Орбан се нуждае спешно от пари

0

С нови данъци срещу чуждестранните компании и забрана на „бензиновия туризъм“ Виктор Орбан се опитва да напълни празната хазна на Унгария. И по този начин рискува нов конфликт с Брюксел.

Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да управлява както си знае: с извънредни укази и една по-скоро лява политика на преразпределение на средствата. Последната му идея е чрез въвеждането на нов данък, който се цели в печалбите на големите чуждестранни фирми, да се попълнят липсите в хазната.

Това беше първата стъпка, която Орбан обяви, след като новото мнозинство от 2/3 на неговата управляваща партия „Фидес“ в спешен порядък промени унгарската конституция. Така Орбан в бъдеще ще може спокойно да продължи да издава укази, с които да управлява, в условията на извънредно положение, което бе обявено заради войната в Украйна.

Основно чуждестранни компании ще плащат

Без да се колебае, унгарският премиер изпълни заканата си, обявена малко, след като спечели изборите: „Банките, застрахователните компании, големите търговски вериги, енергийните концерни, телекомите и самолетните компании ще трябва да внасят от допълнителните си печалби средства в два фонда – и през 2022, и през 2023 година“, обяви Орбан.

Със средствата от единия фонд ще бъдат компенсирани унгарските семейства заради поскъпналите разходи за енергия, а вторият фонд е замислен като допълнителен източник за средства за отбрана. Парите от него ще отиват за превъоръжаване на унгарската армия.

Според управляващите в Будапеща мярката ще засегне най-вече големите компании с високи приходи, които са извлекли ползи от Ковид пандемията и сега от войната в Украйна. А това са основно компании от Европейския съюз като хранителните вериги Лидл, Шпар, Теско, Пени, Алди, както и Алианц и Дойче Телеком.

Край на „бензиновия туризъм“

Бившият германски депутат от Зелените Андреас Шифер се пита дали пък умишлено Орбан не щади унгарските фирми: „Не разбирам защо правителството не облага с извънреден данък онези компании, които през последните години печелеха добре от държавни поръчки. Това също би било справедливо“, казва той.

Правителството планира да сложи край и на „бензиновите туристи“ – най-вече тези от Австрия. Защото с новата разпоредба от евтиния бензин за около 1,24 евро за литър, който се предлага в Унгария, ще могат да зареждат вече само колите с унгарска регистрация. Едно подобно решение може да се окаже в нарушение с европейския принцип за равнопоставеност. Това пък би доведело до поредно влошаване на отношенията между Будапеща и Брюксел. Следващата седмица ще се проведе извънредна среща на върха на ЕС, на която ще се обсъжда налагането на петролно ембарго на Русия, което Орбан заплашва с вето.

Орбан има нужда от пари

Проблемът на унгарския премиер е празната държавна каса, обрулена от щедрите предизборни подаръци – липси, които не могат да бъдат запълнени, след като Европейската комисия спря плащания за Унгария заради започналата наказателна процедура за нарушение на европейското законодателство.

Новите данъци трябва да осигурят на хазната допълнителни 2 милиарда евро. За да се съгласи на петролно ембарго, Орбан иска от ЕС значително повече от това. Но също и при оповестяването на новите данъчни отчисления Орбан не остави никакво съмнение срещу кого се насочени стрелите му: „Войната се проточи, а Брюксел продължава да залага на политиката на санкции. Всичко това води до драстично повишаване на цените. Затова ни е все по-трудно да подпомагаме унгарските семейства. Освен това трябва бързо да подсилим военните.“

Орбан говори както в предизборната кампания. Явно нищо не се е променило.

Волфганг Вихтел, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече