Петков: 20 са сивите кардинали в България, от които трябва да се освободим

0

„Който е корумпиран, често получава пари от Русия“, казва българският премиер Кирил Петков в интервю за Швейцарското Радио. Според него в страната има 20 сиви кардинали, от които България трябва да се освободи.

Той е решен да промени страната си, смятана за най-бедната и най-корумпирана в целия ЕС, а привържениците му виждат в него последна надежда за България. Кирил Петков е министър-председател на една страна, в която много хора се чувстват свързани с Русия, и в която всеки момент правителството може да се разпадне. „Всеки божи ден си мисля за това“, казва Петков пред кореспондентката на Швейцарските радио и телевизия Сара Новотни.

„Двайсет корумпирани сиви кардинали“

„42-годишният Кирил Петков навярно е първият български премиер, на когото може да се вярва, когато казва, че неговото правителство не проявява никаква толерантност към корупцията“, се казва по-нататък в репортажа от София. А въпросът с корупцията не е чак толкова сложен, според Петков: „При население от 6,5 милиона души в България има двайсет сиви кардинали, които са корумпирани и от които трябва да се освободим“, казва премиерът.

Само че корупцията отдавна е проникнала навсякъде, а Петков трябваше да се коалира с бившите комунисти и с партията на шоумена Слави Трифонов, за да състави правителство. „Работим трудно заедно и бих си пожелал да бяхме по-конструктивни“, казва то този повод Петков.

Старата гвардия – могъща и корумпирана

По-нататък в материала се припомня сюжетът със задържането на бившия премиер Бойко Борисов по подозрение за получаване на подкуп. Само ден по-късно обаче той беше освободен. „В България главният прокурор не подпомага работата на правителството, той е част от стария корумпиран елит“, казва по този повод Петков. Главният прокурор притежава огромна власт и на премиера ще му бъде много трудно да се освободи от него – не и без помощ от бившите комунисти, които обаче са част от проблема с корупцията днес, се казва още в кореспонденцията от София.

Същото е и в отношенията с Русия, които са тесни. Или както казва самият Петков: „Който е корумпиран в България, често получава пари от Русия“. В репортажа се казва, че Петков осъжда руската агресия: „Ужасяващо е, че в Европа има толкова агресивен режим, който принуждава хората в Украйна да водят война“.

„Не сме предали принципите си“

Най-голямата опасност за политическата съдба на Петков обаче произтича от това, че много българи едва свързват двата края: инфлацията достигна 14 процента, всичко поскъпва – най-вече храните. Правителството харчи милиарди за най-бедните, но тези пари отварят пробойни на други места. Много хора вече обвиняват правителството, че то не прави достатъчно за тях. А има и такива, които твърдят, че държавата прави повече за бежанците.

Петков изглежда уморен, но уверява: „Не сме предали принципите си“. Въпросът е колко време му остава. Защото не е малка опасността той също да се провали, поради преплитането между корупция, политика и съдилища.

Изтоник: Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече