Мира Радева: Радев ни вкара за 6 месеца в икономическия фалит и Виденова криза, а Петков върна комунизма

0

Социологът Мира Радева направи обстоен коментар на политическите сътресения в държавата пред последните 48 часа в интервю за Faktor.bg

– Г-жо Радева, днес се навършва половин година от клетвата на Кирил Петков като премиер. Каква е вашата равносметка за работата на правителството?

– Кирил Петков ни върна в комунизма. Давам си сметка за това, което казва и Калина Андролова – самите американци виждат, че сме голям провал с този човек. С този министър-председател – няма бъдеще. Истината е, че това са съвсем случайни хора. Не може човек, който не се е доказал в реална политическа битка, да управлява. Тези хора бяха показани и поставени. В Харвард си скубят косите, като слушат какви ги блещят. Кирил Петков е производителят на най-много гафове в 30-годишната история на България. Такова недоразумение не съм виждала и съм потресена. Всичко това се дължи на липса на капацитет и незнание. Румен Радев започна да си посипва главата с пепел преди 3-4 месеца, но бяга по тъч-линията, което не е много честно. Истинската отговорност за политическия фалит е на Румен Радев. Той спечели още един мандат и може да си „позволи“ да си помълчи. Слави Василев е много близък съратник на президента. Когато слушам какво казва, знам какво мисли Румен Радев. Още преди 3-4 месеца Слави Трифонов оттегли политическото си доверие от Кирил Петков. Беше ясно, че и президентът го е направил, но явно това не беше важно за никого. По-важното е, че цената на политическия фалит накрая ще я платим ние. Харвардският възпитаник ще си отиде по разни постчета в западни компании и повече няма да му видим очите в България. Колкото по-бързо напусне политическата сцена този парашутист, толкова по-добре.

– Нужни ли са избори и до какво ще доведат в настоящата ситуация?

– Трябва да има правителство на спасението. Не мисля, че за момента са желателни избори, защото в тях ще се концентрира антиевропейското говорене и пропутинската реторика. Те никога няма да надделеят, но ще получат сериозни гласове в следващото Народно събрание. Разумните хора, които що-годе разбират от политика, трябва да забравят враждите си. Получи се така, че една клика воюва с друга.

– Ваши колеги, както и Йордан Цонев от ДПС заговориха за експертен кабинет. Възможен ли е подобен сценарий и до какво ще доведе?

– Само Кирил Петков и Бойко Рашков не са разбрали, че темата „ние сме светци, а Бойко Борисов не е“, още върви. Хората не мислят в тези категории, а се притесняват от икономически фалит. Аз вярвам на Николай Василев. Още когато стартира този кабинет преди 6 месеца, всичките му прогнози се сбъднаха. Той предупреди, че има едно харчене на пари, което е безразборно и без перспектива.

– Защо се стигна до новия проект на Румен Радев със Стефан Янев, ще успее ли президентът да завземе цялата власт от втория път?

– Първо трябва да се запитаме защо се стигна до новия проект? Румен Радев е разочарован и видя, че тези не стават за нищо. С новия проект обаче нещата станаха още по-сложни, защото е очевидно, че между Радев и Нинова има огромна бездна. Тя от една страна ще е притисната от Стефан Янев, а от друга – от Костадин Костадинов. Това всъщност е пътят към пълното унищожение на БСП. Има опит да се овладее лявото пространство. Оказа се, че партията е по-скоро феодална, а не е насочена към младите хора. Корнелия Нинова се опита да направи нещо в тази посока, но не беше убедителна и се стигна до пълен разпад. В дясното пространство също няма мир и има разкол. Много важно е, ако имаме избори, както се очертава, дали ще минат по поляризацията на евразийския Европейски съюз. Ако има подобна поляризация, е важно да видим кои ще попаднат в кампанията. „Продължаваме промяната“ са загубили част от блясъка си, но има много неизвестни, за да се правят прогнози. Има политици, които могат да направят нов кабинет, но той трябва да е без Кирил Петков, защото произвежда недомислици. Правителството тръгна без програма, без политически опит. Тези хора са политическо недоразумение и не трябва да участват в управлението, защото ще фалират държавата. Естествено, Корнелия Нинова и нейната лява партия я устройва да се раздават  пари, но после някой трябва да плаща. Нека да си спомним Виденовата зима. Натам ли ни водят тези хора?

– Ще стане ли ГЕРБ първа партията на следващи избори?

– ГЕРБ поддържат около 20% твърд електорат. Това са хора, които са убедени, че Бойко Борисов трябва да се върне на власт. Аз не смятам, че тези хора са слепи. Бойко Борисов излъчваше стабилност, но не очаквам да се разшири в тази посока вотът за ГЕРБ. Не може да се прогнозират резултатите, защото все още пазарът е затворен. Нека да видим какво ще предложат партиите.  

– Колко дълго може да издържи правителство на малцинството?

– Аз не мисля, че подобно правителство може да съществува, защото Кирил Петков продължава да прави гафове. По-скоро се работи за кабинет в рамките на този парламент.

– Как ви звучи сценарият за нова тройна коалиция между Стефан Янев, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов, могат ли да заровят томахавките президентът и „Позитано“ 20?

– Първо – Стефан Янев не е в парламента. Второ – тези хора са врагове и цепят един и същи електорат. Не виждам как там може да се стигне до някакво сътрудничество. Румен Радев доста трудно вече се разбира с Нинова. 

Автор: Васил Василев

Източник: Faktor.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече