„Стандард енд Пуърс“: Предстои шок за българската икономика

0

Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ (Standard & Poor’s Global Ratings, S&P) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB/A-2, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите (МФ). Перспективата пред рейтинга остава стабилна.

От рейтинговата агенция обаче очакват войната в Украйна да причини „шок на българската икономика“. Вследствие на това реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. ще се забави до 1,6% спрямо 4,3% от прогнозата през ноември 2021 г. Бюджетният дефицит пък ще се удвои до 5% от БВП.

От S&P отбелязват, че „силните външни и фискални баланси на България“ ще помогнат за смекчаване на този шок, а „стабилният приток на трансфери от Европейския съюз“ ще подкрепи растежа в средносрочен план.

„Стабилната перспектива отразява очакванията на S&P, че българската икономика няма да претърпи големи външни или фискални дисбаланси. По-скоро шокът върху икономиката по линия на военния конфликт ще бъде временен и икономическият растеж ще се засили от 2023 г., подкрепен от притокa на трансфери от ЕС. S&P очакват това да ограничи нарастването на консолидирания държавен дълг, който ще остане нисък в международен план“, пишат от МФ.

Според S&P българската икономика ще бъде засегната от конфликта в Украйна поради високата инфлация, която ще доведе до намаление на разполагаемия доход, по-ниско доверие на бизнеса и потребителите в България, както и вторични ефекти, произтичащи от по-ниската икономическа активност на най-важните търговски партньори на страната в ЕС.

От рейтинговата агенция оценяват, че ситуацията, свързана с прекъснатите доставки на газ от Русия за България, остава управляема поради продължаващите усилия за диверсификация на доставките и оставащите запаси от газ, които са ниски, но все пак достатъчни. Въпреки това S&P счита, че високите и растящи нива на инфлация представляват предизвикателство за правителството.

От „Стандард енд Пуърс“ отбелязват също, че външните рискове са управляеми въпреки нарастващите дефицити по текущата сметка на фона на покачващите се цени на храните и енергията и бавното възстановяване в туристическия сектор. От рейтинговата агенция очакват, че в периода до 2025 г. притокът на средства от предишната и настояща многогодишна финансова рамка на ЕС, както и допълнителните средства по новия инструмент „Следващо поколение ЕС“ ще осигурят солидна основа за укрепване на икономическия растеж.

В съобщението на МФ се казва, че рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при присъединяването на България към еврозоната, както и при съществено подобрение на баланса по текущата сметка. S&P биха понижили рейтинга, в случай че военният конфликт в Украйна доведе до ограничаване на икономическия растеж на България в средносрочен период.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече