Войната на Русия в Украйна: Извратеният край на последната европейска империя

0

Конфликтът между Русия и Украйна представлява „извратеният край на последната европейска империя“, пише политологът Иван Кръстев в публикация за авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ (ФТ).

Примерът Петър Велики

Запитан на кого най-много се възхищава Владимир Путин, човек от най-близкото обкръжение на руския президент е отговорил сухо: Иван Грозни, Екатерина Велика и Петър Велики.

„Миналата седмица руският президент публично сравни себе си с Петър Велики, а инвазията в Украйна – с неговите експанзионистични войни отпреди три века“, пише Кръстев.

Според него идеята за руски свят – културна концепция, много по-широка от Руската федерация – е била „принесена в жертва на олтара на самодържавието и руската етническа принадлежност“.

Подобна визия е лишена от връзка с универсалните ценности и не е привлекателна за съседите на Русия. Случващото се в Украйна, освен това, е и срив на идеята за постсъветска идентичност, както и на използването на разгрома на Хитлер в руската национална митология, смята Кръстев.

Цената за демонстрацията на военна сила е сривът на меката сила Москва, прекъсването на връзките с Европа и трайното отвращение на Стария континент от Русия, посочва Кръстев.

В резултат на това повечето европейци са се простили с илюзията за някакво възможно интегриране на Русия в техния свят.

Путин унищожи „руския свят“

Преди войната олигарсите на Путин и средната класа в страната са се чувствали и живели като част и от Русия, и от Запада. Това вече няма да е възможно, посочва Иван Кръстев.

И още: „Изграждайки автокрацията си, Путин унищожи „руския свят“. Това е най-добре видимо в областта на културата. Империите най-често се раждат на бойното поле, но умират в книжарниците“.

Кръстев предупреждава, че сред жертвите на инвазията на Путин може да се окаже и руският език. Дори болшевишката революция и комунистическият режим не са успели да повлияят на интереса към славянския език, припомня авторът.

„На Запад да бъдеш руснак все повече се приравнява с това да не принадлежиш към самия Запад. Много руснаци, живеещи извън Русия, днес се чувстват като изгнаници“, посочва още Иван Кръстев в статията си за „Файненшъл таймс“, цитиран от Медиапул.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече