В политически аспект: Петков е не само уличен, а и заченат в лъжа

0

Вярно, че според Макиавели „политиката няма връзка с морала“, но винаги сме мислели, че все някакви ценностни граници съществуват без да има опция за преминаването им. Досега. Уви, в лицето на настоящия премиер на България италианският философ намери най-доброто потвърждение за думите си. Кирил Петков или Просто Киро, както обичат да го наричат депутатките му, безспорно е еманация на съждението, че политиката и моралът са две несъвместими понятия. За разлика от глупостта и наглостта.

Не казваме, че обобщението на Макиавели е общовалидно. В крайна сметка, докато политиците от една страна и обществото от друга си вършат работата на взаимно контролиращи се сили, двете понятия са обречени на съжителство. Петков обаче демонстрира, че има овластени лица, за които моралното дъно е небе над главата им. 

И той е сред тях. Доказа го за пореден път в понеделник, когато на среща в Брюксел за евентуално членство на „Продължаваме промяната“ в редиците на евролибералите, заяви, че преди да реши дали партията му ще се присъедини към това политическо семейство ДПС трябвало да отговори на няколко въпроси. Единият от тях бил как движението ще е част от „новия стандарт“ на либералите, при положение, че имало хора в неговите редици със санкции по „Магнитски“. 

Тук е моментът да се уточни, че ДПС е дългогодишен член на евролибералите, а евродепутатът на движението Илхан Кючюк миналата година беше избран за съпредседател на АЛДЕ – Алиансът на либералите и демократите за Европа, който включва над 60 либерални формации от всички държави от ЕС. Толкова за напъните на Петков да поставя условия именно за присъствието на ДПС пред евентуалното си членство. Да не говорим, че от изказването му в Брюксел дори не стана ясно дали е разбрал към коя точно формация евентуално ще се присъединява все още нерегистрираната от българския съд партия „Продължаваме промяната“. Българският премиер и председател на ПП през цялото време говореше за „Обнови Европа“. Това обаче е името на групата на либералите в Европейския парламент – институция, в която Просто Киро няма представители.

И няма и как да има, докато не бъдат проведени избори за европейски депутати. За разлика от ДПС, които имат трима представители в „Обнови Европа“ в Европейския парламент и са трета политическа сила в българския. Все факти, които обаче бяха пропуснати от всички издания от машината за манипулации на кръга „Капитал“, услужливо разпространили словата на Петков дословно и безкритично. Защото е важна опорката, спусната от Издателя им Иво Прокопиев, а не истината, но за това след малко.   

Дали именно заради такива изцепки не идва прилагателното пред името на българския министър-председател също е любопитен въпрос, но не и най-важният в случая. Далеч по-важно е, че преди изобщо да му хрумне да говори за стандарти и морал в политиката, Петков трябва да погледне себе си в огледалото. Но не го прави, защото знае, че стъклото ще се пръсне от срам. 

Не само заради факта, че този човек, който се опитва да се изкара заслужил борец (със справки по Гугъл от същите тези издания, свързани с кръга „Капитал“) срещу корупцията е първият министър-председател на страната официално уличен от Конституционния съд в лъжа. Защото абсолютно съзнателно си позволи да погази основния закон на страната, ставайки служебен министър с двойно гражданство – българско и канадско.   

В политически аспект обаче Петков е не само уличен, а и заченат в лъжа. 

Защото и той, и проектът ПП са рожба на политическия инженеринг на емблемата на олигархията у нас – енергийният бос и медиен монополист Иво Прокопиев. Той беше отгледан, поливан и обгрижван от кръга „Капитал“ още преди повече от 10 години, когато влезе във властта през задния двор. Като член на обществения съвет към икономическото министерство по времето, когато то беше оглавявано от Трайчо Трайков – един от министрите на Борисов, посочен именно от Прокопиев. Имиджът му беше помпан до пръсване с години от изданията около същия този кръг „Капитал“. За да се стигне до момента, в който при изборите през есента на миналата година, проведени при най-печалната за историята на страната висока полицейска активност и ниска избирателна такава, замести предното ГМО отроче на Прокопиев – „Да, България“.

И първата му работа като стана премиер, а и преди това – като служебен министър на икономиката, бе да започне да обслужва интересите на Създателя си – Прокопиев. Същият човек, който превърна мрежата си от подставени лица и служители в политиката, НПО сектора и медиите в инструмент за създаване на паралелна реалност, изместване на дневния ред на обществото в своя полза и очерняне на враговете, които му пречат да продължава да го прави, вадейки на бял свят далаверите и схемите му. Списък, оглавен именно от ДПС и депутата от движението Делян Пеевски, които от десетилетия са трън в очите на Прокопиев, именно защото слагат прът в аферите му и ги огласяват публично.  

На този фон, преди да задава каквито и да било въпроси към когото и да било Кирил Петков дължи отговори на цяла поредица питания. Като например защо пренаписва Плана за възстановяване и развитие на страната ни, забавяйки го до степен, че България ще получи жизнено важните за икономиката ни пари по него най-рано през есента, а по-скоро – в началото на идната година? Въпросът впрочем е риторичен, защото стана пределно ясно, че документът беше забавен, за да може именно Прокопиев да бъде уреден с ресурс от близо 2 милиарда за проектите му във ВЕИ сектора. Ресурс, който трябваше да отиде за облагодетелстване на икономиката ни като цяло, а не за монополиста, който стана милионер за една нощ по време на бандитската приватизация на Иван Костов и оттогава та досега продължава да се издържа крадейки от джобовете на всички ни. При това не само през напомпаните именно със зелената добавка от ВЕИ-та сметки за ток. 

Риторичен е и другият въпрос, на който Петков дължи отговор, но упорито отказва да го даде. Що за наглост е премиер да заплашва парламентарна партия? При това с високопоставен служител на друга държава? Защото именно това е направил българският министър-председател преди две седмици, когато – според разказите на зам.-председателя на движението Станислав Анастасов, го привикал с пръстче в парламента и му казал: „Аз вас ще ви оправя“. Разбирай – ДПС. И допълнил и името на човека, през който смятал да го прави – шефът на отдела за координация на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джеймс О’Браян. Дали изобщо и САЩ, и въпросният човек знаят как се използват имената им от страна на Петков е лесно да се досетим. Но по-важното е, че е меко казано недопустимо премиерът на демократична държава да плаши парламентарна партия, избрана с гласовете на над 300 000 граждани на същата тази държава, с трета страна. Пък било то и наш евроатлантически партньор. Това е действие, което ни повече, ни по-малко във въпросната друга държава би довело до импийчмънт. А у нас заслужава най-малкото вот на недоверие. 

Още повече, че когато Кирил Петков говори, от устата му излизат не неговите мисли, а тези на Прокопиев. На същия енергиен олигарх, по чиито доноси САЩ вкараха в санкционния списък по „Магнитски“ депутата от ДПС Делян Пеевски. Но тъй като самият Пеевски обжалва санкцията в американския съд, а лъжите на кръга „Капитал“ по чийто твърдения беше вкаран в списъка гърмят една след друга като балони под налягане, каквито всъщност са, и каолиновият бос, и проксито му Петков са изнервени. Защото знаят, че лицата им съвсем скоро ще лъснат. 

Именно в резултат на тази изнервеност и неистов страх от разкриването на истинската им същност е и юридическото недоразумение, разтърсило държавата в края на миналата седмица – т.нар. проектозакон за български вариант на закона „Магнитски“. Фашистки проект, демонстриращ нагледно какво представлява промяната – „подмяна“, целяща изчегъртване на демокрацията, за да може Прокопиев да продължи да дърпа конците в държавата, връщаща я към тоталитаризма, ЧК и Народния съд. Проект, за който Петков продължава да мълчи, а трябва да бъде принуден да отговори. Защото е крайно време да се прекрати практиката на Прокопиев, кръга „Капитал“ и прокситата му да хвърлят прах в очите и на българското общество, и на европейското с лъжи и опорки, за да спасяват кожата си. А докато чакаме да видим дали някога Петков ще отговори на тези питания, е добре от „Обнови Европа“ и АЛДЕ да си отговорят дали искат в редиците си премиер и партия, представляващи интересите не са България, а единствено и само на олигархията.   

Автор: Екип „Труд“

Източник: „ТРУД“

*Заглавието е на Temi.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече