До прокуратурата: Ангел Джамбазки подаде сигнал срещу Кирил Петков за държавна измяна

0

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки обяви, че подава сигнал срещу премиера Кирил Петков в прокуратурата. Причината – политиката му по темата „Северна Македония“. А поводът – показана бележка от депутата от ИТН Станислав Балабанов в телевизионен ефир. 

Става дума за лист хартия, откъснат от служебните тефтери на Министерски съвет, върху който Петков е разписал идеите си относно допускането на Република Северна Македония до започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, заобикаляйки утвърдената официална позиция на Република България. Възмутително според Балабанов е, че в него първо е посочено вдигане на ветото върху евроинтеграцията на РСМ и след това идва изпълнението на ангажименти от тяхна страна, като претенции за малцинство, табели на български и др. Историческите факти не били от значение.

По този повод ето какво казва Джамбазки:

Предвид факта, че има гласувана рамкова декларация на Народното събрание, която утвърждава наложената от Република България официална позиция, както и предвид потвърждаването на същата тази позиция от страна на Консултативния съвет за национална сигурност, смятам, че с действията си господин Кирил Петков е извършил състава на престъплението по чл. 103, пр. 1, раздел II, Глава първа от Наказателния кодекс, гласяща следното: „Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9“, аргументира сигнала си до прокуратурата съпредседателят на ВМРО.

Ангел Джамбазки настоява още главният прокурор Иван Гешев да използва настоящия сигнал като законен повод за образуване на досъдебно производство срещу Кирил Петков.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече