Приятел в нужда се познава: Кои са най-големите приятели на Украйна и къде сме ние

0

След нахлуването на Русия някои страни оказаха хуманитарна и военна подкрепа на Украйна. Изданието Forbes Украйна анализира действията на всяка страна от 24 февруари насам въз основа на 11 критерия и направи списък с приятелските за Украйна държави.

40 страни оказват съществена помощ на Украйна да противостои на руската агресия. Някои с доставка на оръжие, други въведоха санкции, трети помагат с пари или гони руските дипломати.

В рейтинга са отчетени гласуванията в генералната асамблея на ООН за извеждането на руските войски, въвеждането на санкции срещу Русия и затварянето на въздушното пространство за руски самолети, признаването на извършването на геноцид от страна на Русия срещу Украйна, изгонването на руски дипломати, включването на Русия в списък на враждебни държави, участие в конференции за подкрепа на Украйна, обемът на помощта за Украйна по скалата на Kiel Institute в парично изражение и като част от БВП, а така също  визите на висши длъжностни лица в Украйна от 24 февруари до 30 май. 

Максималният брой точки е 100. Страните, получили над 40 точки, се смятат за приятелски. А България не е включена сред тези, които влизат в съответната таблица. Ето как изглежда челото на списъка:

1. Полша – 97 точки

От първите дни на войната Полша направи всичко, за да може украинците да избягат от ужасите на войната. Бежанският поток на 6 и 7 март надминаваше 140 хил. души в денонощие, а като цяло страната прие 3,5 млн украинци. По оценка на ООН към декември 2022 година 4,3 млн. украинци ще отидат в Полша, а 2,6 млн. от тях ще намерят убежище в страната. 

Страната е оказала и помощ в размер на 3 млрд. долара, 200 танка Т-72, а президентът Дуда два пъти посети Киев.  

2. САЩ – 96 точки 

През април Конгресът на САЩ одобри пореден пакет помощ в размер на 40 млрд. долара. На 1 юни стана ясно, че САЩ се готвят да предоставят ракетни системи на Украйна. Вижте подробности в ТАЗИ СТАТИЯ.

3. Естония – 95 точки

Естония е световен лидер по оказване на помощ на Украйна. На всеки гражданин на страната се падат 200 долара държавни средства, а на митинга пред руското посолство на 26 февруари присъстваха 2% от населението на страната. 

4. Латвия – 94 точки

Латвия даде за въоръжаването на Украйна една трета от бюджета си за отбрана, част от помощта постъпи преди войната. Един от самолетите, който достави от Латвия зенитно-ракетни комплекси и боеприпаси, се приземи в Украйна вечерта на 23 февруари. Допълнително Рига изпрати в Киев 11 пътнически автобуса.

5. Великобритания – 88 точки

Великобритания винаги е била непоколебима за създаването на антируска коалиция и подкрепя Украйна на всички нива.

6. Канада – 88 точки

Канада стана първата страна, която изпрати пари – 1 млрд. канадски долара, в създадения Фонд за подкрепа. Страната традиционно подкрепя Украйна, благодарение на мощната диаспора, която е представена в различни сфери. Канада предостави и 20 хил. снаряда за гаубици на Украйна.

7. Литва – 88 точки

Литва е традиционен партньор на Украйна. Страната не се ограничи с официална помощ, в края на май частна инициатива на местен ТВ канал позволи да бъдат събрани 5 млн. долара за закупуването на безпилотния самолет „Байрактар“ само за няколко дни. На литовска пощенска марка в подкрепа на Украйна са изобразени две прегръщащи се човешки фигури. 

8. Словакия – 82 точки

Словакия оказва голяма подкрепа във военен аспект. Страната предаде комплекс ПВО С-300, а така също и самоходни артилерийски установки, боеприпаси. По непотвърдена информация Словакия ще даде на Украйна и изтребители МиГ-29.

9. Чехия – 81 точки

Чехия доставя на Украйна танкове, БМП, реактивни система със залпов огън и ремонтира повредената техника. Към 16 май в страната се намираха 200 хил. украински бежанци.

10. Португалия – 78 точки

Португалия призна действията на Русия в Украйна за геноцид, а министър-председателят посети Киев след 24 февруари. Страната оказа финансова помощ в размер на 250 млн. евро, а по непотвърдена информация е предала и противокорабни ракети Harpoon.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече