Вече е факт: Гешев много иска, но няма желание да си прибере олигарсите

0

Един прокурор, двама олигарси и три държави. Това уравнение на корупционния модел у нас е диагноза за съдебната система. Става дума за делата срещу бившия банкер Цветан Василев и хазартния бос Васил Божков, които напуснаха страната веднага след като бухалката на държавното обвинение се стовари върху тях.

Главният прокурор Иван Гешев, който има ключова роля в „опраскването“ на двамата бизнесмени, прехвърля отговорността навън, че забегналите му обвиняеми не се прибират, но в същото време подчинената му прокуратура отказва да изслуша показанията им, които вдигат завесата на задкулисието.

Кауза пердута

е настояването на българските власти за екстрадиция на Цветан Василев. Апелативният съд в сръбската столица Белград окончателно отхвърли искането да ни бъде върнат бившия банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ, стана ясно преди дни. Така бе потвърдено решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните условия за предаването на Цветан Василев на България. Апелативните съдии пишат в решението си, че в случая „има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение“. В мотивите им се казва още, че „в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения“.

В същото време стана ясно, че преди година Василев е получил и политическо убежище в западната ни съседка. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14 май 2018 г. в сръбското министерство на вътрешните работи. Това безспорно е петно върху България, която като членка на ЕС не би следвало да репресира гражданите си според политическите им нагласи. За всички тук е ясно обаче, че не става дума за политика, а за корупция, които у нас постоянно се преплитат.

Главният прокурор, който в 1360 тома обвинителен акт описа защо Цветан Василев е виновен за 146 престъпления с щета от 2,6 млрд. лева, все още не е коментирал аргументите, че българската прокуратура репресира по политически подбуди. А само до преди година беше толкова нетърпелив да получи отговор от Висшия съд в Белград, че дори се оплака на председателите на Европейския парламент и Европейската комисия, „с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в ЕС“.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава – Република Сърбия, по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, заявява Гешев.

Дежавю

Гледай Цветан Василев, сещай се за Васил Божков. Хазартният бизнесмен, който през 2020 г. изненадващо стана „най-опасния българин“ за прокуратурата, все още се намира в Дубай, където избяга, преди да бъде задържан. Той е обвинен, че е извършил 18 престъпления и е ощетил държавния бюджет с над 500 млн. несъбрани такси от хазартни игри. Вече две години българските власти не успяват да постигнат екстрадицията му от арабската държавa. „Връщането му не зависи от българските държава и прокуратура. Прокуратурата си е свършила работата, като е подала съответните документи. Резултът зависи от ОАЕ. В държави извън ЕС решението е политическо на съответната държава“, оправда се Гешев.

Всъщност Емирствата са страна по Конвенцията на ООН за борба с корупцията и това е един от документите в международното право, на които можем да се позовем при искането за екстрадиция. Още повече че Божков има обвинения именно за корупционни престъпления като даване на подкуп. В края на 2021 г. обаче бизнесменът се похвали, че ОАЕ окончателно са отказали екстрадицията му. Той публикува във фейсбук профила си изявление на своя адвокат, който твърди, че връщането е отказано, защото българската прокуратура не е представила два основни документа – оригинална заповед за задържане и документи от първоначалната фаза на разследването.

Мълчанието е злато

Едва ли му е зор на Иван Гешев да прибере олигарсите от чужбина. Още повече че с показанията си ще му създадат работа, която в крайна сметка ще удари пряко кукловодите, които го инсталираха на поста главен прокурор. Прокуратурата така и не обърна сериозно внимание на многобройните интервюта на Цветан Василев от Сърбия, в които разказа за договорките с депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия премиер Бойко Борисов. Гешев пасува и за сигнала на Васил Божков, че е плащал рекет от над 60 млн. лева пак на Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов. „Всъщност в Специализираната прокуратура не е подаван сигнал от г-н Божков, следователно не е извършвана проверка. Той може да изложи твърденията си само при депозиране на обяснения в качеството на обвиняем“, коментира пред „Сега“ бившият говорител на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Досега единствено се симулира желание да бъдат взети показанията на Василев и Божков. Още при старта на делото „КТБ“ в съдебна фаза съдия Виржиния Петрова каза, че ще проучикакви са възможностите за разпит, защото е безусловно правото на подсъдимия да се изкаже. Три години по-късно обаче това все още не се е случило. Константин Симеонов – един от адвокатите на Цветан Василев, дори постави ултиматум, че няма повече да влиза в зала, ако съдът не намери начин да разпита главния обвиняем. Той дори даде пример, че бившият финансов министър Симеон Дянков даде финална пледоария през видеоконферентна връзка по делото, по което беше оправдан.

Същият фарс се разиграва и с разпита на Васил Божков. „Обвиняемият няма как да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, ако преди това не му е предявено лично обвинението срещу подпис. Тоест това е процесуална пречка според българското законодателство“, твърди Гешев. Абсурдно е, че именно институцията, която ръководи, опроверга думите му, след като Софийската градска прокуратура обяви, че международният отдел на ВКП може да изпрати молба до ОАЕ за провеждане на разпит на Васил Божков чрез видеоконферентна връзка в качеството му на свидетел. Това стана, след като МВР задържа за 24 часа Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов по сигнал на хазартния бизнесмен за давани подкупи.

В крайна сметка нарочното бездействие от страна на държавното обвинение личи от километри. Без знаковото дело „КТБ“, от кориците на което отсъства също толкова знаковият депутат Пеевски, едва ли Гешев щеше да се издигне до поста главен прокурор. Ударът срещу Васил Божков пък продължи серията от разчистване на сметки между бивши ортаци със съдействието на Гешев.

Автор:МАРТИН ГЕОРГИЕВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече