Само 2 опции: Кабинетът „Петков“ може да падне до часове или да намери бързо нови отцепници от ИТН

0

От 11:00 ч. днес в Народното събрание е насрочено обсъждането по вота на недоверие, който опозицията внесе срещу правителството на Кирил Петков. Мотивът е провал във финансовата и икономическата политика.

Предизвикателството пред управляващата коалиция е изключително сериозно. Трите формации в нейния състав – ПП, БСП и ДБ, разполагат с едва 109 депутати. Заедно с шестимата отцепници от ИТН, които ѝ обещаха подкрепата си, стават общо 115 души.

За да успее вотът на недоверие, срещу кабинета трябва да гласуват минимум 50% + 1 от народните представители, т. е. 121 парламентаристи. Опозицията, в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“, разполага със 125 гласа. Очевидно е, че числеността им е достатъчна, за да свалят властта.

Единственият шанс на управляващите е, ако се намерят и други отцепници от парламентарната група на ИТН. Към момента няма заявки, че още депутати на Трифонов ще го изоставят. Последният, който го направи – Кирил Симеонов, обаче обяви съвсем ненадейно оттеглянето си, така че са възможни всякакви изненади.

Чуха се гласове, че е възможно и отделни депутати от „Възраждане“ да подкрепят кабинета, но засега нищо не потвърждава подобен сценарий.

Кирил Петков допусна, че ако кабинетът му падне, ПП може да предложи друг, с различен премиер. Стигне ли се до този вариант, най-логичният му наследник е политическият му партньор Асен Василев. Освен вицепремиер в настоящото правителство, той е и съпредседател на ПП, заедно с Петков.

„Продължаваме промяната“ са готови да предложат нов кабинет, дори и с друг премиер от партията, ако сегашното правителство падне на предстоящия вот на недоверие. Готови сме и за двата сценария, обяви

Очаква се дебатите да продължат дълго. Самото гласуване на вота ще се проведе 24 часа след приключването им. Това означава, че съдбата на кабинета ще бъде решена в сряда.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече