Учени откриха древния произход на Черната смърт

0

Европейски учени твърдят, че са установили произхода на Черната смърт – бактериална чума, която е унищожила половината от населението на континента през XIV век, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изследователите анализират ДНК от тела, намерени в гробници в Централна Азия. Отправната точка е работата на историка Фил Славин от университета в Стърлинг, Шотландия, който предполага, че появата на болестта може да бъде свързана с необичаен ръст на смъртни случаи в Централна Азия в периода между 1338 г. и 1339 г.

Учените намират генетични отпечатъци от бактерията Yersinia pestis при хора, погребани в района на езерото Исък Кул, на територията на днешен Киргизстан.

В статия, публикувана в „Нейчър“, изследователите описват подробно как отпечатъкът показва щама, който опустошава древната търговска общност в Исък Кул. Той е предшественик на много други, които се появяват по това време.

„Открихме, че древните щамове от Киргизстан са разположени точно в центъра на това мащабно събитие“, каза Мария Спиру, изследовател по история на болестите в университета в Тюбинген, Германия, и водещ автор на изследването. „С други думи, открихме източника на Черната смърт и дори знаем точната й дата (1338 г.).“

Заболяването, което се разпространява от плъхове, е стигнало до сицилианското пристанище Месина с търговски кораби, пристигнали от Черно море през 1347 г.

Според Шарън Деуит, биологичен антрополог от университета на Южна Каролина, която не е участвала в проучването, вълнуващо е откриването на ДНК доказателства в подкрепа на теорията, че болестта се е появила в Централна Азия.

„Това проучване е важно, защото много точно датираните погребения позволяват директно изследване на щама, какъвто е съществувал по време на първоначалната поява на Черната смърт“, допълва тя.

Авторите на изследването признават, че на теория е възможно бактерията да произхожда и от другаде и да се разпространила в Централна Азия, без да се промени значително, но доказателствата сочат, че това е малко вероятно, допълва още Деуит.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече