Украинските бежанци у нас: Какво следва?

0

Минаха общо 93 дни от началото на войната в Украйна и никой не знае колко още ще продължи тя и какъв ще бъде изходът от нея. Единственото сигурно от самото начало беше очакваната вълна от украински бежанци, които ще търсят временна закрила в други европейски държави, сред които и България. Вече трети месец обаче страната ни изглежда да няма конкретен и дългосрочен план как да помогне за интеграцията им. Решенията са краткосрочни и на парче.

До момента над 97 хил. жители на Украйна са останали на територията на страната ни. Настоящата програма за настаняване изтича на 31 май и се предвижда нова, която ще осигури на хотелиерите, настанили украински бежанци, по 15 лв. на храноден. Туристическият сезон обаче започва и част от хотелиерите няма да се възползват от програмата с надежда местата им да бъдат запълнени от туристи.

От друга страна, стои въпросът за интеграцията на украинските бежанци в България. Над 50 хил. от тях са в работоспособна възраст. За работодателите, наемащи украински граждани, държавата е предвидила стимули, като минимална работна заплата на всеки нает и осигуровки за три месеца. Отделно частни компании осигуряват и допълнителна подкрепа във вид на надбавка за наемане на жилище, грижи за децата или безплатни уроци по български.

От днес пък започва преместването на украинци, настанени по Южното Черноморие, във ведомствени бази в страната. То ще продължи до 1 юни.

„Бази има в област Габрово, Варна, Бургас, София, Благоевград, Ямбол. Условията на тези бази отговарят на минималните стандарти. Основно повечето украинци ще напускат хотелите на 30 и 31 май, като най-голямото струпване се очаква на 1 юни. Между 9:30 и 11 ч. са първите групи. Те ще бъдат информирани“, обясни председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Тя обеща, че ще продължат да се предоставят помощи за децата, като пакети с памперси и мляко.

Всички хронично болни и хората, които имат някаква инвалидност да бъдат преместени до място, което е най-близко до болница за подходящото лечение. Майките и децата ще бъдат преместени във ведомствени бази, преди всичко на територията на Бургаска област“, заяви още Тошева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече