Шолц в София: РСМ чака достатъчно дълго

0

„Вчера бяхме в Солун – както знаете, навършиха се 20 години от Солунските решения, които обещаха европейска перспектива на Западните Балкани. Тогава смятахме, че ще постигнем напредък за 10 години. Те отдавна отминаха и е важно това наистина да се случи“. Това обяви след креща с премиера Кирил Петков канцлерът на Германия Олаф Шолц. Шолц и Петков обсъдиха енергийната независимост на ЕС, войната в Украйна, стратегическото партньорство между двете държави и хода на разговорите около присъдединяването на Северна Македония към ЕС.

„Германия разбира, че преодоляването на историческите проблеми не е лесно. Но настоятелно подкрепяме постигането на съгласие за присъединяването на РСМ и Албания към ЕС. Заедно носим отговорност за стабилността на Балканите“, заяви Шолц. Той допълни, че е навлязъл в детайли в позицията на страните в преговорния процес и вярва, че ще има напредък. Ще продължим обмена в рамките на френското председателство и се надявам, че ще постсигнем напредък, допълни германският канцлер. Така Шолц ясно посочи края на председателството – 30 юни, като момент, към който се очаква да има решение. „От нашия опит знаем, че възможността да принадлежиш на Европа мобилизира. Важно е да не разочароваме тези надежди“, допълни канцлерът.

„В този момент България има три основни приоритета, за които ЕС трябва да е част от гаранцията, за да може да има стъпки напред. Европейският процес следва да гарантира включването на българите в конституцията на Северна Македония. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство. Така че всяко решение трябва да включва тези три приоритета на България“, коментира на свой ред премиерът Петков. „Ние вярваме, че ЕС и Германия, като един от лидерите, могат да дадат потенциални възможности да има европейски гаранции това да се случи“, допълни той. Не станаха ясни повече детайли за евентуалната форма, която могат да получат подобни европейски гаранции. „Германия е нашият най-голям партньор в ЕС и това стратегическо партньорство трябва да продължи“, каза още Петков. 

Въпросите на съпровождащите Шолц германски  журналисти не бяха свързани с България. 

Шолц заяви твърда подкрепа за присъединяването на Северна Македония към ЕС и по-рано в Скопие.   

Германия се отнася сериозно към европейската интеграция на страните от Западните Балкани и това с особена сила се отнася до Северна Македония. През 2003 година в Солун ЕС даде обещание на Западните Балкани и трябва да изпълним обещанието си, особено по отношение на Република Северна Македония, която изпълни всички предпоставки за започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Западните Балкани са от стратегическо значение за Германия и аз съм ангажиран с присъединяването им към Европейския съюз, каза германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски по време на посещението му в Скопие, предаде БТА. 

Шолц подчерта задоволството си от политическата сила (СДСМ), която е направила възможно постигане на споразумение с Гърция. „За това и останалата част от задачата трябва да бъде успешно изпълнена и това е нещо, за което гражданите на Северна Македония и правителството работиха усилено. Трябва да положим всички усилия страната да започне преговори за присъединяване към ЕС и аз ще се застъпя за това. Насърчавам Северна Македония да продължи да върви по пътя на реформите”, каза той.

 „Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия, е силна и недвусмислена. Тази подкрепа ни насърчава в стремежите да изградим проспериращо общество, основано на европейските ценности, като равноправен партньор на Федерална република Германия и други държави-членки на ЕС, каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски на съвместната пресконференция допълвайки, че посещението на Шолц в навечерието на срещата на върха на ЕС е силен знак за подкрепа за изпълнените критерии от страна на Северна Македония.

„Общите цели са страната ни да бъде член на ЕС“, каза Ковачевски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече