Международните медии за политическата криза у нас: “България е заплашена от състояние на трайна неуправляемост“

0

Правителството на Петков може да падне още тази седмица, пише в обширния си анализ за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ Михаел Мартенс. И обяснява защо:

„Наскоро от коалицията излезе ИТН – партия, ръководена от един съмнителен шоумен и поп певец. Причината: спор за пари. ИТН искаше да получи почти два милиарда евро за инфраструктурни проекти, но в същото време да заобиколи контролните механизми – а това в България е доказана рецепта за посегателства срещу европейските фондове. Петков и неговите съмишленици бяха избрани именно, за да сложат край на подобни практики. И сега трябва да се противопоставят срещу алчността на своите партньори – най-малкото защото иначе ще изгубят доверието на своите гласоподаватели.“

Никой извън България не проявява разбиране по този проблем

И Фолкер Пабст пише в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“, че причина за излизането на ИТН от правителството е бил спорът за пътностроителния бюджет. Авторът припомня: „В миналото с обществените поръчки често пъти се злоупотребяваше за корупционни машинации.“ Пабст отбелязва още и спора за европейските преговори със Северна Македония като друга причина за напускането на ИТН и коментира: „Никой извън България не проявява никакво разбиране по този проблем, който премиерът Петков иска да реши. Трифонов обаче го обвини, че прави прекалено много отстъпки.“ Статията в НЦЦ е озаглавена с многозначителното изречение „България е заплашена отново да потъне в политически хаос.“

Според Михаел Мартенс сега България е заплашена от състояние на трайна неуправляемост. Авторът на ФАЦ цитира Торстен Гайслер, ръководител на фондацията „Конрад Аденауер“ в София, който коментира тревогата си, „че недоволството от политиците и от партиите може да прерасне в недоволство от цялата система, задълбочено допълнително от тежкото икономическо положение.“

Ако Европа увеличи натиска над София

Според Мартенс нестабилността в България не вещае нищо добро и за плановете на ЕС да излъчи към Русия сигнал на решителност, като даде нов тласък на буксуващата политика за разширяване на Балканите. „Но по този път от някое време насам тъкмо България е най-голямото препятствие – а навярно и ще си остане такова. София блокира старта на преговорите със Северна Македония, която извърши храбри реформи, включващи дори наложеното от Гърция ново държавно име, и повече от всички други балкански държави заслужава шанс да започне преговори за членство. Аргументите на София за ветото на няколко пъти се променят. Последното изискване гласи, че Скопие трябва да включи в Конституцията на Северна Македония наличието на българско малцинство в страната, преди да получи право да преговаря с ЕС. Към това се добавя обширна листа с български претенции, свързани с историята“, пише Михаел Мартенс и изброява някои от горещите теми в българо-македонските спорове.

„Не е чудно, че в Брюксел и в други европейски столици подобни претенции се натъкват на неразбиране, несъгласие и подигравки,“ припомня авторът и разказва за натиска, на който София е поставена по този въпрос. Той е разговарял и с бившия министър на правосъдието Христо Иванов, който е и лидер на „Да, България“ – „партия, полагаща повече от всички останали усилия за укрепване на демокрацията и правовата държава.“ В разговора Христо Иванов предупреждава, че ако Европа увеличи натиска върху София, може да се стигне до обратния ефект и позициите да се втвърдят. Според Иванов европейският натиск е истински подарък за националистическите сили в България, а също така за Путин и за русофилите в страната. Христо Иванов, за когото Мартенс пише, че е „всичко друго, но не и националист“, се опасява още, че по този начин „ЕС може да загуби България като конструктивен партньор“. В краткосрочен план е напълно нереалистично, че в парламента ще се намери мнозинство за вдигане на ветото – за тази цел сигурно ще са необходими месеци, ако не и години, казва българският политик в интервюто си за ФАЦ.

Силите, които формираха старата корумпирана система

В швейцарския НЦЦ авторът Фолкер Пабст пише, че при ново правителство в София един компромис по въпроса за Северна Македония ще бъде още по-немислим. Той анализира и възможностите за нова коалиция и между другото пише: „След като излезе от правителството, ИТН вече се присъедини към опозицията, където е партията ГЕРБ на дългогодишния премиер Бойко Борисов и нейният коалиционен партньор ДПС, партията на българските турци, която се доминира от олигарси. Това са именно онези сили, който формираха старата корумпирана политическа система през последните години. А към тях се добавя и националистическата партия „Възраждане“, която е близка до Кремъл“.

Накрая ще цитираме и няколко изречения от интервюто на бившия македонски външен министър Никола Димитров пред Македонската редакция на ДВ за френското предложение за решаване на спорните въпроси: „Ключовият въпрос е дали чрез един такъв договор ние ще бъдем по-близо до целта – членство в ЕС. За мен няма никакви дилеми. С такава рамка ЕС ще бъде по-далеч, отколкото е днес, когато дори още не сме започнали преговорите. (…) Въвеждането на българските искания в процеса на преговорите поставя нашата съдба изцяло в ръцете на София. И ако тя не е доволна от каквото и да било (не само от включването на българите в Конституцията), тогава ние ще стоим на място или дори ще ни върнат назад“, казва Димитров.

Източник: „Дойче веле“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече