната комисия трябва да се раздели на две, а оставката на доскорошния й председател Сотир Цацаров ги улесни.

Но следващите крачки по същество за реформата дълго не бяха направени. Част от обясненията е решаването на неотложните въпроси, произтичащи от кризите заради войната на Русия в Украйна и липсата на време за законови промени.РЕКЛАМА

В средата на месец май антикорупционните планове на коалицията отново се оживиха. Но напредъкът беше нулев. Но станаха ясни два основни проблема. Първият – никой от управляващите не иска да е отговорен за промените на закона. И вторият – каквото и да се задвижи в тази посока, „Има такъв народ“ ще го спира, защото настоява за своеобразно политическо вето върху решенията за разследвания, които новият орган ще взима.

Два проекта

След поредица совалки между партньорите в сряда вечер експертният коалиционен съвет по правосъдието е редуцирал идеите до две чернови на два законопроекта. Единият е на Министерството на правосъдието, който се отнася предимно за конфискацията – той е изцяло нов. И като цяло връща старото положение комисията по конфискация да съществува отделно от тази за установяване на конфликта на интереси и противодействие на корупцията.

Има и втори проект, но той е за изменение на действащия закон и авторството му е на „Продължаваме промяната“. Идеята му е да регламентира работата на новата антикорупционна комисия. Текстовете припокриват почти изцяло сега действащия закон, като единственото ново е предложението да се създаде нова длъжност – разследващ инспектор, който да има значително по-разширени функции и правомощия по разследването.

Срещу възможността за разследващи функции на комисията се обявяват от „Има такъв народ“. Партията смята, че има опасност звеното да се превърне в бухалка и да се обърне срещу сегашните управляващи.

Два момента на ръба на конституцията

Междувременно от ИТН настояват решенията за разследвания в комисията да се вземат с абсолютно мнозинство от ръководството ѝ (което ще се избира от парламента).

Подобен механизъм би блокирал работата на комисията, защото на практика означава възможност за вето. Освен това той би дал основание да се смята, че ветото е политическо. И би подхранил аргумента, че се създава политически орган с разследващи функции.

Освен това останалите коалиционни партньори смятат, че искането на „Има такъв народ“ е и противоконституционно. Аргументът е, че в наказателния процес разследване се образува при достатъчно данни и при законен повод. „Как ще обясним, че комисията има достатъчно данни, за да започне разследване, но понеже представителят на някоя партия е гласувал против, тя не го прави“, обясняват юристи от експертния съвет. Обмисля се идеите на ИТН да бъдат изпратени първо в Конституционния съд, което допълнително ще забави промените.

На ръба на конституцията е и предлаган от ПП текст, засягащ разследващите функции на новото антикорупционно звено. Според предложенията, след като разследващите инспектори в новата комисия установят престъпление, те трябва да се обърнат към прокуратурата. Дотук добре. Но проектът дава възможност, ако прокурорът откаже да поддържа обвинението, това да прави самият разследващ инспектор – след разрешение от съд. Причината за този текст е очакваният откат, с който прокуратурата под ръководството на Иван Гешев ще реагира на действията на новата комисия.

Проблемът в случая е, че според конституцията прокурорът има монопол върху обвинението в България.

В крайна сметка окончателно решение за предложенията на коалицията по антикорупционното законодателство няма. И макар и започнали работа по него, партиите все повече изглежда, че затъват в проблеми, които в крайна сметка ще блокират процеса. Следващата сряда разговорите между експертите на управляващите по темата ще продължат.

Автор: Полина Паунова

Източник: „Капитал“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече