Роден финансист: Политическата съпротива, а не инфлацията, ни спира за еврото

0

Българската икономика се намира в много добро състояние и се развива много добре. За първото тримесечие ръстът на БВП беше 4,5%, износът също отбеляза стабилен растеж, а износът на електроенергия е рекорден. Безработицата е на изключително ниски нива. Заради спрените доставки от Китай, много фирми започват да се оглеждат на по-близки разстояния, където да правят поръчки. В това отношение България е в изгодно положение.

Това коментира Юлиан Войнов, финансист, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Ако правителството изпълнява програмата си и ангажиментите, които е поело, когато дойде на власт за намаляване на корупцията и промяна на съдебната система, инвестиционният климат ще се подобри”, подчерта Войнов.

Във връзка с цената на петрола гостът каза, че очакваното намаляване на икономическата интензивност в света ще доведе до намаляване на търсенето на петрол. Това ще свали цената му и към края на годината ще спадне до 70 долара на барел.

„Говоренето за изключително продължително увеличение на цените на газа и на петрола не е вярно. Анализите, които излизат от авторитетни световни икономически институции и банки, показват точно обратното. Цената на енергоносителите ще се понижава, няма причини да върви нагоре. Когато спре повишаването на тези цени, това автоматично означава спиране на  инфлацията”, подчерта гостът.

По отношение на доклада на Европейската централна банка и Европейската комисия, според който Хърватия вече е готова да влезе в еврозоната, а България все още не, Войнов каза, че хърватската икономика е много по-отворена, има много повече западни фирми и ценовото равнище е по-стабилно. Това е причината за по-ниската инфлация там. Тя е и туритическа икономика, а последната една година цените на туристическите услуги заради локдауните не само че не се увеличиха, но даже спаднаха. Поради самото си икономическо естество, ценовото равнище там е нараснало по-ниско. Освен това реалните реформи, които е провела Хърватия през последните една-две години, са доста сериозни  – освобождаване на пазара на услугите, намаляване на държавната администрация, улесняване на бизнес средата. Всичко това води до по-добро развитие на икономическата среда и по-добра конкурентоспособност на фирмите.

Що се отнася до това, че България все още не е синхронизирала законодателството си с изискванията на Европейската централна банка събеседникът посочи, че в закона за БНБ липсват определени текстове, които гарантират възможността на ЕЦБ да влияе върху паричната политика.

„Когато влезеш в еврозоната, започваш да изпълняваш решенията на ЕЦБ и ако нямаш текстове в собственото си законодателство, които да прехвърлят тази отговорност на Европейската централна банка по отношение на паричната политика, то реално няма как да бъдеш в еврозоната. Този проблем е от много години, още от влизането на България в ЕС”.

Хърватия се е съобразила с тези изисквания и е променила законодателството си. Ние по една или друга причина отказваме да го направим. Това е много по-тежкият критерий, който трябва да изпълним. Останалите четири критерии са технически, но критерият, свързан със законодателството, зависи изцяло от законодателната и изпълнителната власт.

„Една от причините, поради които България не покрива критериите за влизане в еврозоната, е политическа съпротива и политическо нежелание страната ни да се приобщи по-бързо към този най-елитен клуб в Европа”.

„Хърватия не влиза, защото е изпълнила всички критерии, напротив тя не изпълнява един от тях, но цялата политическа класа и населението са убедени, че трябва да станат член на еврозоната”.

Във връзка с провала да бъде избран нов управител на БНБ Войнов подчерта, че е по-добре да има човек, дори и с просрочен мандат, който се е доказал през годините и има доверието на европейските институции, провеждащ проевропейска и проеврозона политика, отколкото някой, който по-скоро ще разпъне чадър върху т.нар. гнили ябълки на българската банкова система и който ще забави влизането в еврозоната.

Източник: bloombergtv.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече