Кабинетът „Петков“ падна – от тук пътища много

0

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история, което беше свалено с вот на недоверие – за провал във финансовата и икономическата политика, както го обявиха от опозицията. Срещу него гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“. Подкрепиха го 116 парламентаристи от ПП, БСП, ДБ, в които влизат 6-имата отцепници от партията на Слави Трифонов, както и един погрешно даден глас от ДПС. Горчивата равносметка за Кирил Петков е, че прекара на премиерското кресло малко повече от половин година.

„Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, от г-н Борисов, от Слави Трифонов и от г-жа Митрофанова … Това, което не разбраха, е, че така не могат да спечелят българския народ“, заяви Петков в първото си изявление пред депутатите след гласуването. И обеща, че „един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една нормална европейска държава“. Управляващите го изпратиха с ръкопляскания.

Смях в залата предизвика Рамадан Аталай, след като чистосърдечно си призна от парламентарната трибуна, че от него погрешка е дошъл гласът от ДПС в подкрепа на правителството и против партията му. Него също изпратиха с ръкопляскания. Като изключим този забавен инцидент, други изненади в гласуването нямаше. Опозиционният лагер беше единен срещу правителството.

Предстои президентът Румен Радев да организира консултации между политическите сили. От тези разговори трябва да стане ясно кой ще поеме отговорността да предложи нов кабинет. Като най-голяма политическа сила, тази работа принципно се пада на ПП. В случай, че те се провалят, тогава мандатът отива при втората по сила формация – ГЕРБ-СДС. При третия опит президентът може да избере на кого да възложи мандата. Ако нищо не се получи от процедурата, тогава Радев ще разпусне парламента и ще насрочи избори. А страната ще бъде поета от ново служебно правителство, назначено от него.

БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ

Резултатът от вота на недоверие няма особено значение за ПП, тъй като формацията ще състави отново правителство, ако сегашното падне. Това се разбра от коментар на премиера Кирил Петков пред bTV около час преди гласуването. По думите му, вотът ще определи кой къде стои в настоящия парламент и съответно на кого може да разчита ПП за евентуален следващ кабинет.

Петков обясни, че след вота, ПП ще отправи покана към „всеки един депутат, който иска да бъде независим и да бъде част от едно независимо правителство, от едно независимо мнозинство“. Той смята, че става въпрос за 7-8 човека, които ще помогнат на сегашната управляваща коалиция да възстанови парламентарното си мнозинство. „Единственото, което има значение, е дали в следващите 10 дни ние ще можем да убедим 10 депутати да застанат с нас, не защото са сметнали нещо политически, не защото искат да направят някаква лична кариера, а защото са повярвали, че отговорността им към България е по-важна от всичко друго“, обясни премиерът.

По въпроса с кого не би разговарял той изреди имената на Ахмед Доган, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Костадин Костадинов, Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Петков подсказа, че предпочита да остане премиер със същия екип в кабинета. На практика той отвхвърли и хипотезата, че вицепремиерът Асен Василев може да го замести начело на правителството. „Какъв е смисълът от това? Той е най-добрият министър на финансите, който България може да има“, настойчиво каза Петков. За председател на парламента категорично посочи неотдавна сваления от този пост Никола Минчев.

Финансовият министър и съпредседател на ПП Асен Василев бе по-скоро песимист. По БТВ той заяви, че не вижда шанс за нов кабинет в тоя парламент. “Не вярвам, че хората, които днес гласуваха с Делян Пеевски, ще променят мнението си. Отиваме към избори, вероятно през септември”, смята той. Василев каза, че от това как ще изглежда бюджетът след актуализацията зависи дали страната ще е икономически стабилна до края на годината.

По-рано днес пролича, че някои от управляващите свикват с мисълта, че правителството може да бъде свалено. „Очертава се вотът на недоверие да мине. Такива са знаците“, сподели песимистично съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пред bTV. Като доказателство посочи координираните действия на четирите опозиционни формации – ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“, които внесоха вота.

Други – като шефа на парламентарната група на БСП Георги Свиленски, предположиха, че опозицията няма да влезе в пленарната зала довечера „от страх, случайно да не загубят вота“. А около час преди вота отцепниците от ИТН дадоха брифинг, на който изразиха увереността си, че бившите им сподвижници няма да се подчинят на повелята на партийното ръководство и ще гласуват в подкрепа на кабинета.

При всички случаи управляващите дадоха да се разбере, че нямат намерение да сдават властта. Атанас Атанасов заяви, че ще бъде направено всичко възможно да се състави ново правителство, отново с мандата на ПП.

ОБЩЕСТВЕНИ НАГЛАСИ

41.3% от пълнолетните българи са против предсрочни избори, ако вотът на недоверие срещу правителството мине. 26.5% споделят обратното мнение.

Това показват резултатите от изследване на обществените нагласи, проведено от „Галъп интернешънъл болкан“, в периода от 2 до 10 юни. В него са взели участие 806 души. От социологическата агенция подчертават, че проучването обхваща сътресенията в държавата от последните седмици само частично, но е показателно за настроенията, владеещи обществото. 

По отношение на оставката на правителството, нежеланието на българите управлението на Кирил Петков да падне надделява, но с малко – 39.8% срещу 36.7%.

Според „Галъп“ и по двата въпроса –  за предсрочните избори и оставката –  се наблюдава колебание сред анкетираните. Въпреки това обаче обществото няма настройка за радикални политически промени, както е видно от данните за първата половина на месеца.

Автор: ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече