Слави Трифонов, Орлин Алексиев и кръгът „Делта хил“ – имат ли тайна връзка (документи)

0

След драматичното напускане на „Има такъв народ“ (ИТН) от управляващата коалиция се заговори упорито за влиянието на бившия общински съветник на ГЕРБ в София Орлин Алексиев в ИТН и т.нар. кръг „Делта хил“, в центъра на който били пернишките бизнесмени Станислав Любомиров и Добри Владимиров. Автори на тези твърдения са депутати, отцепили се от ИТН. 

„Имаме лидерска партия с лидер, когото не познаваме, но от негово име ни се казва какво да правим и при всеки опит да обясним, че сме народни представители, че нас хората са ни избрали, ни се казва, че „няма такова нещо – Слави е този, който ви е вкарал в парламента“. Това заяви пред Нова телевизия народният представител от неговата партия Николай Радулов. Преди два дни той напусна ИТН заедно с четирима свои колеги и спортния министър в оставка Радостин Василев.

Колегата му Георги Георгиев – също напуснал ИТН, каза пред Нова телевизия, че при срещите му със строители ставало ясно, че има схеми. „Беше обещан половин милиард на общините за ВиК проекти. Аз се срещнах с човек, който се представи от името на Орлин Алексиев, да договаря с кметове на общини да бъдат финансирани техните проекти, като условието е да ги спечели правилният строител. Това е фирма, която те ще посочат и която ще се съгласи да си плати после комисионна“, каза Георгиев.

По думите му, той срещал човек, поканен във връзка с новите обществени поръчки за ремонт и поддържане, чийто шеф ходил в „Делта хил“. „Там се е срещнал с друго лице, което е казало, че ще предаде на Орлин Алексиев, а Алексиев ще предаде на Гроздан Караджов (бел. ред. – регионалният министър вече в оставка, номинация на ИТН). Има грешно виждане на Трифонов и Йорданов как се управлява едно министерство. Обществените поръчки не са инструмент за печалба“, заяви Георгиев.

По думите му, сегашният изпълнителен директор на „Автомагистрали“ им се представял като близък на Орлин Алексиев. „Заместник-министърът на регионалното развитие Деляна Иванова за мен е близка до този кръг „Делта хил“. Заместник-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев също е имал свързани действия с този кръг“, твърди Георгиев. Според него, този кръг осигурявал да бъде финансиран даден проект, възложителят да подготви документацията така, че да спечели правилната фирма.

Той твърди и, че за текущите ремонти това вече се е случвало и имало изплащане и на комисиони.

„Доколкото знам, на повечето от фирмите им е предлагано срещу едни 5% да им бъдат одобрени за разплащане спорните проекти, които минаха през Народното събрание“, каза Георгиев. Допълни обаче, че пътят на парите е доста по-сложен – не в чанти, сакове или чекмеджета, а през банкови сметки и офшорни зони.

Има ли обаче публична връзка на Слави Трифонов обаче с визираните в кръга „Делта хил“ бизнесмени? Краткият отговор е да.

Припомняме, че Слави Трифонов имаше къща до екоселището „Делта хил“ в пернишкото село Кладница, откъдето води наименованието си т.нар. кръг.

Справка в Имотния регистър показва, че през март 2014 г. фирма „Делта хил“ на Станислав Любомиров продава на „Седем-Осми“ (акционерно дружество, представлявано от Слави Трифонов – б. р.) терен от 7 парцела. Общата им площ е 6446 квадратни метра. Вписаният за тях материален интерес възлиза на 416 040 лева.

Две години и четири месеца по-късно новият собственик на тези имоти става фирма „Портос С 2016“ срещу 196 302 лв. Дотогава и самото дружество е собственост на „Седем-Осми“ АД. Правоприемник на „Портос С 2016“ именно тогава става фирма „Инмат“ – еднолична собственост на Станислав Любомиров.

Любомиров обаче притежава и строителната фирма „ДЛВ“. 

Справка за нея в регистрите на Агенция за обществени поръчки и новия портал ЦАИС ЕОП сочи, че тя не е печелила впечатляващи обществени поръчки назад във времето. От 2013 г. тя е член на Камарата на строителите в България. През 2020/21 г. вече осигурява съответно 252 и 237 души персонал.

Дружеството, печелило доскоро процедури най-вече на ВиК в Перник, изненадващо се нареди сред трите външни подизпълнители на държавната „Автомагистрали“ ЕАД с най-мощни договори – 11 на брой за общо 61,2 млн. лв. Това сочи одитът на Сметна палата, специално насочен към държавното дружество, получило 3,1 млрд. лв. от Агенция „Пътна инфраструктура“ чрез инхаус (вътрешна) процедура.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече