Гузен негонен бяга: ДПС се изнервиха след сблъсъка с Петков (има ли защо)

0

Напоследък ДПС изглеждат доста изнервени и това много им личи. На прицела на движението от известно време е премиерът Кирил Петков:

  • първо от ръководството на ДПС се опитаха да продуцират скандал с него с твърдения, че ги е заплашвал с нови санкции по глобалния закон „Магнитски“;
  • след това влязоха и няколко пъти в остър сблъсък с Петков в пленарната зала в парламента.

Атаките към премиера от страна на ДПС дойдоха на фона на слуховете, че се очаква САЩ да обявят нов списък със санкционирани лица по глобалния закон „Магнитски“, по който в средата на миналата година беше наказан депутатът Делян Пеевски, както и на фона на отправената от европейските либерали покана към партията на Петков „Продължаваме промяната“ (ПП) да се присъедини към европейското либерално семейство на „Обнови Европа“. Последното пък може да застраши европейската легитимация на ДПС предвид очакването за обединение на европейските либерали под егидата на френския президент Еманюел Макрон. Образът на движението в Европа в момента е доста негативен, най-вече заради упоритите опити да се изчисти имиджът на Делян Пеевски от констатациите за корупция на американските власти.

Сблъсъкът Петков – ДПС

Поредицата нападки на движението към Петков започна преди две седмици, а в техен повод се превърна изявлението на премиера, че ще разпореди проверка за корупционни практики при строителството на газопровода „Турски поток“ по време на третото правителство на Бойко Борисов. Макар че Петков не посочи конкретни имена, свързани с тези практики, от ДПС попитаха премиера ден след това по време на блицконтрола в парламента как той е достигнал до заключението, че Делян Пеевски и ДПС имат нещо общо с „Турски поток“. „При срещите ми във финансовото министерство на САЩ те споделиха, че „Магнитски“ като правоприлагане в чужда държава е най-мащабният в България до този момент. Един от тримата човека по „Магнитски“ е Делян Пеевски. В американското финансово министерство казаха специално името му“, отговори Петков.

Диалогът между Петков и ДПС продължи и миналата сряда, когато изненадващо от движението дадоха брифинг в парламента и отново подхванаха темата за „Турски поток“, като обявиха, че са внесли в Народното събрание предложение за създаването на временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за „всичко, което се е случвало за т.нар. потоци“.

От ДПС заявиха и, че по време на блицконтрола премиерът е отправил заплахи към тях. Депутатът Станислав Анастасов, който е и зам.-председател на ДПС, разказа как, докато минавал покрай Петков в пленарната зала, той му казал, че „ще ги оправи“, и добавил: „Джеймс О’Брайън е човекът. До три седмици очаквайте новини.“ (О’Брайън е ръководител на Офиса за координация на санкциите в Държавния департамент с ранг посланик.) В тази връзка председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че движението е изпратило писмо до американския правителствен служител, за да получи отговори „кой и за какво ползва името му в България“. Нито един дeпутат от друга парламентарна група обаче не потвърди думите на колегата си от ДПС. Още повече че Анастасов разказа случката с две седмици закъснение.

Гузен негонен бяга

Агресивната свръхактивност на ДПС към Петков съвпадна с две неща от последните седмици, които очевидно доста са притеснили ръководството на движението. Едното е свързано със слуховете, че САЩ готвят нов списък по глобалния закон „Магнитски“, по който се очаква да бъдат санкционирани още лица от България. В средата на миналата година в черния списък за корупция на американската държава влезе депутатът от ДПС Делян Пеевски и е твърде вероятно от движението да се чувстват притеснени, че, ако има нови санкции, под ударите на закона „Магнитски“ могат да попаднат и други лица, свързани с партията.

От тази гледна точка нападките на движението към премиера и споменаването на името на ръководителя на офиса по санкциите О’Брайън биха могли да се изтълкуват като превантивни. Подобна тактика движението приложи и с Пеевски, когато той продаде медиите си и не беше включен в депутатските листи на ДПС за парламентарните избори през април и юли миналата година в опит да избегне американските санкции. Тя обаче тогава се оказа неуспешна.

Заплашена ли е европейската легитимация на ДПС

За нервността на движението обаче има и друго обяснение и то е свързано с поканата на европейските либерали към най-голямата партия в парламента „Продължаваме промяната“ (ПП) да се присъедини към тяхното политическо семейство, където членува и ДПС.

Атаката на движението към Петков съвпадна с посещението в България на лидера на групата на либералите в Европейския парламент „Обнови Европа“ Стефан Сежурне (близък до френския президент Еманюел Макрон), който според брюкселското издание Politico ухажва от известно време Петков да се присъедини към фракцията. По същото време в България беше и нидерландският премиер Марк Рюте, чиято партия също е член на европейското либерално семейство. Посещението на Рюте, който доскоро беше отявлен критик на политиката в България и е основна дългогодишна спирачка пред влизането на страната ни в Шенген, както и близките отношения на Кирил Петков с френския президент Еманюел Макрон са ясен знак, че включването на ПП към европейското политическо семейство на либералите е въпрос на време и участието на ДПС в него не би било пречка.

„Обнови Европа“ не е европейска политическа партия, а парламентарна група в Европейския парламент. Тя включва политици и национални партии, които са или членове на партията ALDE (Алианс на либералите и демократите за Европа), или на партията EDP (Европейска демократична партия), или не са свързани с европейска партия. Такъв е случаят например с En Marche на Макрон, която наскоро беше преименувана на „Ренесанс“, или на Polska 2050, чиито евродепутати имат място в парламентарната група, а лидерите им участват в традиционните предварителни срещи преди Съвета. ДПС има силни позиции в АЛДЕ, където евродепутатът Илхан Кючюк е съпредседател на европейската формация. Той зае поста, след като дългогодишният председател Ханс ван Бален почина миналата година и поради ковид кризата не можеше да се организира конгрес за избор на нов председател, но Кючюк има шансове да защити позицията си на предстоящия конгрес в Дъблин на 3 и 4 юни, където отново е кандидат за съпредседател заедно с ирландеца Тими Дули.

За да се присъедини към европейските либерали, на ПП не е необходимо да става член на АЛДЕ, където ДПС примерно би могло да стопира бъдещото членство на партията на Петков и Василев. „Министър-председателят Петков може да се счита за член на съвета на „Обнови Европа“, щом има общо съгласие между него и ръководството на групата в ЕП. В тази конкретна ситуация не се изисква официален процес на присъединяване. Председателят на „Обнови Европа“ в ЕП Стефан Сежурне вече публично заяви, че „сме готови да разглеждаме премиера Петков като пълноправен член на политическото семейство на „Обнови Европа“, казаха пред „Капитал“ от екипа на Сежурне.

Ще задуха ли вятърът на промените при либералите

Истинската заплаха за ДПС обаче може да дойде, ако се осъществи идеята на френския президент Макрон, която според депутати от мнозинството се подкрепя и от нидерландския премиер Рюте, за обединение на всички либерални европейски партии, които членуват в „Обнови Европа“ – АЛДЕ, ЕДП и партията на Макрон, в единна европейска формация. Тогава има опасност не само да бъдат отслабени позициите на ДПС в либералното семейство, но и пред евентуалното членство на движението в бъдещата европейска формация да бъдат поставени конкретни условия.

За такова развитие на нещата намекна и премиерът Кирил Петков след участието си в началото на седмицата първо на срещата на европейските либерали от „Обнови Европа“, която предшестваше срещата на върха на лидерите на страните от ЕС. Той потвърди, че партията му е получила покана за присъединяване към фракцията на европейските либерали „Обнови Европа“, която предстои да бъде обсъдена от ръководството на ПП.

Премиерът обаче заяви, че до голяма степен решението ще зависи от стандартите, които ще приеме либералното политическо семейство. „За мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от местно ниво до Брюксел. Което означава да имаме нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите пред местната корупция, а на европейско ниво да чувстваме, че всичко е наред“, каза Петков. А на въпрос как вижда ПП в едно политическо семейство с ДПС отговори така: „Не трябва да се говори за ДПС като партия. Въпросът е кои са хората в ДПС и какъв е стандартът, който ДПС ще има към себе си, за да бъдат част от тази нова формация. И мисля, че те имат много въпроси към себе си, ако искат да продължат да бъдат част от новите стандарти на европейските семейства. Например как те биха оправдали хора от „Магнитски“ да са на първия ред в парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция? За да се присъедини „Продължаваме промяната“ към това политическо семейство, трябва да има правила, които да създават стандарт, че хора с висок риск от корупция не са там“, заяви Петков.

Тези събития не само обясняват нервността на ДПС, но и дават да се разбере, че напрежението в тази посока едва ли скоро ще намалее.

Автор: Велина Господинова

Източник: „Капитал“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече