Различен прочит: Русия се опитва да превърне България в своя „Троянски кон“ в ЕС

0

Русия очевидно не е склонна да се разделя с дългогодишното си влияние в България, което иска да запази. Възможно е зад това да стои желанието ѝ да си има един вид Троянски кон в ЕС, казва министърът на електронното управление Божидар Божанов в интервю за германския „Тагесшпигел“. Той потвърждава, че в България се наблюдава засилена дезинформация, която обаче е трудно да се измери, тъй като Фейсбук, която е най-популярната социална мрежа сред българите, не предоставя съответните данни.

Подобно е положението и в другите социални мрежи като ТикТок, Туитър или Инстаграм.

„Искаме да депутинизираме България и да сложим край на влиянието на Кремъл в различните области – икономика, политика, тайни служби, медии“, уверява министър Божанов.

Той уточнява, че говори най-малкото за неговата партия в управляващата коалиция – „Демократична България“ (ДБ).

„Целта на Русия никога не е особено конкретна“

Кремъл злоупотребява с исторически обусловените чувства на българите към Русия, а въпросната целенасочена дезинформация не започва с началото на войната, а много преди това, казва Божанов.

„Целта на Русия никога не е особено конкретна, става дума за всяване на хаос и разединение.“ Той добавя, че Русия използва конкретни наративи: мощта на руската армия, славянското величие, упадъчният Запад и агресивните НАТО и ЕС.

„Много хора изобщо не си дават сметка, че са облъчвани с фалшиви информации, а с годините техните убеждения се засилват“, казва министърът и посочва, че това намира отражение в социологическите проучвания.

Божанов цитира допитване, според което над половината българи смятат, че Западът е виновен за войната в Украйна, защото бил провокирал руснаците.

Друг използван наратив е свързан с украинските бежанци, настанени досега в хотели в България, или пък с онези, които са дошли със скъпи автомобили. В България само една малка част от тях са дошли с колите си, посочва Божанов и добавя, че целта тук е да се настрои населението срещу бежанците. Той посочва и друг наратив, който повтаря изцяло реториката на Кремъл: Украйна избивала цивилни хора в Донбас, затова Русия трябва да освободи Донбас.

По-нататък той изтъква пред „Тагесшпигел“, че неговата партия и „Продължаваме промяната“ са прозападно настроени партии, докато преди тях в България винаги е управлявало прокремълски настроено правителство, което е играело в един отбор със Запада, стискало си е ръцете с Ангела Меркел, но същевременно е работело за стратегически проекти на Кремъл, като например изграждането на тръбопроводи.

Божанов признава, че битката с дезинформацията е трудна. От една страна България не иска да блокира достъпа до сайтове, а от друга не може да регулира сама социалните мрежи, „тъй като сме малък пазар“, казва той. В същото време за дезинформационни кампании се използват анонимни уебсайтове с фалшиви новини, а фабриките за тролове тиражират коментарите към тези публикации. И всичко това се усилва от алгоритмите на Фейсбук.

Какво може да направи България?

На въпроса какво може да се направи, българският министър на електронното управление отговаря, че от една страна се разчита на общоевропейския подход, и по-специално на подготвяния нов Закон за дигиталните услуги (Digital Service Act, DSA), чиято цел е да накара социалните мрежи да разкриват повече данни и да направят алгоритмите по-прозрачни. Второто направление, по което се работи, е подобряването на аналитичната работа. В България „ще създадем звено за наблюдение на медиите, което много частни компании правят по комерсиални причини. Ние ще го правим за нуждите на националната сигурност. Ще следим за това кои са важните теми и как те се разпространяват в обществото“, казва министър Божанов. За илюстрация на проблема той посочва примерът с опашките по бензиностанциите в България след пусната фалшива новина за липсата на горива.

Накрая Божидар Божанов подчертава и колко е важно в България да бъде повишена медийната компетентност. Сега Кремъл използва финансови инструменти, за да влияе на медиите, а някои журналисти просто повтарят в медиите тезите на Кремъл, посочва той.

Източник: Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече