Нинова не знае какво е спекула, но мощно я бори

0

Корнелия Нинова май още не е разбрала, че вече не е партиен вожд, а е министър. Остава на вълна „“Другари, дайте да дадем“. Речникът на икономическия вицепремиер е архаичен, посланията й лъхат на соцнафталин. „Няма да допуснем спекула, няма да позволим на нелоялни тъговци да трупат свръхпечалби на гърба на народа“, повтаря тя в инфлационната жега. Лошото е, че този език и това мислене се оказват заразни дори за министри от десния фланг. 

Преди дни министърът на икономиката нареди на две комисии – за защита на потребителите (КЗП) и на по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) да изготвят план за

строг контрол и недопускане на спекула,

след като заработят новите мерки на правителството (някъде след 1 юли). Това напомня за онази приказка, в която злата Баба Яга наредила на добрия главен герой „Отиди не знам къде, донеси не знам какво“. Как клетите комисии да изготвят план, като мерките дори още не са уточнени и не се знае кои от тях и кога ще бъдат приети (ще са нужни и нормативни промени, вкл. и на закони).

А социалистката министърка продължава да тъпче в грешни коловози: „Искам строг контрол –  да не се пречи на коректните фирми, но тези, които спекулират с цени, да усетят цялата строгост на закона“. 

Според тълковните речници  разговорният смисъл на „спекула“ е: гешефт, далавера, нечестна търговия за бързо забогатяване, основано на препродажба, разлика в цените, дефицит на стоки и др. Но в българското законодателство понятие „спекула“ няма. Всъщност да се спекулира с цените е най-нормалното нещо в нормалната икономика – бизнесът калкулира  в цените очакванията си за бъдещето и в това няма нищо укоримо. „Спекулирам“ идва от латински и означава предполагам. Нинова е толкова отдавна в политиката, че вече трябваше да е придобила поне базисна икономическа грамотност. 

През 1990 г., след като България формално скъса със соца, бе приет Закон за борба със спекулата. С свобождаването на цените той остаря и бе отменен. Днес съвсем малко цени подлежат на някаква държавна регулация – ток, парно, вода, газ. Промените в тарифите се преглеждат от КЕВР, за да е сигурно, че не са надути, а отразяват реални разходи. В останалите „сегменти“ нещата са ясни –

цените зависят от търсенето и от предлагането, не от Корнелия Нинова

или от някоя комисия.

В стария закон пишеше, че спекулативна стопанска дейност е продаването на стоки и услуги по цена над определената, както и укриването или отклоняването на стоки. Днес имаме други закони, съобразени с правото на ЕС. Те отчитат, че вредните изкривявания на цените се причиняват от монополи, картели и компании с доминиращи пазарни позиции (както и от тъпи държавни регулации, но това в законите не го пише). Водеща роля в контрола е възложена на КЗК – Комисията за защита на конкуренцията. А Нинова все възлага надежди и задачи на други комисии…

Да вземем „кризата“ с олиото. Имаше ли „спекула“, когато в някои магазини се появиха етикети „7 лв. за литър“?  По-скоро  някой пробва да надуе цените, хората се паникьосаха за кратко, но бързо разбраха, че презапасяването е без смисъл, и цените скоро слязоха до приемливи равнища. Помогна и това, че висши чиновници излязоха в медиите и обясниха, че плуваме в море от слънчоглед и олио и няма място за тревога. А Нинова се закани да накаже „спекулантите“ и нареди масирани проверки. КЗП отчете „големи“ нарушения – някакви  магазини прекалено бързо изчерпали олиото, което обявили на промоция. Ще проучим защо и виновните ще бъдат наказани, зарече се комисията. С това боренето на спекулата в слънчогледовия сектор приключи. А КЗК още проверява има ли олио картел. 

Подобна

бутафорна намеса на държавата се разигра и на петролния фронт

Някакви малки бензиностанции и някакви партийно ангажирани купувачи се опитаха да създадат паника за „недостиг“ и за „шоково поскъпване“ на бензина, използвайки каналите за бързо разпространение на истински и фалшиви новини – социалните мрежи. И в този случай паниката се спихнаха бързо, хората видяха, че нищо апокалиптично не се случва, и опашките по бензиностанциите изчезнаха изведнъж като с магическа пръчка. А какво направи държавата? Пак обеща проверки за „спекула“. Резултати  – нула. КЗК пак нещо проверява… И понеже горивата продължиха неумолимо да поскъпват –  главно заради външни за България фактори като война, санкции и т.н., държавата реши, че трябва да въздейства пряко върху цените. Така се появиха идеи като 25-те стотинки отстъпка на литър бензин и дизел, намаляване на акцизи, на ДДС и т.н. 

Историята с 25-те стотинки граничи с абусрд. Не се разбра кой е „бащата“ на идеята, не се разбра и как е изчислен размерът на отстъпката – защо точно четвърт левче на литър, а не 20 или пък 50 стотитнки например? Мъките на изпълнителната власт да избистри механизма за прилагане на намалението продължават. Накрая ще се окаже, че „администрирането“ на отстъпката е толкова скъпо – времеемко  и трудоемко, че я обезсмисля.  

Може ли държавата наистина да организира такава програма за подпомагане на шофьорите, които карат обикновени коли с обикновен бензин/дизел? При това като стоварва огромни бюрократични  тегоби на бензиностанциите – да проверяват дали колата е на гражданин, а не на фирма, да пишат фактури, да чакат държавата да им възстанови парите за намалената цена и т.н.

Та същата държава вече трети месец не може да осъществи прословутата зърнена сделка – която трябваше да допълни държавните запаси с жито и слънчоглед за 1.2 млрд. лева.  Замисълът бе да се потушат ламтежите на евентуални спекуланти да скрият зърното и да създадат изкуствен недостиг, за да си „напълнят гушите“. Двете отговорни министерства – на финансите (за парите) и на земеделието (като купувач) още се суетят, междувременно котировките на пшеницата по света и у нас превзеха нови върхове, а обещаното дозареждане на Държавния резерв го няма. 

„Свръхпечалби“ е друга любима на Нинова тема – още от миналата година, когато започна големият рейд на цените на тока. Но в българската нормативна уредба няма такъв термин. А като нямаш дефиниция, как определяш кое е в нормата и кое е „свръх“? Сега Нинова готвела

Закон за облагане на свръхпечалбите  –

вдъхновена от това, че приходите на предприятия като АЕЦ „Козлодуй“ летят в Космоса заради скъпата електроенергия. Намерението е с данък свръхпечалба да бъдат „зарадвани“ и държавни, и частни енергийни предприятия, а също и други сектори, които в момента печелят здраво. Идеята за изземане на ресурси от „свръхпечелещи“ вирее и в други страни, но ефектите от такава репресия са спорни, България няма никакъв капацитет да кове и да прилага подобно законодателство, а щетите може да са огромни, вкл. и съдебни искове с огромни претенции от засегнати компании. 

Да бе само  Нинова, нямаше да е толкова трагично, но други в управленския екип показват „ретро“ мислене и незнание. Като с мораториума върху цените на тока и парното. Кабинетът на Кирил Петков се хързулна по динената кора, заложена от ГЕРБ, а  сега се чуди какво да прави с тарифите, които се готвят за избухване, след като с месеци бяха натискани с държавен похлупак.

Довчерашният чиновник Димитър Маргаритов, бивш шеф на Комисията за защита на потребителите, а вече зам.-министър на икономиката, чинно повтаря думите на Нинова, че „не може търговци да богатеят на гърба на хората“. Такива заявления вървят на партийни събрания и срещи с избиратели, но са недопустими за ръководители на министерства. 

Брътвежите за изтребване на спекулата и напъните за държавен контрол върху цените не решават проблемите. За жалост и това правителство се опитва да оцелява на немощните криле на демагогията. Дано само да не продъни фатално бюджета. Министърът на финансите не спира да повтаря, че е сложил разумен таван на мерките за подкрепа на хората и бизнеса –  2 млрд. лева. Но мерките тепърва ще бъдат разглеждани в Народното събрание, а предстоящата актуализация на бюджета може да се превърне в безумна надпревара между партиите под мотото „Дайте да дадем“. И тогава мятането на пачки от джипката може да ни се стори невинно харчене на „джобни пари“.  

Юлиана Бончева, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече