Политически обрат: „Продължаваме промяната“ стана „Спираме промяната“ – кое всъщност препъна Коалицията

0

Искахме да е по-добре, а стана както винаги (Хотели как лучше, а получилось как всегда). Тези паметни думи на руския премиер Виктор Черномирдин чудесно охарактеризират какво се случва в България.

Сривът на управлението хем беше очакван, хем не. Управляващата четворна коалиция („Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и Демократична България) дойде на власт с мантрата, че е за малко. Кой ли не и къде ли не обяви, че това правителство пълен четиригодишен мандат не може да изкара. И с основание – власт делят уж пълните антагонисти БСП и „Демократична България“. Но голямата издънка е „Има такъв народ“ (ИТН) – все пак партия, спечелила изборите, се отказа да прави правителство, при това за втори път, след като преди да спечели доверието на българите се класира втора и също имаше възможност. Исках, ама нямах желание – това само показва колко може да се разчита на ИТН да носи отговорност.

Безспорно сегашното управление е далеч от образец за държавност. Само че когато кажи-речи 30 години е срано на метеното (без извинение за грубия език), когато змии съскат постоянно в пазвата, няма как да дойде някой, който хем знае, хем може, хем „суверенът“ му дава шанс. Защото и суверенът е същият – лапа мухи по социалните мрежи.

При сегашното развитие на нещата е критично важно да са ясни всички „за“ и „против“ оставането на власт на Кирил Петков. Няма черно-бяла картинка – има приоритети. В живота всеки сам преценява кое по-важно. Така че, преценявайте заслужава ли си – защото иначе избори и там кой знае каква каша. Като нищо и тук ще дойде времето на Донбас – като примери за морал да се веят анализаторчета, които не могат правилно да напишат „вкъщи“, но обясняват как там ще има референдуми и ще са честни резултатите, след като преди това милиони украинци бяха изселени и няма да гласуват – честна демокрация, как иначе. И така:

1. Борбата с корупцията

Видимо това е основна тема на раздор. Още преди десетина дни усилено почнаха да циркулират слухове, че вътрешният министър Бойко Рашков ще слезе от поста и ще оглави Антикорупционната комисия. Той отрече „слуховете“, но сега вече е кристално ясно, че е било вярно. А това е фундаментална промяна по отношение на една от най-важните заявки на „Продължаваме промяната“ – България най-после да е държава, в която законът важи, в която беззаконието не е държавна политика.

На теория това става, когато имаш работеща съдебна система. На практика обаче сегашното управление няма такова мнозинство, че да може да реши по възможно най-лесен начин основният проблем – този с прокуратурата. През годините всичко важно, с което държавното обвинение трябваше да се заеме решително, си мина и замина. Но при КПКОНПИ има една особеност – за нея Иво Прокопиев може добре да разкаже. А именно – ако почне да налага запори на имущество, нещата отиват на практика директно в съда, без да трябва прокуратурата да работи и обвинява. Това е много мощно оръжие – дори съдът да не се съгласи с преценката на комисията, блокадата на активи за дълъг период от време е своеобразно наказание. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев (или обратното) усети този потенциал и затова внася и законопроект за реформа на КПКОНПИ точно с акцент ако прокуратурата откаже да образува досъдебно производство заради действия на Антикорупционната комисия, да може да се обжалва пред съда. Защото, ако някой не знае в милата ни родна държавица (много са такива), прокуратурата сега сама решава кого да обвини и кого не и не можеш да обжалваш никъде решение за отказ да се повдигне обвинение, освен пред самата прокуратура! До какво води това: Законно е – когато прокуратурата е по-силна от съда (I част)

Именно заради това много трябва да се мисли – не е хубав знак за демокрация как законопроекти за обещаната съдебна реформа липсват, но ченгета бързо се намират. Рашков е ченге, за неразбралите – който не знае, да си припомни, неговата кариера не почва от 2021 година. Не е хубав знак и специално за борбата с корупцията да не се включат всички възможни органи като баланс за избора на членове на Антикорупционната комисия – квота на президент, защо не и на неправителствен сектор дори при ясни критерии. Така се минимизира рискът комисията да се избира от силните политически на деня. От друга страна – ченгета трябват да се пребориш с ченгета, макар че танто за кукуригу винаги е опция и то лоша. А Кирил Петков вече веднъж показа, че не се притеснява особено от Конституцията, което е в противовес с върховенството на закона – законът важи дори да не ти харесва.

2. Зависимостта от Русия

И преди някой да писне за американската зависимост, да се уточня – руската енергийна зависимост имам предвид специално на първо място. Няма начин твърдата позиция против изнудването на Путин с газа да не е изправила на нокти нашенската пета колона. А тя е дебела – в парламента и извън него. Реакцията на това правителство по въпроса с газа и петрола е най-смелата виждана от наше правителство. Колкото до зависимостите – при американската действителност поне можеш да идеш да се оплачеш пред съда, когато те натиснат много и дори има шанс да спечелиш, ако имаш достатъчно смелост и желание да се бориш. При Путиновата действителност не можеш – каквото той каже.

Затова е крайно време и кухите лейки, които се оплакват от Европейския съюз, да им стане кристално ясно – бъдещето на света е в окрупняването. Въпросът обаче е такива като нас, по-малки, къде искат да идат – там, където дори в окрупняване пак може да им се чуе гласът, макар и по-слабо, и да се опази идентичност, или там, където гласът им няма да съществува, идентичността – още по-малко.

3. (Северна) Македония

Тук действително страхът, че се продаваме, е голям. И не без основание – явен е натискът от ЕС, особено от Франция и Еманюел Макрон. Само че не бива да забравяме и друго – сега със Скопие сме ни напред, ни назад. Нещо трябва да се промени, за да може да вървим към съгласие: Лично аз обаче нямам доверие, че ако тръгнем да си защитаваме интересите за Македония в преговорния процес за влизането ѝ в ЕС ще успеем. Изпуснахме си шанса – пример как се прави са гърците с Преспанския договор (ТУК). Кой ли беше тогава български премиер … Но въпреки това, в случая наистина е по-добре да не сме по-европейци и от европейците и при цялата геополитическа каша, забъркана от Путин, да продължаваме да се борим Скопие първо да спази Договора за добросъседство и после да гледа към ЕС. Тоест – Кирил Петков добре опитва, но ако няма качествен пробив, в никакъв случай да не минаваме на сладки приказки „гаранция – Франция“. Защото и сигурността на Украйна през 90-те години на XX век уж беше гарантирана от Русия, от Франция, от Германия, за да си предаде ядреното оръжие, обаче сега дали Зеленски не иска да има машина на времето … По тази тема гласът ни трябва да е силен и да намерим начин ЕС да ни чуе.

4. Държавността

В смисъл на коване на закони, с които да се уреди хармоничното обществено съществуване. Нещо не му върви на това управление в тази насока. И притеснителното е, че не просто не му върви, ами изглежда толкова си може. Ще кажете – те предишните защото повече можеха. Да де, но нали затова търсим Промяната! Ако я няма, наистина няма смисъл. Защото Кирил Петков изглежда забрави как спечели изборите – спечели ги заради действията си с ББР, заради този пример за борба с оплетените властови свински черва, които винаги изсмукват всичко от обикновения човечец!

В крайна сметка, управлението на Петков едва ли ще продължи дълго, макар че именно в такава ситуация на криза е възможно да се извлекат дългосрочни дивиденти – само ако обаче имаш смелост и акъл. Във времена на криза най-ясно си проличава кой колко струва и маските падат.

Най-важният въпрос обаче остава – ще може ли „суверенът“ да помисли добре не просто кое му е приоритет, а кое трябва да стане приоритет, дори да не донесе моментален келипир? Ще може ли да помисли и да измисли? Иначе Черномирдин по български – българският вариант е „исках, ама нямах желание“ …

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече