(Анти)Кризисна прогноза: Нов кабинет до края на юли

0

Ще падне ли правителството, кога ще стане това и какво ще се случи след като си отиде четворната коалиция. Това бяха най-обсъжданите теми в парламента в последния работен ден от седмицата. Според депутати от опозицията до 10 дни кабинетът на Кирил Петков ще се е сбогувал с властта. Мнението на политолози, които “Труд” попита, възможно ли е да мине ремонт на кабинета с нови министри, бе категорично, че няма с чии гласове това да стане факт.

Коментарът на експертите бе, че ако до десетина дни Петков не подаде оставка, ще се наложи да бъде поискан вот на недоверие на правителството. Прогнозата е, че най-късно до края на юни политическата рулетка за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото НС ще се завърти.

Според политолози вариантите са два – да се състави нов кабинет, но с последния, трети мандат или президентът за четвърти път да назначи служебно правителство и да има предсрочни избори в края на септември или началото на октомври.
При завъртането на рулетката очакванията са “Продължаваме промяната”, която първа ще получи мандат; да не успее да състави правителство. Второто раздаване ще е за ГЕРБ, които най-вероятно веднага ще върнат мандата.

Президентът решава при кого да отиде третият и последен мандат. В парламента коментират, че Румен Радев едва ли ще го даде на БСП заради влошените отношения с партията, която издигна кандидатурата му за първи мандат преди 6 г. Няма да отиде и при ДПС заради критиките на движението към Радев. Според кулоарни слухове вече имало договорка третият мандат да отиде при ИТН. От партията на Слави Трифонов вече обявиха, че няма да го откажат и че ще се опитат да съставят правителство.

“Избори не са нужни, напротив избори са опасни в този момент. Ще се опитаме да съставим правителство, ако мандатът стигне до нас”. Това заяви зам.-председателят на ИТН Ива Митева, ден след като лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управлението и разваля коалицията. “Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме да съставим правителство и да търсим правителство на широкото съгласие. Втори мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, мислим за трета опция”, категорична бе Митева.

Според конституционалисти, ако се стигне до съставяне на нов кабинет в рамките на 47-ото НС това ще случи преди лятната ваканция на депутатите, която започва от 1 август.

“Труд” попита парламентарните партии започнали ли са разговори за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото НС. От ГЕРБ и ДПС казаха, че никой не е разговарял с тях. Обясниха и че сглобяването на такъв тип правителство е сложна работа. От ПП няма да подкрепят кабинет, излъчен с мандата на друга политическа сила. БСП обясниха, че това все още не е в дневния им ред, но подчертаха че не искат нови избори.

Депутати от опозицията предупредиха, че срещу ново правителство, което не е на “Продължаваме промяната” вече има спуснати опорки в медиите на Иво Прокопиев. Бивш посланик предупреди в социалните мрежи, че София няма да приеме подобен кабинет.

Премиерът лично привиквал хора от групата на Слави

Кирил Петков оферира депутати от ИТН

Кирил Симеонов разказа, че Петков поискал спешна среща с него и го поканил в “някаква своя лаборатория”. Разговаряли на “четири очи”.

Кирил Петков лично привиква депутати от парламентарната група на “Има такъв народ”. “Аз зная за трима викани от Петков”, съобщи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

“Кирил Петков е Татяна Дончева в панталон, прави същото. Тя предлагаше 500К, той предлага светло бъдеще”, обясни Йорданов.

Оказа се, че един от привиканите депутати е Кирил Симеонов, който разказа преживяното пред медиите. Той обясни, че премиерът му се обадил по телефона и поискал спешна среща с него след 30 минути.

“Имахме кратка среща, на която Петков ми предложи да си преосмисля позицията, за да не хвърляме страната в хаос и т. н… Срещнахме се близо до БНР мисля, не знам коя точно сграда беше, но не, не в заведение, в някаква негова лаборатория, или нещо такова”, разказа депутатът.

Позвъняването към Симеонов било късно вечерта в четвъртък, разказа заместник-председателят на парламента Ива Митева.

“Ако това е моралът, за който той говори, ако това е борбата с корупцията, поздравявам го. Това, което виждам като закон, внесен вчера – е показно как закони не се пишат”, заяви тя видимо ядосана.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд”: Ако ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ са се разбрали за ново правителство, нищо не може да ги спре

Възможно е ново правителство в рамките на този парламент и дори си мисля, че това е по-вероятният сценарий. Всички партии в момента, включително ДПС и ГЕРБ, имат стратегически интерес да се отложат предсрочните избори за след местните, които са през октомври догодина. Понеже на местните избори “Продължаваме промяната”, без каквито и да било структури в страната и тресяща се от скандали, ще се провали катастрофално и това ще бъде маркер за хората, че при предсрочни избори дори няма да влязат в парламента. Това е според мен стратегически осъзнато. Ще има подкрепа за някакъв кабинет дали ще бъде явна или под формата на редуциран кворум, не знам. Но може да му се дадат няколко месеца на Кирил Петков да се изявява.

Това е единият вариант.

Но ако се стигне до падане на правителството и завъртане на парламентарната рулетка, е възможно третият мандат да отида в ИТН, ако има такава договорка. Ако ДПС, ГЕРБ, ИТН и “Възраждане”са се разбрали да направят правителство с ИТН, нищо не може да ги спре. Ако имат такава договорка, те ще блокират всякакви опити на Петков да ремонтира кабинета и това ще го принуди да подаде оставка. Той вот на доверие няма да поиска, защото това ще е внезапна смърт.

При падане на правителството първи ще получат мандат “Продължаваме промяната” и те ще се опитат да направят някаква нова коалиция. Но ако са се разбрали ИТН, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” да направят някакво експертно, на спасението и прочие правителство в рамките на този парламент, нищо не може да ги спре.

Пламен Киров, професор по конституционно право: До 10 дни Петков ще подаде оставка

До 10 дни правителството на Кирил Петков ще подаде оставка, тъй като правителство на малцинството в този парламент не може да се случи. Правителство на малцинството изисква висш пилотаж, а пилотите в самолета са некадърни.

Следователно ще се отиде на процедурата по чл. 99 от Конституцията, а именно консултации на президента с парламентарно представените партии, като най-вероятно няма да се стигне до създаване на правителство. Тези консултации президентът може да ги разтегне в рамките на месец юли, за да може през август да има дата за гласуване.

Има информация, че президентът вече е започнал да мисли за състав на служебно правителство. За да се стигне до правителство в рамките на това Народно събрание, трябва да се преструктурира парламентарното пространство. Във формирането на такъв кабинет би следвало да участва опозицията в лицето на ГЕРБ и ДПС. Но това поставя въпроса кои от партиите в сегашната коалиция ще отидат да разговарят и да набележат конкретни точки на кризисна управленска програма, за да бъде избран нов кабинет. В подобен кабинет не би трябвало да участват ярки политически фигури.

Проф. Михаил Константинов, пред “Труд”: Мразят се искрено и дълбоко, отиваме на избори

Конституцията позволява да се направят неограничен брой кабинети. В новата история на България един единствен път парламентът е излъчвал две правителства – през 1992 г. и началото на 1993 г. Когато падна кабинетът на Филип Димитров след поискан вот на доверие, дойте правителството на Любен Беров, което управлява до 1994 г. Да, напълно е възможно един парламент да излъчи и второ правителство, но това в настоящата ситуация ми изглежда невъзможно. Те са се хванали гуша за гуша, мразят се искрено и дълбоко и няма как да се стигне до нов кабинет. Така че отиваме на избори.

Юрий Асланов, социолог, пред “Труд”: Нека видим рибата и тогава да слагаме тигана

Ама разбира се! Този парламент има потенциал да роди не още един, а няколко кабинета. Не вярвам, че ще има предсрочни парламентарни избори поне през тази година. Ще спасят парламента, защото нито вътрешнополитическите фактори, нито геополитическите са готови да взимат нови решения. Така че нещо ще скалъпят. Но отново влизаме в една неприятна спирала на нестабилност, която ще продължи дълго. Правителство на ИТН, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” е невъобразима екзотика. ДПС и “Възраждане” на едно място да ги видя, няма да повярвам. Първо, нека да видим, ако се стигне до такъв развой, коя ще бъде третата партия, на която президентът ще даде мандат за правителство. Това, че Слави е казал “ако съм аз, ще съставя правителство”, още не значи, че той ще получи мандата и не значи, че ще успее да го състави.

Но това са далечни хипотези, защото правителството не е паднало. Нека първо да видим какво представлява тази риба и тогава да слагаме тигана. Правителството на Беров беше стабилно правителство, зад него имаше монолитно парламентарно мнозинство от сериозни, опитни и неслучайни партии, които знаеха какво правят. Плюс страничната подкрепа на олигархията. Сегашното правителство се крепи на вътрешнополитическата криза и на мощни геополитически фактори, които го поддържат.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог, пред “Труд”: Не виждам перспектива за нов кабинет

По-вероятно е да няма нов кабинет в този парламент. Структурата на парламента не е благоприятна за опозицията в момента. От тази гледна точка не предполагам, че някой извън четирите партии, които са в коалицията, ще има интерес от съставяне на правителство. Единствено, ако по някакъв начин се реализират преговори с ДПС, например, но не виждам основание ДПС да се съгласи на какъвто и да е формат с “Продължаваме промяната”. А нещата са в разпад на подкрепата за “Продължаваме промяната” и да се продължава съществуването на тази структура в парламента няма да бъде от интерес за никой, който ще поеме управлението. Може би някакъв интерес може да има у ИТН да направи правителство, но за целта трябва да направи съответните, според тях, компромиси за коалирания. Затова не виждам перспектива за нов кабинет в този парламент.

Какво прогнозира Алена преди година пред „Труд“

– Противоречията продължават, а предстоящото лято само ги отлага, без да помага за преодоляването им.

– Управлението на държавата е на кръстопът и зацикля в инертността на нищоправенето.

– Идват нови предложения, нови партньори на междудържавно ниво, които, както радват нашите управляващи, така може, ако не са преценени и обосновани, да донесат дългосрочна вреда за България.

– Месецът не е подходящ за държавни финансови заеми.

– За обществото ще стават явни противоборствата между министри и разногласията, породени от техни лични стремежи, които не са се случили, което ще нагнети напрежение в обществото. От всички нас зависи да уталожим тези страсти, но не чрез протести, каквито астрологично не са заложени въпреки тенденциите за битка както между духовното и материалното, така и между поколенията.

– Зациклилото управление на държавата може да потърси спасение чрез смяна на министри или дори правителството да подаде оставка, което не бива да бъде допускано толкова скоро, независимо че е очаквано.

Това е хороскопът на Светлана Тилкова – Алена за България за месец юни 2022 година, създаден през юни 2021 г., излязъл през октомври в годишната книга “Астрологичен хороскоп 2022”

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече