Раздор! Договор с „Газпром“ скара министър на ИТН и заместника му

0

Съдбата на изтичащия в края на годината договор с „Газпром“ за доставка на газ доведе до разкол между енергийния министър Александър Николов и заместника му на поста Пламен Данаилов. „Сред причините за разрива в отношенията между кабинета и Министерството на енергетиката е предложението от „Има такъв народ“ за продължаване на договора с „Газпром“, докато намерим сигурен източник на доставки“, обяви в свое интервю за „Евронюз България“ Пламен Данаилов. Часове по-късно енергийният министър Александър Николов категорично отрече „Има такъв народ“ да е имал различна позиция от правителството. 

В участието си в „Евронюз България“ Данаилов разказа за честа намеса на вицепремиера Асен Василев в работата на министерството. „Решението „Булгаргаз“ да спре да плаща на „Газпром“ беше на Министерски съвет и Министерство на енергетиката се съобрази. Нашето разбиране в министерството е по-умерено, разбира се, не е добре да си зависим от един доставчик, но първо трябва да мислим за българската индустрия. Тогава не казахме, че Министерството на енергетиката е на друго мнение, опитвайки се да запазим единно говорене. Министър Василев праща разни хора да контролират дружествата под шапката на БЕХ. Праща ги не с нарочна заповед, а просто с командировъчно. Те са, разбира се, добре дошли, но като не е ясно какво правят и защо го правят…“, казва Данаилов и потвърждава версията на водещата, че както имало две външни политики в правителството според Слави Трифонов,  имало и две политики в енергетиката. Министърът на енергетиката Александър Николов, неговите заместници и целият политически кабинет ще подадат оставките си в понеделник, съобщи още Данаилов.

Новината за оставките бе потвърдена по-късно в позиция на енергийното министерство. В нея обаче енергийният министър категорично се разграничи от тълкуванията на Пламен Данаилов за отношенията с Газпром. 

„С оглед на появилите се публикации относно причините за този акт, уточняваме, че всички медийни интерпретции, включващи енергийна политика, особено такава в сферата на търговия, транзит и доставки на природен газ, са чиста проба спекулации. Оставката на министър Николов е политическо решение. В същото време като принципал на министерството на енергетиката, министър Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с „Газпром“. Както многократно е подчертавано „Булгаргаз“ е в активен, съществуващ договор с „Газпромекспорт“. Същият е в едностранно неизпълнение, докато българската страна спазва всички търговски, правни и регулационни изисквания.

Министерство на енергетиката изрично подчертава, че след този период усилията на целия екип, както на „Български енергиен холдинг“ и прилежащите дружества, са да се изпълняват стриктно газовите заявки, на база дългосрочни, предвидими и устойчиви партньорски отношения. В унисон с водената политика на правителствено ниво са проведени множество срещи, с цел ефективно реализиране на диверсификация и значително намаляване на зависимостта от който и да е конкретен доставчик на горива.

Няма решение на партия ИТН в обратна посока и действията и усилията са били изцяло в синхрон с политиката на правителството. Цялостната политика на партия ИТН в енергийната сфера е с цел запазване на обществен интерес, ясна стратегическа евроатлантическа посока и минимизиране в максимален мащаб рисковете и негативните ефекти по време на тежък геополитически конфликт“, гласи позиция на министерството, оглавявано от Николов.

Пламен Данаилов казва още, че цената на газа, който ползваме в България, е по-висока от средната в Европейския съюз. Зам.- министърът пренебрегва факта, че цената, на която „Газпром“ доставяше газ за България, години наред беше по-висока от средната за ЕС и последното намаление, което направи, се случи заради санкции, които щеше да наложи ЕК на „Газпром“ през 2020 г. Данаилов настоява, че сега трябвало да се изпрати запитване до „Газпром“, за да кажат при какви условия могат да продължат доставките на синьо гориво, „за да не разчитаме само на доставките от втечнен газ“. „Ние казваме, че трябва да се изпрати запитване, а не при какви условия да се продължи за „Газпром“. Бизнесът настоява за това“, казва Данаилов. 

Министърът на енергетиката Александър Николов, неговите заместници и целият политически кабинет ще подадат оставките си в понеделник, съобщи Данаилов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече