Борислав Цеков: Това управление трябва да си отиде – вредно е за страната, но става и опасно

0

Без съмнение това управление трябва да си отиде, защото не само е вредно за страната, но става и опасно за националните интереси с очевидната ангажираност на премиера Петков да оттегли безусловно ветото спрямо Северна Македония, коментира юристът Борислав Цеков пред „Труд“. По думите му добрата новина от отминалата седмица е отстраняването на председателя на Народното събрание.

„Същият, който ще остане в историята единствено с факта, че обезобрази с железни решетки парламентарната сграда по време на своето мимолетно и безлично пребиваване на този държавен пост. И с обстоятелството, че по негово време Народното събрание се превърна в най-срамния битпазар за депутати, които олигарси и задкулисие започнаха да пазаруват на килограм, за да спасяват правителството на „промяната“. С корупция уж срещу корупцията“, коментира юристът. Той оприличава протестите в защита на „промяната“ от проправителствени клакьори на тези по време на правителството на Орешарски.

„Досущ като Станишев и Местан по времето на Орешарски, които организираха „протест“ срещу тогавашната опозиция. Липсваха само хора, докарани с автобуси от страната, но сигурно пазят този маньовър като опре „ножът“ до вота на недоверие към Киро и Ленчето – тези гротескни Хуан и Евита Перон на провинциалната българска политика“, изтъква Цеков. Той посочва, че ситуацията в нашата страна е заредена с редица тревожни неизвестни.

„Неслучайно общественото доверие в правителството скоропостижно се срина. Противоестественият партиен буламач от комунисти и антикомунисти, русофили и русофоби, патриоти и космополити демонстрира стряскаща некомпетентост, липса на единна правителствена политика, феодализация на властта и обрастна с нови корупционни и клиентелистки клъстери около отделните партийни феоди, в каквито бяха превърнати министерствата. Това са характеристиките на „промяната“, която хвърли България в остра и хронична политическа нестабилност и даде тласък на каскадата от кризи, която ни залива“, отбелязва юристът. Той очертава няколко сценария пред страната.

Първият можем да наречем „Още от същия буламач“. Това означава корупционно сглобяване на ново парламентарно мнозинство с напазарувани депутати, които да отхвърлят предстоящия вот на недоверие. Вторият сценарий е: „Не по врат, ами по шия“. При него правителството на Кирил Петков пада след успешен вот на недоверие, конституционната „въртележка“ на чл. 99 отново влиза в действие, а най-голямата парламентарна група – на „Продължаваме промяната“, съставя ново правителство начело с Асен Василев и с помощта на напазаруваните депутати, и с малко игри с кворума, осигурени от някоя от опозиционните партии. Третият възможен сценарий е „Старата песен на нов глас“. С други думи – преструктуриране на парламентарното пространство и съставяне на ново правителство с мандата на някоя от опозиционните партии в това Народно събрание. Следващият, четвърти, сценарий е антикризисно правителство в рамките на този парламент с участието на признати експерти извън партийните централи, което да започне да овладява и управлява кризисните процеси в икономиката, да затвърди ясният геополитически курс на България като надежден партньор в ЕС и НАТО в контекста на руската агресия, и не на последно място – да отстоява адекватно българските интереси по отношение на Северна Македония. И разбира се петият сценарий са предсрочните избори“, уточнява Цеков. Той припомня, че последният сценарий означава временно връщане на властта в ръцете на президента Радев и неговото поредно служебно правителство – т.е. там, откъдето тръгна всичко по инсталирането на Кирил Петков във властта.

„Ако се съди по актуалните социологически проучвания обаче, този път мнозинството от българските избиратели по-трудно ще се довери на нови експерименти. ГЕРБ отново ще стане първа политическа сила. Дали обаче ще съумее да предложи нов подход, нова политика и нова коалиционна култура? Ще поживеем, ще видим“, изтъква юристът. Той напомня още, че през ноември месец, ще стане ясно и дали Републиканската партия в САЩ ще спечели законодателните избори. 

„Дано не се налага България да чака това, за да сложи край на фалшивата промяна, с която кръговете, инсталирали Кирил Петков, излъгаха българските граждани“, надява се Цеков.

Източник: Tribune.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече