Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев се самозабравят и не се държат адекватно, трябва да бъдат спрени

0

Реших да оттегля министрите на ИТН от правителството по две причини – финансовата политика в държавата и двойната политика по отношение на РС Македония. Това заяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в интервю за Дарик радио“, което се излъчва на живо и по партийната телевизия на ИТН 7/8 ТВ.

Това е и първата изява на Трифонов, след като стана ясно, че партията се оттегля от четворната коалиция. И допълни, че коалиционното споразумение е било нарушено по линия на Скопие. „Кирил Петков и Асен Василев се самозабравят и не се държат адекватно. И трябва да бъдат спрени. Аз правя точно това“, обясни още лидерът на ИТН.

Той беше категоричен, че не е развалил правителството. „Аз просто съм изтеглил министри. За да се развали, трябва да има други действия и ходове. Аз не съм развалял нищо“, каза още лидерът на ИТН. „Петков просто не спря да се опитва да ни прескача по отношение на казуса със Северна Македония. Говореше едно пред световни лидери, а тук – друго. Истината е, че просто лъжеше“, подчерта бившият тв водещ.

Той разказа, че премиерът е нарекъл „леке“ кандидатът на „Има такъв народ“ за гуверньор на БНБ Любомир Каримански. „Попитах го защо не иска той да ръководи БНБ. Каза ми само защото е леке. Попитах го да го каже пак и той отново ми каза „Каримански е леке“. Други мотиви нямаше“, разкри Слави.

Трифонов обясни, че при актуализацията на бюджета министерствата, за които отговаря ИТН, са били пропуснати.“По отношение на Македония се води двойна политика – едната от МВнР, за която отговорност носи ИТН. А Весела Чернева дублира дейността на Теодора Генчовска и договаря падането на ветото с други европейски държави. Другата причина е финансова – държавата, според мен и според информацията, която имаме, е доста зле финансово“, обясни още лидерът на ИТН. Той не смята, че напускането на коалицията е било безотговорен акт.

„Тези хора не стават за това да се занимават с власт. Не стават да се занимават с управление на държава. Те трябва да стоят максимално далеч от властта. Това е мое мнение“, каза още Слави Трифонов.

Той определи като най-големия компромис на ИТН, участието в едно правителство с БСП. „Те са част статуквото и аз съм наясно с цялата ситуация от промяната от 10 ноември 1989 г. Оттогава всичко е ясно за БСП“.

Трифонов допълни, че целта на ИТН за участие в управлението е била да се въведат в действие решенията на организирания от тях референдум от 2016 г.

„Спечелихме избори, за които трябваше да поемем отговорност. Решихме да не се събираме с други партии, за да поемем сами отговорност. Тогава направих изявление, в което казах, че ако продължим да участваме в политическия живот, следващия път ще направя каквото зависи от мен, за да има правителство“, каза още Трифонов.

Източник: „Дарик радио“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече