Анализатор: Предсрочните избори са за предпочитане пред правителство на задкулисието

0

До оня ден правителството на малцинството, прокламирано от министър-председателя Кирил Петков („Продължаваме промяната“), имаше нелоши шансове. След като Слави Трифонов разтури еднолично управляващата четворна коалиция, петима депутати и един министър в оставка от „Има такъв народ“ (ИТН) напуснаха лагера му. За да излезе сметката с надеждната парламентарна подкрепа за правителство на малцинството, трябваха още 6-7 депутати от партията на Трифонов – цел, която можеше да бъде постигната при по-нормална политическа обстановка. След свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев (ПП), инициирано от отмъстителността на ИТН, скорошният край на правителството се вижда на хоризонта.

Той може да настъпи още идната седмица, когато ще се гласува внесеният от ГЕРБ вот на недоверие на правителството за финансовата му политика. Тогава е напълно възможно ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ да повторят резултата си от вчерашната показна акция в парламента. Уж наказаха Минчев за нарушаване на парламентарния правилник и дадоха урок на партията му, а на практика стартираха мащабни действия за блокиране на борбата с корупцията и забатачване на и без това мудната съдебна реформа.

Към днешна дата се очертават две алтернативи за развитието на политическата ситуация, които се свеждат до избор между по-голямото и по-малкото зло: програмно правителство или поредните предсрочни парламентарни избори. Те биха били четвъртите поред в рамките само на година и половина.

По-всичко личи, че за първия вариант работят усилено ГЕРБ, ДПС и ИТН. Тяхната завера беше публично осветена, след като стана ясно, че свилото се управляващо мнозинство няма да може да си осигури подкрепата на още 6-7 депутати от ИТН. До оня ден, макар че не пестеше критиките си към правителството, Борисов показваше, че не изгаря от желание за предсрочни избори. За ГЕРБ като че ли беше най-изгодно правителството, доминирано от ПП, да се удави само в многобройните проблеми, наводнили управлението. Сега ГЕРБ очевидно посяга към властта, но очевидно иска да я консумира от дистанция. Същото важи и за ДПС. Лидерите й продължават да се заиграват открито с предсрочния вот, но както и Борисов и хората му, и тях ги устройва правителство тип „Беров“. Да не забравяме, че „правителство на националното съгласие“ е любима конструкция на почетния председател Доган.

Очевидно ИТН, която до неотдавна искаше да „изчегъртва“ модела на управление на ГЕРБ, също работи в тази насока. От партията на Трифонов вече си направиха устата тя да получи мандат за съставяне на правителство при завъртане на парламентарната рулетка (ако действащият кабинет падне, и ПП и ГЕРБ очаквано не успеят да съставят нов, третият проучвателен мандат някак си може да се озове в ИТН. Тогава, без да се прегръщат публично, както е ставало в миналото, Борисов и Трифонов, както и Доган впрочем, ще станат съуправляващи в сянка зад едно „експертно“ правителство, правителство на „националното спасение“ и т.н. То може да бъде брандирано по всякакъв начин, да бъде съставено от „независими“ експерти, технократи и администратори, но на практика ще обслужва интересите на задкулисието.

На пръв прочит такова правителство няма как да бъде желано от „Възраждане“ – партия в електорален възход, която е най-силно заинтересована от предсрочни избори. От друга страна формацията на Костадин Костадинов вече показа, че е готова да плюе върху принципите си и да се съюзи с архивраговете си – ГЕРБ и ДПС. Достатъчно е да се припомни, че националистите бяха много активни в анти-ГЕРБ протестите през 2020 т., а същността на партията изключва априори сътрудничество с „турците“. Ако продължи достлука с новите си партньори, „Възраждане“ би могла да толерира, поне за известно време, такова правителство.

Миналата седмица шефът на Стратегическия съвет на държавния глава проф. Александър Маринов в интервю за БНР разви тезата за краткосрочно програмно правителство в рамките на този парламент, независимо какъв вариант на кабинет се търси. Същевременно той направи две важни уточнения. Първо – „избирателите са се произнесли на изборите преди половин година и кардинално изменение на тяхната воля не бива да бъде допуснато“. Второ – евентуално краткосрочно програмно правителство трябва „да се фокусира изключително върху овладяването на кризата, а не да обслужва политическите амбиции на партии и отделни личности“.

Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно

Разбира се, такава „идеална формула“ тредно може да се реализира точно в този парламент и тъкмо в настоящата буреносна ситуация. А и надали президентът Радев би връчил третия мандат на ИТН, макар че формацията продължава да го подкрепя, а той продължава да не пести критиките си към воденото от ПП правителство. Радев не би рискувал да овласти партия, която вече има силно отблъскващ имидж. С поведението си през последните дни Слави Трифонов и глашатаите му затвърдиха натрапчиво усещането за авторитарно ръководен бизнес проект, озовал се в политиката с цел обслужване на задкулисни интереси, завоалирани от уж принципна национално отговорна позиция по казуса „Македония“.

За съжаление обаче през последната седмица президентът не зае ясна и категорична позиция в подкрепа на силите на промяната, а се ограничи с общи приказки как правителството и депутатите не трябва да забравят интересите на народа. Това дава поле за по-широка интерпретация на бъдещите му намерения относно третия проучвателен мандат в този парламент, ако идната седмица правителството на Петков падне.
Програмен кабинет или някакъв негова разновидност, подкрепен от ГЕРБ и ДПС, ще бъде предателство към десетките хиляди граждани, протестирали през 2020 г. срещу тогавашния корупционен модел на управление и завладяната от политико-олигархични интереси държава.

От такова правителство може да се очаква, че ще даде индулгенции на Борисов, Пеевски и Гешев. То ще свие знамената на борбата с корупцията и ще разтвори отново чадър над „нашите“ фирми с магистралите. Същевременно разкритията за завземането на границата на „Капитан Андреево“ от частни интереси ще си остане изолиран случай, а „Газпром“ ще се сдобие с нов договор след известно време. Във външнополитически план ще се забави приемането на еврото, България ще продължи да блокира Македония за ЕС, а Кремъл, без да полага големи усилия, ще има послушен партньор в София.

Вторият вариант за изход от заплитащата се политическа ситуация – предсрочни избори, се очертава като все по-вероятен, дори безалтернативен. Макар че на пръв поглед той може да изправи страната пред нова безизходица. Социологическите проучвания предвиждат първо място за ГЕРБ, но без прираст от гласове, който да му позволи да си посочва партньорите в една псевдо коалиция. Втори най-вероятно ще бъде „Продължаваме промяната“, която дори може да получи електорален бонус, ако се сдобие с образа на жертва на ретроградните сили. На трета позиция се очертава да бъде „Възраждане“ – заради зле прикритото й путинофилство партията е във възход, но електоралният й резервоар не е такъв, че да може да се конкурира с ГЕРБ. Големи изненади за БСП и ДБ не трябва да се очакват.

ИТН най-вероятно ще изпадне от парламента, а в него може да се озоват националконсевраторите на Стефан Янев. В този седемпартиен парламент съставянето на работещо редовно правителство отново ще бъде трудна задача. ГЕРБ няма да посмее да се коалира открито с ДПС, за „Възраждане“ да не говорим – все пак партията на Борисов членува и продължава да бъде ухажвана от ЕНП, а и си дава сметка за значението на санкциите по „закона Магнитски“. Трудни ще бъдат управленските перспективи и пред реформаторския лагер.

Предсрочните избори все пак са за предпочитане пред кабинет на задкулисието. Особено ако бъдат предшествани от активни граждански протести против опитите за реабилитация на стария режим. Промяната може да продължи и да стане устойчива, ако в следващото управление влезе и една автентична партия, родена от протестите, която да стимулира „добрите“ за по-бързи реформи.

Автор: Ива Инджов

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече