Октай за разпада на властта: Битката е за милиардите от Европа

0

„Процесите днес са чисто хайдушки. В момента виждат, че едни 30 милиарда могат да дойдат от Европа, кой ще бъде на яслата, как ще ги похарчи и как ще ги разпределя, както ги разпределяха и ги крадяха досега. Битката е кой ще се докосне до тези милиарди от Европа“.

Коментара направи пред БНР политическият анализатор Осман Октай, бивш заместник-председател на ДПС и член на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат.

По думите му всички партии, включително и президентът Радев, са загрижени да няма предсрочни парламентарни избори, „а всички са вкупом виновни, че докараха нещата дотук“.

„Гражданите се тревожат от кризите и войната в Украйна и са втрещени, че тези хора се карат на нивото на скандал в квартална кръчма“, посочи той.  

„Ако проведат спешно един председателски съвет около председателя на Народното събрание и определят за месец и половина дневен ред, толкова най-много ще продължи работата на този парламент, да работят ежедневно за ключови приоритети, за които призова и президентът – пенсиите, социалните помощи, енергийните помощи за бизнеса и гражданите. Нищо повече не може да свърши това Народно събрание. Ако продължават по този начин да си хвърлят кал, ще платят много висока цена на изборите есента. … Аз не съм изненадан от поведението на Слави Трифонов – отсъствайки от политическото пространство, да дава мнение от някакъв диван, без да присъства в публичното пространство. Не бих приел такова партньорство – задочно. Това е една от причините за провалите – да не си присъствал нито на председателски съвет, нито на политически съвети, а отстрани да даваш мнение“, подчерта анализаторът. 

Според Октай сега ситуацията е коренно различна от онази, при която правителството на Филип Димитров беше свалено със загубен вот на доверие и беше последвано от кабинет на Любен Беров.

„В настоящия парламент не е възможно да бъде излъчено ново правителство“, категоричен беше политическият анализатор.

Неговата прогноза е след предсрочни избори през есента „Демократична България“ и „Има такъв народ“ няма да влязат в следващия парламент, а ГЕРБ няма да е първа политическа сила.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече