Урок за пазене на национален интерес: Виктор Орбан получи всичко, което искаше за Унгария

0

Без руския нефт по петролопровода „Дружба“ унгарският премиер Виктор Орбан трудно би останал на власт. Евтината руска суровина му гарантира огромни ползи. И той успя да си извоюва изключенията, които искаше.

На това място свършва дружбата – южно от Будапеща се намира рафинерията Сажаломбата. Точно дотам стига и петролопроводът „Дружба“, който разединява ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан се гордее със спечелената битка на срещата на върха на ЕС – той представя нещата именно така, понеже успя да извоюва правото на унгарската петролна фирма MOL да продължи да получава руски нефт по петролопровода „Дружба“, докато на транспорта с танкери ще бъде сложен край от началото на следващата година.

Освен това той успя да предотврати поставянето на краен срок за доставките по тръбопровода, както и да наложи още едно специално условие за Унгария: ако петролопроводът, който преминава през украинска територия, бъде увреден, ще има възможности и за доставки с танкери. На същата тази среща бе уговорено и това, че заради слабата си икономика България ще продължи да има право да получава нефт по море.

За да бъде спечелена унгарската общественост

Битката е спечелена за пред унгарската общественост, но тя всъщност няма особена стойност, казва енергийният експерт Атила Холода. Той е работил дълго за унгарската петролна фирма MOL, след което е бил няколко месеца държавен секретар по енергетиката в правителството на Орбан. И е съвсем наясно колко недостоверни са твърденията на Орбан за трудното преустройство на системата към друг вид нефт – в някои от рафинериите на MOL то отдавна е в ход, както би могло да се очаква от един международен енергиен концерн.

„Доставките на руски нефт с танкери, камиони и по други тръбопроводи не са невъзможни, но биха били по-сложни и по-скъпи, отколкото са сега. Смятам, че Орбан извоюва изключението със своята заплаха да наложи вето, за да може след това вкъщи да каже, че е успял да надделее в Брюксел“, смята Холода.

Компромисът в Брюксел бе постигнат относително бързо – вероятно и заради това, че останалите държавни и правителствени ръководители са знаели, че това изключение е свързано с големи разходи за Унгария, както и – че ЕС разполага с още един коз: въвеждането на входни мита за руския нефт в Общността може да бъде прието и с мнозинство – а не непременно с пълно единодушие. В този случай Унгария не би могла да наложи вето. А тези мита значително биха оскъпили руския нефт.

Орбан се бори за властта си

Но борбата на Орбан за евтиния руски нефт не е свързана само с осигуряването на база за неговата икономика, а и с осигуряването на база за неговата власт.

MOL е най-голямата унгарска компания, един от най-важните данъкоплатци. Евтиният руски нефт е основата за производството на дизел и бензин, който ще се продава скъпо в чужбина, докато в самата страна е евтин. За Унгария Орбан постави таван на цените на бензина, който може да се поддържа само с евтиния руски нефт.

„Орбан има нужда от евтиния руски нефт“

„Орбан има нужда от евтиния руски нефт, за да може да прибира данъците на MOL и така да компенсира загубите в държавния бюджет, причинени от неговата ценова политика. Тъй като това трябва да покаже, че той – както постоянно повтаря – защитава унгарските семейства“, казва Атила Холода.

Т.е. MOL печели благодарение на руския нефт, а унгарската държава до голяма степен се крепи благодарение на приходите от него. Каквото остане, се насочва към верните на Орбан фондации. Миналата година правителството на Орбан се постара 25 процента от акциите на MOL да бъдат прехвърлени на фондации. Това звучи добре – но само на пръв поглед.

„Дружба“ крепи Орбан

При повторно вглеждане се вижда, че в ръководствата на всички фондации има довереници на Орбан, които решават за какво да бъдат изразходвани средствата. Паричните потоци са почти непрозрачни за обществеността. Така например „MOL New Europe Foundation“ досега само е обявила, че смята да се грижи за спорта, културата и здравеопазването, без обаче досега да е реализирала нито един конкретен проект.

Евтиният руски нефт от тръбопровода „Дружба“е всъщност смазката, която крепи властта на Орбан: в краткосрочен план той връзва бюджета си чрез данъците от MOL, а в дългосрочен укрепва властта си благодарение на вноските от печалбите на MOL за верните му фондации.

Автор: Брита Хилперт

Източник: „Дойче веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече